23 / 12 / 2024

Rezerv konut alanı nedir?

Rezerv konut alanı nedir?

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli alan ve riskli yapı olarak ilan edilen konutlarda yaşayan kimseler rezerv konut alanına yerleştiriliyor. Peki, rezerv konut alanı nedir? İşte yanıtı...



Rezerv konut alanı nedir?

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli alan ve riskli yapı olarak ilan edilen konutlarda yaşayan kimselerin en çok merak ettikleri husus "Biz nerede yaşayacağız?" şeklinde.


Kentteki sorunlu ve gelişmemiş bölgelerin belirlenmesi ile söz konusu sorunların giderilerek, gelişime açık hale getirmek için yapılan yapılandırma çalışmalarını kapsayan kentsel dönüşümde riskli binalar yıkılırken, bu binada oturan kimselere 3 seçenek sunuluyor. 


Bu seçenekler;

- İnşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek,

- Hazır projelerden daire vermek,

- Sunulan daireyi kabul etmeyenlere para teklifi sunmak.


Rezerv konut alanı da tam da bu noktada karşımıza çıkıyor. Riskli yapı sahiplerinin taşınması için belirlenen alan rezerv konut alanı olarak tanımlanıyor.


Reserv konut alanı ile ilgili yasal esaslar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde şu şekilde açıklanıyor:


Rezerv konut alanı nedir? Rezerv konut alanı nasıl belirlenir?

(1) Rezerv konut alanı;

a) Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritasını,

b) Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritasını,

c) Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesini,

ihtiva eden dosyaya istinaden, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.


(2) Rezerv yapı alanı:

a) Bakanlıkça resen belirlenebilir.


b)  TOKİ  veya İdare, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir.


c) Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir. Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu talebin, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde yirmibeşinin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahutta İdareye veya TOKİ’ye devrine muvafakat edilmesi gerekir.


(3) Maliye Bakanlığı rezerv yapı alanına ilişkin görüşünü otuz gün içinde bildirir.



Rezerv yapı alanı nasıl belirlenir?



Geri Dön