28 / 04 / 2024

Rezerv konut alanı nasıl tespit edilir?

Rezerv konut alanı nasıl tespit edilir?

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak ilan edilen alanlarda yaşayan kimselerin yerleştirildikleri alan olarak tanımlanan rezerv konut alanı nasıl tespit edilir? Rezerv konut alanını kim belirler?



Rezerv konut alanı nasıl tespit edilir?

Rezerv konut alanı, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak ilan edilen alanlarda yaşayan kimselerin yerleştirildikleri alan olarak tanımlanıyor.


Riskli alanlarda yaşayan kimselere sunulan seçenekler arasında; inşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek, hazır projelerden daire vermek ve sunulan daireyi kabul etmeyenlere para teklifi sunmak yer alıyor.


Rezerv konut alanı belirleme talebi..

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri de, Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlemesi talebinde bulunabiliyor.


Rezerv konut alanını kim belirler?

Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerinde rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu talebin, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde yirmi beşinin mülkiyetinin geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahut İdareye veya TOKİ'ye devrine muvafakat edilmesi gerekir.


Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğine göre Rezerv Konut alan tespiti Bakanlık tarafından yapılıyor.


TOKİ veya İdare, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabiliyor.



Rezerv konut alanı nedir?


Geri Dön