28 / 04 / 2024

Bina yaşı nasıl anlaşılır?

Bina yaşı nasıl anlaşılır?

Türkiye'deki sağlıksız eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin inşa edilmesi gerekiyor. Bu hususta kentsel dönüşüm projeleri gerçekleşiyor. Peki, bina yaşı nasıl anlaşılır?



Bina yaşı nasıl anlaşılır?

Türkiye'de 1999 depreminden sonra önem kazanan bina yaşı, kentsel dönüşüm projeleri, konut kredisi ve satın alma işlemleri açısından önem taşıyor. 


Konut kredisi için binanın 20 ile 25 yıllık bir süre içerisinde olması gerekiyor. Satın alma işlemelerinde ise 50 yıllık binaların satın alınmaması gerekiyor.


Konut almada bir başka önemli hususta binanın Deprem Yönetmeliği'nden öncemi sonramı yapıldığı oluyor. Deprem Yönetmeliği,  betonarme (yerinde dökülmüş ve öngerilmeli veya öngerilmesiz prefabrike), çelik ve yığma binalar ile bina türü yapılar için geçerli sayılıyor.


Binanın yaşı, yapı ruhsatı alındığı tarih baza alınarak hesaplanıyor. Bu durum kaçak yapılarda ise kaçak raporu yazıldığı tarihten itibaren olarak karşımıza çıkıyor. 


Bina yaşını öğrenmek için taşınmazın bulunduğu belediyeye tapu ile gitmeniz yeterli oluyor. Bina yaşı çok olan yapılar riskli yapılar olarak ifade ediliyor. 


Bina yaşı nereden öğrenilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön