01 / 05 / 2024

Bina yaşı nereden öğrenilir?

Bina yaşı nereden öğrenilir?

Ruhsatlı yapılar için, ruhsatın alındığı gün, ruhsatsız yapılar içinse kaçak raporunun yazıldığı gün baza alınarak hesaplanan bina yaşı nereden öğrenilir? Bina yaşı öğrenmek için gerekenler neler?



Bina yaşı nereden öğrenilir?


Ruhsatlı yapılar için, ruhsatın alındığı gün baza alınarak, ruhsatsız yani kaçak yapılar ise kaçak raporu tutulduğu gün ele alınarak hesaplanan bina yaşı çeşitli konularda önem teşkil ediyor. 


Bu konulardan bazıları, kentsel dönüşüm projeleri, yapının depreme dayanıklılığı, konut kredisi kullanma ve satın alma işlemleri olarak karşımıza çıkıyor. 


50 yıllık binaların satın alınmaması gerekiyor. 50 yıllık binalar hem eski olup, hemde dayanıklılığını kaybetmiş oluyor. Bu hususta dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise binanın Deprem Yönetmeliği'nden öncemi sonramı yapıldığı oluyor. 


Deprem yönetmeliği, deprem bölgelerinde yeni yapılacak binalar ile daha önce yapılmış mevcut binalara uygulanıyor.


Yönetmelikte, kullanım amacı ve/veya taşıyıcı sistemi değiştirilecek, deprem öncesi veya sonrasında performansı değerlendirilecek ve güçlendirilecek olan mevcut binalar için uygulanacak hükümler yer alıyor. 


Ancak, Deprem Yönetmeliği hükümleri, betonarme (yerinde dökülmüş ve öngerilmeli veya öngerilmesiz prefabrike), çelik ve yığma binalar ile bina türü yapılar için geçerli oluyor. Bina yaşı taşınmazın bulunduğu belediyeden öğrenilebiliyor. Belediyeye tapu belgeniz ile gitmeniz yeterli oluyor. 


Bina yaşı önemli mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön