Sektörel

Bina tamamlama sigortasıyla müteahhit firma iflas etse bile evinizi sigorta şirketiniz tamamlıyor!

Geçtiğimiz Haziran ayında kapsamı genişletilmiş olan bina tamamlama sigortası sayesinde müteahhit firma iflas etse bile konutunuzu sigorta şirketiniz tamamlıyor. Üstelik bunun dışında kira yardımı da yapılıyor…

2023'te meydana gelen 6 Şubat depremi ile hepimiz yeniden deprem gerçeği ile sarsılırken, yaşadığımız binaların depreme dayanıklı olup olmadığı da en önemli konu haline geldi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre imkanı olanlar yeni konut almayı tercih ederken, pek çok kat maliki de kentsel dönüşüm kapsamında evlerini yenilemek için düğmeye bastı. Fakat projeden konut almak, yapım aşaması devam eden konut satın almak ya da kentsel dönüşüm kapsamında evini yenilemek bir başka riski de beraberinde getirmiş oldu. Pek çok kişi de ya müteahhit evi tamamlayamazsa, ya anlaşma dışına çıkarsa diye düşünmeye başladı. Şu an da sigorta sektöründe yalnızca Quick Sigorta tarafından satışa çıkan Bina Tamamlama Sigortası tüm bu riskleri güvence altına alıyor.

Verilen bilgilere göre ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, kentsel dönüşüm projeleri ve serbest yapılar olacak şekilde tüm inşaat projeleri bu sigorta kapsamına giriyor. Aynı zamanda yine bu kapsam çerçevesinde yıldırım, sel ve su baskını gibi doğal afetler sebebiyle projenin tamamlanamaması, ek sözleşme ile teminat altına alınmış ise poliçe teminatı kapsamında bulunuyor.

Dünya'dan Esin Çetinel imzalı habere göre 2015 yılından bu yana uygulanmakta olan Bina Tamamlama Sigortası’nın 13 Haziran tarihinde kapsamının genişletilerek ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave şekilde kentsel dönüşüm projeleriyle diğer tüm inşaat projelerini de içine al­ığını hatırlatan TSB Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, böylelikle son günlerde sık sık gündeme gelen konut sektöründeki en büyük risk olan mü­teahhidin evi tamamlayamaması durumunda sigortanın devreye girdiğini belirtti.

Konutun teslim tarihini müteakip 12 ay içerisinde teslim edilememesi durumunda söz konusu sigortanın devreye girdiğini, makul süre ve her halükârda 24 ay içerisinde projeyi teslim yükümlülüğünün yeri­ne getirildiğini kaydeden Yaşar, sürece ilişkin olarak şunları söyledi:

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

“Bina tamamlama sigortasıyla satıcı/müteahhidin; iflası, ölümü ve teslim tarihini müteakip 12 ay içerisinde konutu teslim edememesi gibi haller teminat altına alınıyor. İlaveten mevzuata ya da ruhsatlı projeye aykırı işlemler de teminat kap­samına dâhil edilerek arsa sahipleri/tüketicilere sağlanan koruma da güçlendiriliyor.

Bakıldığı zaman kesin olan şu; Bina Tamamlama Sigortası’nı müteahhit yaptıracak. Sigorta ettiren yapı sahibi, arsa sahibi, hak sahibi de olabilir fakat sigortalı olarak müteahhit gözükecek. Sigorta şirketi söz konusu bu poliçeyi düzenlerken, müteahhitin mali analizini yapıyor, sözleşmeyi ve fizibiliteyi inceliyor.

Sigorta şirketi bina tamamlama poliçesini o müteahhide veriyorsa zaten o müteahhit güvenilir demek oluyor. 12 ay geçmesine rağmen eğer söz konusu proje tamamlanamazsa sigorta şirketi devreye giriyor. İşte tam da bu noktada şirket ya projeyi alacak ve tamamlayacak akabinde de teslim edecek. Bir başka seçenek olarak ise banka üzerinden hak sahiplerinin, lehtarların, arsa sahiplerinin, tüketicilerinin ödemiş olduğu paraları kendilerine sigorta limiti oranında faiziyle beraber ödeyecek. Ayrıca söz konusu yeni genel şartlara göre, sigorta şirketi projeyi kendi teslim etmek üzere devralmış olduğu tarihten itibaren teslim edeceği tarihe kadar kira ödemesi yapacak. Bu halde düzeltilmiş yapım maliyetinin binde beşi oranında aylık kira ödemesi veriliyor.”

DAİRE BEDELİNİN EN ÇOK YÜZDE 4'Ü

Yaptığı açıklamada tüm değerlendirmeler sonrası ortaya çıkan risk primine göre sigortanın maliyet/fiyatının değiştiğini dile getiren  Ahmet Yaşar. “İnşaat maliyetinin yüzde 2’lik kısmı ile yüzde 4,2’lik kısmı arasında yıllık sigorta maliyeti hesaplanıyor. Söz konusu projenin lokasyonu, müteahhidin mali gücü, karlılık gibi etkenlerle fiyat belirleniyor. Primi de müteahhit, arsa sahipleri ya da her iki taraf beraber ödeyebilirler. Sigortalı bina ile sigortasız bina farkı yüzde 2 ile 4 arasında. Yani 5 milyon TL'lik bir daire için en fazla yüzde 4 sigorta primi ödenecek” dedi.

 

Aile Bakanlığı destek ödemesinde deprem! Resmen açıklandı

Merkez Bankası bile duyunca dudakları uçuklayacak... Dolar 43 TL...

Merkez Bankası bile dank diye... Euro 40 TL... Dolar dolar diyorduk deprem euroda