07 / 05 / 2024

Kirada oturanlar dikkat! Eski kiracılara üç katı zam: SON DAKİKA! 

Kirada oturanlar dikkat! Eski kiracılara üç katı zam: SON DAKİKA! 

Dersim’de kira yükselişi kentin en güncel sorunlarından biri durumuna geldi. İşte ev sahipleri ve kiracıların zam sorunları...



Türkiye genelinde ekonomik sorunlarla beraber satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki yükselişler de sürüyor. Ev fiyatlarının 3 milyon TL'yi ve kiraların da ortalama 8 bin TL'yi bulduğu Dersim'de de barınma sorunu büyüyor. 

İstihdam, göç gibi sorunların olduğu Dersim'de şimdi de barınma sorunu gündemde. 8 mahalleden meydana gelen şehir merkezindeki kiracıların tamamına yakını, bu yıl kiralara yük katı zam yapıldığını dile getiriyor. 

Kirada oturanlar dikkat! Eski kiracılara üç katı zam: SON DAKİKA! 

Gazete Duvar'dan Duygu Kıt'ın haberine göre; Dersim’in en büyük mahallesi olan Atatürk Mahallesi'nde oturan Hıdır Ağun, eski kiracı olmasına rağmen yasal hiçbir hakkının uygulanmadığına dikkkat çekti. 

Konuya ilişkin "Evimizde 1200 TL'ye oturuyorduk şimdi 4 bin TL yaptılar. İlk başta 7-8 bin TL dediler ama araya tanıdık koydum, azalttık. Zorlanıyoruz ama ister istemez vermek zorundayız. Şu anda da işsizim. Geçinmek deseniz zaten çok zor ancak başka da seçeneğimiz yok" ifadelerini kullanan Ağun, evsiz kalmamak için kabul etmek zorunda olduklarını belirtti. 

İsmini vermek istemeyen sağlık personeli ise konuyla ilgili "Ben Atatürk Mahallesi'nde oturuyorum. Kiram şimdi 2 bin 500 TL ama 6 bin TL yapmayı istiyorlar. Konut sahipleri birbirinden duyup kiracıya zam uyguluyor. Konut kömürlüymüş, doğalgazlıymıș fark etmiyor" bilgilerini verdi ve konutun doğalgazlı olduğunu 3 öğrencisi olduğunu, kendilerine 'çıkın' denmediğini fakat mecbur zammı kabul edeceklerini söyledi. 

Taşınmanın çok pahalı olduğunu vurgulayan vatandaş, ev bulup bulamayacağının da belirsiz olduğunu dile getirdi. 

Kirada oturanlar dikkat! Eski kiracılara üç katı zam: SON DAKİKA! 

Ev sahibi olan Gülizar Tatar'ın da Atatürk Mahallesi'nde bir evi bulunuyor. Temel geçiminin kira geliri olduğuna dikkat çeken Tatar, "Başka bir gelirimiz yok Geçinemiyoruz senesi dolunca tekrar zam ugyulayacağız" dedi ve geçen yıl Eylül'de 2 bin 500 TL olan kirayı 5 bin 500 TL yaptıklarını belirtti. 

Tatar, açıklamasını "Kiralar 12 binden başlıyor kiracılar da bu durumu biliyor" diyerek tamamladı. 

Munzur Üniversitesi'nde öğrenci olan Sıla Demir de hem barınmanın hem de beslenmenin neredeyse ulaşılmaz olduğuna vurgu yaptı ve Çarşı merkezde oturuyoruz bir arkadaşımla. Okuyorum aynı zamanda günlük 200 TL'ye bir kafede garsonluk yapıyorum. Ev kiramızı 3 bin TL'den 6 bin TL yapmak istediler" dedi. 

Henzü anlaşamamış olsalar da 4 bin 500 TL'ye düşürmek istediklerini aktaran Demir, "Ama her şartta çıkamam çünkü ev yok ayrıca taşınma tutarı çok daha pahalı" diye konuştu. 

Kirada oturanlar dikkat! Eski kiracılara üç katı zam: SON DAKİKA! 

Emlakçı Onur Ateş de kaçak emlakçıların kira piyasasını yükselttiğine dikkat çekti. Açıklamasında, kira dengesizliğinin bir nedeninin de denetimsizlik olduğunu belirten Onur Ateş, "Şu anda Dersim’de resmi olarak Ticaret Müdürlüğü'ne kayıtlı dört emlakçı var. Ancak piyasada yaklaşık 20 tane emlakçı bulunuyor. Kayıtsız emlakçı konut sahiplerine daha yüksek kira önerisinde bulunuyor" ifadelerine yer verdi. 

Ortalama kira oranının Dersim’de 8 bin lira seviyesinde olduğuna dikkat çeken Ateş, "Atatürk Mahallesi'nde kiralar 8-10 bin TL seviyesinde dönüyor. Ali Baba Mahallesi ve Esentepe'de sobalı evler yaygın, burada daireler 7 bin 500 liraya kiraya veriliyor. Kişi kişiyi duyarak bir şeyler yapıyor. Yüksek kiralar hem konut sahibinin hem de aracının işine geliyor" şekinde konuştu.

Kiracılar dikkat! İhtiyaç nedeniyle tahliyede kritik detay unutuluyor! İşte o detay...

İnternetten alışverişte bu hataları yapanlar cebine büyük zarar veriyor

Milyonlarca tapu sahibine uyarı niteliğinde bir açıklama geldi: Gecikme durumunda cezalı ödeme yükümlülüğü


Geri Dön