22 / 11 / 2024
fuzul

İmar planı nasıl hazırlanır?

İmar planı nasıl hazırlanır?

Şehirlerin gelişimi için uygulanmak üzere hazırlanan imar planı nasıl hazırlanır? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...




İmar planı nasıl hazırlanır?

Konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi sektörler ile kentsel-kırsal yapı ve gelişme ile doğal ve kültürel değerler arasında koruma-kullanma dengesini sağlayan ve arazi kullanım kararlarını belirleyen yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük gösteren sınırlar içinde hazırlanan planlar, çevre düzeni planını ifade ediyor.


İmar planı ise, belde halkının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılayarak sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmayı, yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen ve bu amaçla alternatif çözümler oluşturmak suretiyle belirleyen, arazi kullanımı, koruma, kısıtlama kararları, örgütlenme ve uygulama ilkelerini içeren pafta, rapor ve notlardan oluşan belgeye deniyor. Peki söz konusu imar planı nasıl hazırlanır, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


İmar planı hazırlama sürecinde, planı düzenlenecek alan ve yakın çevresindeki alanlarda aşağıda genel başlıklar halinde belirtilen konular ile planlama alanının özelliğine ve plan türüne göre diğer konularda ilgili kurum ve kuruluşlardan verilerin elde edilmesi gerekiyor.


Söz konusu veriler Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik kapsamında 14. maddede bulunuyor.


Madde 14 

1- Planlama alanının yeri

2- Yönetim yapısı, idari bölünüş, sınırlar

3- Fiziksel yapı

a) Jeolojik durum

b) Akarsular, taşkın alanları

c) İklim

d) Toprak kabiliyeti

e) Tarım alanları, tarımsal arazi kullanımı

f) Sulama alanları

g) Bitki örtüsü

h) Yeraltı ve yüzeysel su kaynakları, havzaları ve özellikleri

4- Maden kaynakları

5- Çevresel kaynaklar ve koruma alanları

a) Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıkları ve alanları

b) Sulak alanlar

c) Özel çevre koruma alanları

d) Orman alanları

e) Ekolojik açıdan korunması gerekli alanlar

f) Milli Parklar

6- Demografik yapı

7- Sosyal yapı

8- Ekonomik yapı

9- Teknik altyapı

a) Ulaşım

b) Enerji

c) Çöp

d) İçme suyu

e) Kanalizasyon

10- Arazi kullanımı

11- Sektörel yapı

12- Askeri alanlar

13- Mülkiyet yapısı

14- Yerleşme alanları ile ilgili özellikler


Yapılan inceleme ve araştırma sonuçları dahilinde imar planları oluşturuluyor. Plan raporunda, yapılan tüm inceleme ve araştırmalar, alınan görüş ve öneriler ve yapılan değerlendirmelerle birlikte, planın gerçekleştirilmesini sağlayacak uygulama araçları, kurumsal yapı ve denetim konularına dair ilkelere de yer veriliyor.


İmar planı yapma yetkisi

İmar planı yapma yetkisi Bakanlıkta bulunuyor. Planlar, ilgili kurum ve kuruluşlarla ve plan kapsamındaki ilgili idarelerle işbirliği sağlanarak Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır. Bakanlık, plan yapım işini Bakanlıkça belirlenen planlama sınırı içerisinde kalan ilgili idarelere devredebiliyor.


Kentsel gelişme alanı ihtiyacının büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alan sınırları dışında karşılanma gereği halinde, kent bütününü, kentsel gelişme alanını ve bu alanlarla bütünlük gösteren alanları kapsayan çevre düzeni planları, Bakanlığın koordinasyonu altında, ilgili büyük şehir belediyesi ve valilikçe ortaklaşa yapılabiliyor.


İmar planı nasıl alınır?

Bir arsanın imar planını öğrenmek için belediyelerin web sitelerine giriş yapabilirsiniz. Eğer, aradığınız arsanın imar planı web sitesinde belirtilmemiş ise, belediyeye gerekli belgelerle başvuruda bulunarak, imar planını öğrenebiliyorsunuz.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön