27 / 04 / 2024

Kiracıların kirayı elden vermesi suç mu? Elden kira veren kiracıya ne ceza verilir?

Kiracıların kirayı elden vermesi suç mu? Elden kira veren kiracıya ne ceza verilir?

Son zamanlarda konut sektöründe ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Kiracıların kirayı elden vermeleri durumunda herhangi bir ceza ile karşılaşıp karşılaşmayacakları merak ediliyor. Kirayı elden vermek suç mu? İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan ilişkinin tüm detayları yasalara göre yönetilmektedir. Buna göre yasalar bazen kiracıları bazen de ev sahiplerini koruyor. Bu durumun bir de devlet boyutu bulunuyor. Kira gelirinden devletin aldığı vergi açısından da devlet korunuyor. Tüm ilişki yasal uygulamalarla kaydediliyor. Kiracıların elden kira vermesi de sıkıntı bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Kiracıların kirayı elden vermesi suç mu? Elden kira veren kiracıya ne ceza verilir?

DEVLET ELDEN KİRA VERİLMESİNİ İSTEMİYOR?

Bu kapsamda devletin elden kira verilmesini istemediği açık bir şekilde bilinen bir durum. Bu uygulamanın değişik açılardan sakıncaları maalesf bulunuyor. Elden kira alan bir ev sahibi büyük ihtimalle eksik beyanname bildirecek ve kira gelir vergisini olması gerekenin çok altında ödeyecektir, belki de hiç ödemeyecek. Bu da devletin vergi kaybetmesi anlamına gelmekte. Kiracı açısından da elden kira ödemesini yapması ispat noktasında sıkıntı olacaktır. Ev sahibi ile uyuşmazlığa düşülmesi durumunda kiracı elden verdiği kirayı ispat etmesi hiç kolay olmayacak bu durumda mağdur olacaktır.

ELDE KİRA VERMENİN YAPTIRIMI VAR MI?

usakgundem.com'da yer alan habere göre; elden kira verilmesi yasalara göre suç olarak kabul edilmektedir. Bunun da vergisel bir cezası bulunmaktadır. Buan göre cezanın ne kadar olacağı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın takdirindedir. Fakat elden kira verilmesi konusu biraz tafsilatlı bir mesele olarak karşımıza çıkan bir durum.

Fakat konut ve iş yerleri için farklı farklı uygulama yapılmakta. İş yerleri için kira ödemesi elden veriliyorsa hem mülk sahibi hem de kiracı cezalandırılır. Ancak bu durum konutlarda farklı uygulama ile oluyor. Konut kirasının elden ödenmesi durumunda ev sahibi cezalandırılır ama kiracının ise herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kiracılar bu durumda herhangi bir yaptırım ile karşı karşıya kalmazlar, dolayısı ile uygulanan herhangi bir cezaları da bulunmamaktadır.

Kasım 2023 yeni kira zammı ne kadar, kaç TL oldu? İşte 3 Kasım TÜİK iş yeri, dükkan kirası hesaplama!

Kirada oturanlar dikkat! Eski kiracılara üç katı zam: SON DAKİKA! 

Kiracılar dikkat! İhtiyaç nedeniyle tahliyede kritik detay unutuluyor! İşte o detay...


Geri Dön