03 / 07 / 2024

Bir kiracı evden haksız yere çıkarılırsa, ev sahibi kiracıya ne kadar tazminat ödemek zorunda kalır?

Bir kiracı evden haksız yere çıkarılırsa, ev sahibi kiracıya ne kadar tazminat ödemek zorunda kalır?

Son zamanlarda kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan sıkıntılar, aralarında sorunlar çıkmasına neden oluyor. Bazen bu durumlar öyle bir hal alıyor ki iki taraf arasında mahkemeye kadar sonuçlanıyor.



Kiracıların ev sahipleri tarafından haksız yere evden çıkarılmaları başlı başına bir sorun olurken kiracılar uğradıkları haksızlığın bedelini ev sahiplerine ödetmek istedikleri kaydedildi. 

Ev sahiplerinin kiracılara yönelik uygulamaları bazı durumlarda can sıkıcı bir hal alabilmektedir. Ev sahipleri çeşitli bahaneler üreterek kiracıları evden çıkararak o evi daha yüksek bir bedel ile kiraya vermek istemekteler. Bu durum karşısında kiracılar açık bir haksızlığa uğruyorlar. Bu haksızlık karşısında kiracılar bunun ev sahiplerine bir faturası olması gerektiğini düşünüyorlar. Bu konunun yasal boyutu kapsamlı bir şekilde araştırılmaktadır.

KİRACININ EVDEN ÇIKARILMA NEDENİNE BAKILIYOR

usakgundem.com'da yer alan habere göre; Kiracının evden haksız yere çıkarılıp çıkarılmadığı konusu oldukça karmaşık bir mesele oluyor. Öncelikle kiracının hangi gerekçe ile evden çıkarıldığına bakılması gerekiyor. Bu gerekçe haklı mı yoksa haksız mı o değerlendiriliyor. Örneği ev sahibi kiracıya evde esaslı tadilat yapacağını belirterek evden çıkarmış ama tadilat yapmadan evi bir başkasına kiralamış olabilir. Bu durumda açık şekilde kiracı haksızlığa uğramıştı.

 Bir kiracı evden haksız yere çıkarılırsa, ev sahibi kiracıya ne kadar tazminat ödemek zorunda kalır?

Öte yandan, benzer şekilde ev sahibi eve ihtiyacım var diyerek kiracıyı evden çıkarmış ama evi bir başkasına kiralamıştır. Burada da ev sahibi haksızlık yaparak kiracıyı mağdur etmiştir. Bu örneklerde kiracılar açık bir şekilde haklıdırlar. Bu sebepten ötürü  da ev sahibi bu haksızlığın bedelini yasal olarak ödemelidir. İşte tam bu noktada kiracıların dikkat etmesi gereken çok önemli bir ayrıntı da yer almaktadır.

YAZILI OLARAK İSPAT TEDBİRİ ALINMALI!

Ev sahibi kiracıyı hangi gerekçe ile evden çıkarmak isterse istesin kiracı bunu ileride ispat etmek zorundadır. Bundan dolayı bu durumu anlatan yazılı bir belge ev sahibinden alınmalıdır. Ev sahibinin eve ihtiyacı varsa bunu yazılı olarak kiracıya bildirmesi sağlanmalıdır. Mümkünse mahkeme süreci yaşanmalı ve konu açık bir şekilde delillendirilmelidir. Bu sağlandığında kiracı mağdur olduğunu ispat edebilecektir. Bu ispat ile de ev sahibi kiracıyı mağdur ettiği için 1 senelik kira bedeli kadar tazminat ödemeye mahkum edilir.

Yeni kira artışları nasıl hesaplanacak? İşte 6 maddede kira zammı hesaplaması! Kiracılar dikkat!

Ev sahibinden fırsatçı emlakçıya tokat gibi kira yanıtı: Sizin gibi emlakçılar yüzünden kiralar tavan yaptı!

İnsanlar kira ödemek ya da evlerini kiraya vermek zorunda: Yüzde 25 zam sınırının kalkması emlak sektörünü etkilemez!

Kiralardaki enflasyon zammı dar gelirli ailelerin belini bükecek!


Geri Dön