11 / 05 / 2024

Bina yaşı ne demektir

Bina yaşı ne demektir

Bir binanın yaşı, satınalma işlemlerinde, kentsel dönüşüm projelerinde ve depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önem taşıyor. Peki, bina yaşı nedir? Bina yaşı nasıl öğrenilir?

Kiracılar dikkat! Ev sahibine hakaret eden kiracıya ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar ve sonrasında oluşabilecek olumsuz mahkeme süreçleri ve yeni hukuki kaideleri de gündeme getiriyor. Buna göre, bir kiracı ev sahibine hakaret ederse hangi yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir? Konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

Engelli çocuğu olanlar dikkat! Engelli çocuk annesi nasıl erken emekli olur?

Engelli çocuğu olan anneler nasıl erken emekli olabileceklerini merak ediyor. Engelli çocuk annelerinin emeklilik yaşı öne çekiliyor. Peki engelli çocuk annesi nasıl erken emekli olur?

2023 halka arz şirketleri yatırımcıya ne kadar kazandırdı!

Borsa İstanbul’da 2023’de rekor sayıda halka arz gerçekleştirildi. Halka arzlarla birikte yatırımcı sayısı da arttı. Borsa Temel Analisti Tardu Barlas, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda geçen yıl halka arz edilen şirketlerin 30 Ocak'ta ulaştığı rakamları paylaştı.

Gayrimenkul yatırım fonu nedir, yatırımcıya ne gibi yararlar sağlar?

Gayrimenkul Hukuku alanında uzman Avukat Elvan Kakıcı Şimşek gayrimenkul yatırımları ile ilgili önemli detaylar vererek, bu alanda yatırım yapacaklar için yol haritası çizdi.

Meteorolojiden uyarı: Soğuk hava dalgası geliyor, 7 Kasım tarihine dikkat!

Meteoroloji son dakikada yeni bir hava uyarısı yayınladı ve bu uyarı ile ilgili iller tarafından detaylar paylaşıldı. Ülke genelinde etkili olması beklenen bu soğuk hava dalgası için belirli bir tarih verildi. Kar yağışı ne zaman başlayacak sorusu artık yanıt buldu ve sadece birkaç gün kaldı.

Kiracıların kirayı elden vermesi suç mu? Elden kira veren kiracıya ne ceza verilir?

Son zamanlarda konut sektöründe ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Kiracıların kirayı elden vermeleri durumunda herhangi bir ceza ile karşılaşıp karşılaşmayacakları merak ediliyor. Kirayı elden vermek suç mu? İşte haberin ayrıntıları...

Cem Çeliker hangi ülkede çalıştı? Şu an ne iş yapıyor?

Cem Çeliker kimdir? Hangi üniversitede okudu? Hangi görevleri yürttü? Enka İnşaat’ya ne iş yapıyor? İşte Cem Çeliker’in hayatı...

Son Dakika: Ayçiçek yağına 15 lira birden zam geldi! İşte yeni tarife

Toprak Mahsulleri Ofisi, mutfakların vazgeçilmez malzemesi yağ fiyatlarına 15 lira birden zam yaptı. Peki, TMO'da ayçiçek yağı ne kadar oldu? İşte detaylar...

Emlakçıya ne kadar kapora verilir? Kapora nedir?

Adı sıklıkla duyulan kapora, birçok alım satım işlemlerinde başvurulan yöntemlerden biri. Hizmet, taşınır veya taşınmaz ürün satışlarında sıklıkla duyulan kapora nedir? Emlak alanında kapora nedir ve ne kadar verilir? İşte kapora hakkında bilinmesi gerekenler...

Az önce açıklandı! 2023 model Toyota Corolla'ya dev zam; İşte şoke eden Ağustos ayı fiyat listesi...

Toyota'da Ağustos ayı fiyatları açıklandı. Zamlı liste görenleri şoke etti. Peki Toyota Corolla'ya ne kadar zam geldi? İşte  Toyota Corolla 2023 Ağustos fiyat listesi...

Ford Fiesta’nın temmuz ayı fiyatı açıklandı! Fiesta’ya ne kadar zam geldi?

Ford’un adeta efsane haline gelen modeli Fiesta’nın temmuz ayı fiyatı belli oldu. Ford, yaptığı açıklamada Fiesta modeline zam yaptığını belirtti.

Çelik konstrüksiyon bina nedir? 178 metrekare 3+1 çelik konstrüksiyon bina fiyatı ne kadar?

Gelişen teknoloji ile beraber sadece kullandığımız cihazlar değil aynı zamanda mimari yapılarda gelişiyor. Buna en iyi örnek ise çelik konstrüksiyon binalar. Peki, çelik konstrüksiyon bina fiyatları ne kadar? İşte detaylar...

Adeta bir uzay gemisi! Hyundai Staria’nın yeni fiyatı belli oldu! Staria’ya ne kadar zam geldi?

Geleceğin aracını tasarlayan Hyundai, Staria modeliyle büyük ilgi gördü. Hyundai, mayıs ayı kapsamında tüm modellerinin güncel fiyatını belirlerken, ‘geleceğin aracı’ Staria’nın da yeni fiyatını duyurdu.

Bina yaşı ne demektir Haberi

Bina yaşı ne demektir

Bina yaşı nedir?

Kentsel dönüşüm projelerinde riskli binalar ve ekonomik  ömrünü tamamlayan binalar yılarak yenileniyor. Sizin binanızın bu projelerin kapsamında olup olmadığını merek ediyorsanız en önemli kriterini bina yaşı oluyor.


Bina yaşı, yapının ruhsat alma tarihi olarak belirleniyor. Binanın ruhsat aldığı tarihten itibaren binanızın yaşını hesaplayabiliyor. 


Bu durum ruhsatsız yani kaçak binalarda ise, kaçak raporu tutulduğu tarih baza alınarak hesaplanıyor. Binanızın yaşını öğrenmek için taşınmazın bulunduğu belediyeye tapu bilgileriniz ile gitmeniz yeterli oluyor.


Bina yaşı ülkemizde 1999 depreminden sonra daha çok önem kazandı bunun sebebi de gellikle halk arasında yaygın kanıya göre 99 dan önce yapılan binaların dayanıksız olması çünkü 99 depreminden önce yapı denetimi yoktu bu yüzden binaların yapımında eksik ve kalitesiz malzeme kullanılıyordu dolayısıyla binalar sağlam değildi.


Bina yaşının önemli bir kriter...