16 / 05 / 2024

Bina yaşı önemi

Bina yaşı önemi

Bir binanın yaşı, satınalma işlemlerinde, kentsel dönüşüm projelerinde ve depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önem taşıyor. Peki, bina yaşı nedir? Bina yaşı nasıl öğrenilir?

'İkinci el araçlar sıfırdan pahalıya satılamaz' kuralı stokçuların kar hayalini yıktı! Zarar etme dönemi başladı!

Ticaret Bakanlığı’nın “ikinci el araçlar sıfırdan pahalıya satılamaz” kuralı stokçuların kart etme hayalini yıktı ve zarar etme dönemi başladı.

Ekonomist Remzi Özdemir dolarla ilgili öyle bir açıklama yaptı ki... Cumhuriyet tarihinin en ağır dönemi yaşanacak!

Dolar kurundaki rekor yükselişlerin ardından zam haberleri gündemden hiç düşmezken Ekonomist Remzi Özdemir'den dolar ile ilgili öyle bir açıklama yaptı ki görenler hayrete düştü. Cumhuriyet tarihinin en ağır dönemi yaşanacak...

İstanbul depremi kapıya dayandı! 90 bin binaya acil müdahale geliyor!

İstanbul'da depremde çökeceği öngörülen yaklaşık olarak 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşların işi nasıl kolaylaştırılacak? İşte tek tek açıklanan o detaylar...

Az ve orta hasarlı binalara DASK ne kadar ödeme yapar? Devlet desteği olacak mı? İşte yanıtı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yüz binlerce bina ya yıkıldı ya da orta ve az ölçekli hasar yaşadı. Vatandaşlar devlet desteğinin hangi binaları kapsadığını araştırıyor. Birçok vatandaş DASK ödemeleri ve devlet desteklerinin detaylarını merak ediyor. İşte tüm detaylar...

Üsküdar'da patlamanın yaşandığı bina yıkılıyor!

İstanbul Üsküdar Valide Atik Mahallesi Abacı Dede Sokak'ta yer alan ve  patlama yaşanan 3 katlı bina yıkılıyor.

Şehir planlamalarında yeşil bina dönemi!

İklim krizinin baş göstermesi ile beraber yeşil bina ve yatay mimarinin önemi gittikçe arttı. Bu süreçte şehir yöneticilerine büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Hüseyin Oflaz yeni kent planlamasındaki anahtar kelimenin "yeşil" olacağını dile getirdi. 

Bursa'da yıkım yapan ekskavatörle bina duvarı arasına sıkışan işçi yaşamını yitirdi!

Bursa Osmangazi'de yıkım yapan ekskavatörle bina duvarı arasına sıkışan işçi yaşamını yitirdi...

Şehirlerde yeşil dönüşüm ve akıllı bina dönemi!

Akıllı şehir uygulamaları ve yeşil dönüşüm son zamanlarda sektör temsilcileri tarafından sıkça konuşulan ve gündeme getirilen konulardan. Peki akıllı şehirler nasıl yapılmalı? İşte akıllı şehir ve yeşil dönüşümün ayrıntıları...

Ahşap bina dönemi başlıyor!

Kovid-19 pandemisinde doğaya dönüşle beraber ahşap yapılara rekor ilgi gösteriliyor. Orman Genel Müdürlüğü, ahşap kullanımının yaygınlaştırılmasına ilişkin proje hazırladı. Projenin detayları TBMM'ye sunulan raporda anlatıldı.

Ev alacaklar dikkat! Bu tuzağa düşmeyin!

Konut alacak vatandaşlar, İzmir depreminin ardından binaların yapım özelliklerini araştırmaya başladı. Depreme dayanıklılıkta en önemli unsurlardan olan bina yaşı bu dönemde dikkat çekiyor. Bazı fırsatçılar evlerini satmak için bina yaşını genç gösteriyor. Peki, bina yaşı en fazla kaç olmalı?

Bina yaşıyla ilgili dolandırıcılık! Bunlara dikkat!

Konut almak ya da kiralamak isteyen kişilerin birçoğu, beklenen İstanbul depremi sebebiyle yeni evlere yöneliyor. Bazı emlakçılar ve mülk sahipleri ise bu tercihi fırsata çevirerek alıcıları aldatıyor. 

Yaşadığınız bina depreme dayanıklı mı?

İzmir’i derinden sarsan ve can kayıplarına neden olan deprem sonrasında gözler yeniden konutların güvenirliliğine çevrildi. Peki yaşadığınız bina depreme dayanıklı mı?

Bina yöneticiliği açısından sivil toplum kuruluşlarının önemi!

Tesis yönetimi ve profesyonel bina yöneticiliği açısından sivil toplum kuruluşlarının önemi ve işleyişi kat malikleri dışından seçilen profesyonel yöneticilerin ve firmaların sayılarının artması ile de profesyonel yönetim ve entegre tesis yönetimi bir sektör haline geldi.

Bina yaşı önemi Haberi

Bina yaşı önemi

Bina yaşı nedir?

Kentsel dönüşüm projelerinde riskli binalar ve ekonomik  ömrünü tamamlayan binalar yılarak yenileniyor. Sizin binanızın bu projelerin kapsamında olup olmadığını merek ediyorsanız en önemli kriterini bina yaşı oluyor.


Bina yaşı, yapının ruhsat alma tarihi olarak belirleniyor. Binanın ruhsat aldığı tarihten itibaren binanızın yaşını hesaplayabiliyor. 


Bu durum ruhsatsız yani kaçak binalarda ise, kaçak raporu tutulduğu tarih baza alınarak hesaplanıyor. Binanızın yaşını öğrenmek için taşınmazın bulunduğu belediyeye tapu bilgileriniz ile gitmeniz yeterli oluyor.


Bina yaşı ülkemizde 1999 depreminden sonra daha çok önem kazandı bunun sebebi de gellikle halk arasında yaygın kanıya göre 99 dan önce yapılan binaların dayanıksız olması çünkü 99 depreminden önce yapı denetimi yoktu bu yüzden binaların yapımında eksik ve kalitesiz malzeme kullanılıyordu dolayısıyla binalar sağlam değildi.


Bina yaşının önemli bir kriter...