28 / 04 / 2024

Bina yaşı nasıl tespit edilir?

Bina yaşı nasıl tespit edilir?

Depreme dayanıklılığı açısından 50 yaşını doldurmuş binalar riskli bina kapsamına giriyor. Bu tarz binaların satın alınmaması gerekiyor. Peki, bina yaşı nasıl tespit edilir?



Bina yaşı nasıl tespit edilir?

Ülkemiz sınırları içerisinde 1999 depreminden sonra önem kazanmış olan bina yaşı, binaların depreme dayanıklılığı ve sağlamlığı açısından büyük önem taşıyor. 


1999'dan önce yapılan yapıların sağlam olmamasının sebebi ise depremden önce ülkede yapı denetimlerinnin olmaması gerekiyor. Yapı denetimi olmadığı içinde kalitesiz malzeme kulanımı gibi sebeplerden ötürü binalar dayanıksız yapılıyordu.


Burada asıl önemli husus ise binanın Deprem Yönetmeliği'nden önce yapılıp yapılmadığı oluyor. 50 yıllık binalar sağlamlığını kaybetmiş olabileceğinden 50 yıllık binaların satın alınmaması gerekiyor. Peki, bina yaşı nasıl tespit edilir?


Bina yaşı tespit işlemleri, taşınmazın bulunduğu belediyeden tapu bilgileri ile öğrenilebiliyor. Bina yaşı hesaplaması yapılırken binanın ruhsat alma tarihi baza alınıyor. Ancak bina ruhsatız yani kaçak ise, kaçak raporu yazıldığı tarih ele alınarak bina yaş hesabı yapılıyor. 


Bina yaşı nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön