29 / 12 / 2024

Bina yaparken çocukları düşünün!

Bina yaparken çocukları düşünün!

İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, mimar ve müteahhitlerin projelerini çocukları düşünerek yapması gerektiğini vurguladı.



İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, yeni yapılar yaparken mimar ve müteahhitlerin projelerini çocukları düşünerek yapması gerektiğini ifade etti


Karataş, “Bir proje geliştirirken, önce çocukları göz önüne almak ve o projeye uzun bir gelecek biçmek çıkış noktanız olmalıdır. Esas olan; biz ebeveynlerin bir çocuğun yaşam alanından beklentilerini önemsemektir. Çünkü bir toplumun geleceği olan çocukların hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlıklı yetişmesi, sağlıklı toplumlara ulaşmada önemli etkenlerden biri olduğu bilimsel, bilinen bir gerçektir” dedi.  


Antalya evlerinin hemen arkasında mutlaka bir boş arsa olduğunu ifade eden Deniz Karataş, “Orada kız-erkek beraber oyunlar oynardık, şimdiki nesil çocukların bilmediği hatta hiçbir zaman bilemeyeceği bilyelerimiz vardı, karşıdakini üterdik. Yaz akşamlarında akşam ezanı okunduktan çok sonra eve girerdik. Maalesef ki; geçmişin yaşayış tarzı artık bizimle değil. Devir iphone ve playstation devri, iki yaşındaki çocuk elindeki telefonun ekran resmini parmakları ile büyütüp çizgi film izliyor, bunu da kendi başına yapıyor. Sokaklarda dilediğince oynayan çocukların yerini, evde bilgisayar oyunları oynayan çocukların aldığını görüyoruz. Bunun için çocukları suçlayamayız ve çözüm üretmek zorundayız, Çocuk psikologları ve doktorları dış mekândan yoksun kapalı alanlarda oyun oynamanın çocukların zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişmelerini olumsuz yönde etkilediğini öne sürmektedirler” şeklinde konuştu.


Çocuğu iç mekandan kurtarmalıyız


Mimarlar ile müteahhitlerin ev projelerini çocukları da düşünerek şekillendirmesi gerektiğini vurgulayan Deniz Karataş, “Oysaki bizim yaşadığımız geçmiş yaşayış şeklinden ilham alınmalı, çocuğun enerjisine saygı duymalı ve başta mimarlar ile biz müteahhitler projelerimizi buna göre şekillendirmeliyiz. Hatta yapı ruhsatlarında, otopark alanı gibi, çocukların dışarıya güvenli bir şekilde çıkabilmesi ve trafikten uzak şekilde oyunlar oynayabilmesi için evlerin önüne; o eskiden herkesin oyun oynadığı boş arsa veya park da olmalı. Yaşam alanları çocuklarla bütündür. Yaşam alanı doğru kurgulanmış bir çocuk eve kapanmayı tercih etmeyecektir. Sokaklara, yeşilliklere ve oyun alanlarına açılan bir dünya, sağlıklı bir çocukluğun, dolayısı ile sağlıklı nesillerin temelidir” dedi. Ev yapılırken o mahalledeki çocuk nüfusunun da önemli olduğunu vurgulayan Karataş, “Şehir planlamalarında, çocuğu iç mekândan kurtarıp, onu doğayla ve yaşıtlarıyla baş başa bırakacak ve hayatı tanımasına yardımcı olacak mekânlara olan gereksinim gün geçtikçe artmaktadır.” dedi.


Çocuklu evlerde iç mekan tasarımı


Çocuklu evlerde iç mekân tasarımının da önemli olduğunu altını çizen Deniz Karakaş, “Üreticiler olarak; miniklerin ihtiyaçlarını göz önüne almak ve onlar için daha fonksiyonel bir yaklaşım yolu izlemeliyiz. Bu da; lamba anahtarlarının, prizlerin konumu, yüksekliği ve emniyeti, oturma alanlarının daha fonksiyonel kullanılması, kapalı prizler, yuvarlak hatlı köşe ve kenarlar, halı kaplı merpenler gibi alınması gereken önlemler, evinizle ilgili küçük teferruatları içerir. Göz hizasını yakalayacak aynalar, boyut ve ölçüleri fonksiyonel tasarlanan sandalyeler, masalar, kitaplık rafları tasarımları çocukların ve sizin hayatınızı kolaylaştıracaktır. Çocukların özellikle kendi başlarına öğrenmesi ve becerilerini geliştirmesi adına; yetişkinlerin kontrolünde mekânlar tasarlamak, oyun alanları ve merakları doğrultusunda keşfedecekleri özgür ortamı sağlamak yetişkinlerin yani bizlerin görevidir. Unutmayalım emniyet şart! Geniş bir ev planına sahip olmasanız bile; çocukların zıplama, tırmanma, eğlenme eylemlerini gerçekleştirecekleri oyun alanları, duvar dekorları oluşturabilirsiniz. Gelişme çağındaki çocuklar için,   çocuk odasında veya evin uygun bir köşesinde yine duvar dekorlarında kara tahtayı kullanabilir, işlevsel ve öğretici bir eğlence unsuru olarak tasarlayabilirsiniz. Çocukların fiziksel, duygusal, sosyal ve entelektüel gelişimine katkı sağlanabilmesi; çocuk gelişimi açısından vazgeçilmez olan oyun araçları ve alanlarını, güvenlik, fonksiyon, yaş gruplaması, konfor, malzeme, sosyal iletişim ve bakım gibi önemli tasarım kriterlerini, dikkate alan yapılaşma ve üretim ile mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

 


Antalya Akdeniz Manşet


Geri Dön