28 / 04 / 2024

Riskli yapılarda kat malikleri toplantıya nasıl çağrılır?

Riskli yapılarda kat malikleri toplantıya nasıl çağrılır?

Riskli bina tespitinden sonra binadaki kat malikleri bir araya gelip karar alması gerekiyor. Bu doğrultuda riskli yapılarda kat malikleri toplantıya nasıl çağrılır? İşte sorularınızın yanıtı..



Riskli yapılarda kat malikleri toplantıya nasıl çağrılır?

Riskli bina tespitinden sonra binadaki kat malikleri bir araya gelip karar alması gerekiyor. Bilindiği üzere riskli binalar yasal olarak 60 gün içinde yıkılıyor; ek süre olarak verilen 30 günlük sürenin de sonunda yıkılmış olması gerekiyor. 


Bu doğrultuda kat maliklerinin bir an evvel usulüne uygun toplantılar yapıp bina ortak karar protokolü ile birlikte yıkıldıktan sonra ne şekilde yapılacağı konusunda anlaşma yapmış olmaları gerekiyor.


Kentsel dönüşüm uygulama yönetmeliği gereğince, kat malikleri veya hak sahiplerinden birinin veya birkaçının diğer malikleri noter marifeti ile toplantıya çağırması zorunlu oluyor.


Bir diğer ifade ile anlaşma konusunda hiçbir esas ve toplantı şekli getirmeyen, oy birliği ile anlaşılmasını esas kılan yasa, oy birliği ile anlaşmanın sağlanamaması halinde zorunlu toplantı esası getirmektedir.


Riskli yapılarda mülkiyet hakkı toplantı konusu edileceği için tüm maliklerin tebliğe elveişrli adresine tebligat yapılması gerekiyor.


Malikin ulusal adres veri tabanında bir adresi bulunmuyorsa,  ikametgah adresine; bu taşınmazda oturuyorsa bu adrese; yurt dışında ikamet ediyorsa Uluslararası Tebligat yoluyla bu adrese yapılmalıdır.



Riskli yapı şerhi tapudan kaldırılır mı?


Geri Dön