29 / 04 / 2024

Bina yaşı nedir?

Bina yaşı nedir?

Bir binanın yaşı, satınalma işlemlerinde, kentsel dönüşüm projelerinde ve depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önem taşıyor. Peki, bina yaşı nedir? Bina yaşı nasıl öğrenilir?



Bina yaşı nedir?

Kentsel dönüşüm projelerinde riskli binalar ve ekonomik  ömrünü tamamlayan binalar yılarak yenileniyor. Sizin binanızın bu projelerin kapsamında olup olmadığını merek ediyorsanız en önemli kriterini bina yaşı oluyor.


Bina yaşı, yapının ruhsat alma tarihi olarak belirleniyor. Binanın ruhsat aldığı tarihten itibaren binanızın yaşını hesaplayabiliyor. 


Bu durum ruhsatsız yani kaçak binalarda ise, kaçak raporu tutulduğu tarih baza alınarak hesaplanıyor. Binanızın yaşını öğrenmek için taşınmazın bulunduğu belediyeye tapu bilgileriniz ile gitmeniz yeterli oluyor.


Bina yaşı ülkemizde 1999 depreminden sonra daha çok önem kazandı bunun sebebi de gellikle halk arasında yaygın kanıya göre 99 dan önce yapılan binaların dayanıksız olması çünkü 99 depreminden önce yapı denetimi yoktu bu yüzden binaların yapımında eksik ve kalitesiz malzeme kullanılıyordu dolayısıyla binalar sağlam değildi.


Bina yaşının önemli bir kriter olarak kabul edildiği başka bir nokta ise satınalma işlemleri. Binaların dayanıklılık açısından 50 yaşını doldurmuş binaların riskli olduğunu belirtiliyor. 


Eski binaların depreme dayanıklılık açısından satın alınmaması gerekiyor.  Çünkü 50 yıl bir bina deforme oluyor. Bu hususta binaların Deprem Yönetmeliği'nden önce yapılıp yapılmadığı da önem taşıyor. 


Amortisman hesaplama yöntemleri nelerdir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön