Bina ortak karar protokolü nasıl hazırlanır?
Riskli olarak ilan edilen yapıların yıkılması sonucunda, arsa sahibinin buraya tekrar bir yapı inşa etmeye karar vermesi durumunda, bina ortak karar protokolünün hazırlanması gerekiyor. Peki bina ortak karar protokolü nasıl hazırlanır?
Bina ortak karar protokolü nasıl hazırlanır?
Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulama yapılması anlamına geliyor.
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kentin dokusunu bozan sorunların gideriliyor. Ayrıca kentsel dönüşüm ile kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanıyor.
Bu faaliyetler kapsamında bir yapının riskli olarak ilan edilmesi halinde, yapının yıkılması için karar çıkıyor. Bu durumda söz konusu arsa sahibinin ne yapacağına karar vermesi gerekiyor. Ev sahibinin vereceği kararı etkileyen seçenekler arasında arsanın olduğu gibi satılması ve yerine bina yaptırılması bulunuyor.
Bu arsaya yeniden bir yapının yaptırılmasına karar verilmesi durumunda; binada "bina ortak karar protokolü" nün hazırlanması gerekiyor. Peki nina ortak karar protokolü nedir? Bina ortak karar protokolü nasıl hazırlanır?
Bina ortak karar protokolü kapsamında arsanın hangi koşullarda ve hangi dağılımda yaptırılacağı belirtiliyor. Ayrıca, yapının kime yaptırılacağı, nasıl bir yapı yaptırılacağına ilişkin hususlar da bu ortak karar protokolünde belirleniyor.
Protokolde; örneğin yapı yıkılmadan önce 2. katta 4 numaralı dairede oturan bir kimsenin yeni yapılacak yapıda yine aynı kat ve dairede oturabileceği de belirtiliyor.
Bina ortak karar protokolü binadaki kat malikleri tarafından arsadaki hisse oranları da göz önüne alınarak 2/3 oranında bir çoğunlukla karara bağlanıyor. Bu karar alındıktan sonra ise protokolün mutlaka bakanlığa onaylatılması gerekiyor.