27 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Ev sahibine hakaret eden kiracıya ne olur?

Kiracılar dikkat! Ev sahibine hakaret eden kiracıya ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar ve sonrasında oluşabilecek olumsuz mahkeme süreçleri ve yeni hukuki kaideleri de gündeme getiriyor. Buna göre, bir kiracı ev sahibine hakaret ederse hangi yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir? Konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar.



Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan bu sıkıntılar, yaşanan sorunlar gündemdeki yerini koruyor. Bu süreçte, sık sık anlaşmazlık yaşayan ev sahipleri ile kiracılar üçüncü sayfa haberlerine konu olabiliyorlar. Bu sebepten dolayı da tarafların birbirlerine karşı sorumlulukları ve saygı sınırını aşmaları halinde olası uygulamaların neler olabileceği merak konusu oldu.

Kiracılar dikkat! Ev sahibine hakaret eden kiracıya ne olur?

EV SAHİBİNE HAKARET EDEN KİRACI!

Kira sözleşmeleri taraflara bazı sorumluluklar yükleyen resmi nitelikli olan belgelerdir. Buna göre yüklenen bu sorumluluklar yerine getirilmediği takdirde kira sözleşmesi iptal olabiliyor. Yaşanan bu iptal için bazen ihtar gerekirken bazen ise ihtara bile gerek kalmadan iptal işlemi de yapılmaktadır. 

Kiracının ana sorumlulukları içerisinde  yer alan “kiralananı özen bir şekilde  kullanma ve komşulara saygı gösterme de” yer almaktadır. Öte yandan, bu sorumluluklar eğer çiğnenirse normalde ev sahibi kiracıya ihtar göndererek kiracının evden tahliyesini de isteyebilir. Fakat, kiracının ev sahibine veya onun aile efradına hakaret etmesi durumunda işler biraz değişim gösterir. Ev sahibi kiracıya ihtar bile yapmadan kira sözleşmesini de sona erdirip kiracının evden tahliyesini de talep etmektedir. 

Bir kiracının ev sahibine veya ailesinden birisine hakaret etmesi mahkemelerce kiralananı özenle kullanmanın ihlali olarak değerlendirilmektedir. Bu da kira sözleşmesinin sona ermesi gibi bir sonuçla nihayetlenmektedir. Kiracıların ev sahiplerine karşı belirli bir saygı sınırında kalmaları lazımdır. 

Buna göre ev sahibine hakaret eden kiracı sadece kira sözleşmesinin feshi ile kurtulmayabiliyor. Eğer ev sahibi isterse şayet bu durumu hakaret davasına dönüştürerek yasal hakkını da  arayabilmektedir. Bu durumda hakaretin boyutuna göre kiracılar ek bir ceza yaptırımı ile karşı karşıya kalabilirler. Yaşanan bu olumsuz süreçte ise ev sahibinin hakareti ispat etmesi durumunda mahkeme heyetinin takdir göreceği ceza ile kiracının karşılaşması mümkün oluyor.

Ev sahipleri ve kiracılar kira tespit davasında bunlara dikkat!

2024 kira artış oranı hesapla! Dükkan, iş yeri, konutlarda kira artış oranı ne oldu? Mart 2024 TEFE TÜFE oranları!

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarına yapay zeka çözümü! Tahliye davalarının 3-5 yıl sürmesi utanç! 

Kiracılar bu maddelere dikkat! Evinizden çıkartılabilirsiniz! 

Eski ev sahibi ve yeni kiracı mağdur, yeni ev sahibi ve eski kiracı karlı! Ev sahibi-kiracı sorunu ne olacak?


Geri Dön