28 / 04 / 2024

Bina yaşı nasıl hesaplanır?

Bina yaşı nasıl hesaplanır?

Ülkemizde 1999 depreminden sonra önem kazanan bina yaşı nasıl hesaplanır? Bina yaşının önemli kriter olarak kabul edildiği hususlar nelerdir? Binanın yaşı neden önemlidir?



Bina yaşı nasıl hesaplanır?

Ülkemizde 1999 depreminden sonra önem kazanan bina yaşı kentsel dönüşüm projelerinde, satınalma işlemlerinde ve depreme dayanıklılık hususunda oldukça önem taşıyor. 


Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesine ise amortisman deniyor.


Amortisman değer kaybı olarak da kabul ediliyor. Yıpranma payı ile aynı anlama gelen amortisman, Mükelleflerin Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapmaları gerekiyor.


Emlak uzmanlarına göre alınacak evin fiyatı belirlenirken dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerden birisi de binanın yaşı olarak karşımıza çıkıyor. 


Binanın yaşı baza alınırken Deprem Yönetmeliği'nden önce yapılıp yapılmadığına da dikkat edilmesi gerekiyor. Bina satınalma işlemlerinde ise 50 yıllık binaların alınmaması gerekiyor. Çünkü 50 yıllık bir bina yıpranmış ve deforme olmuştur bu yüzden sağlamlığını kaybetmiştir.


Bina yaşı, yapının ruhsat aldığı tarih baza alınarak hesaplanıyor bu durum kaçak yapılarda ise kaçak raporu tutulduğu tarihten itibaren hesaplanıyor. Binanızın yaşını bağlı olduğu belediyeden tapu bilgilerinizle öğrenilirsiniz. 


Bina yaşı nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön