13 / 05 / 2024

Bina yaşı neden önemli

Bina yaşı neden önemli

Konut kredisi alırken, kentsel dönüşüm projelerinde ve satınalma işlemlerinde önemli bir kriter olarak karşımıza çıkan bina yaşı önemli mi? Bina yaşı neden önemli?

Bina yaşı nasıl hesaplanır?

Ülkemizde 1999 depreminden sonra önem kazanan bina yaşı nasıl hesaplanır? Bina yaşının önemli kriter olarak kabul edildiği hususlar nelerdir? Binanın yaşı neden önemlidir?

Bina yaşı nedir?

Bir binanın yaşı, satınalma işlemlerinde, kentsel dönüşüm projelerinde ve depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önem taşıyor. Peki, bina yaşı nedir? Bina yaşı nasıl öğrenilir?

Yabancılara neden konut satamıyoruz? 

Sabah gazetesi yazarı Hülya Güler, yazısında yabancıya konut satışını kaleme aldı. Peki yabancıya neden konut satamıyoruz? İşte Hülya Güler'in o yazısı...

Borsa İstanbul'da hesap açan altın ve dolar yatırımcısı neden zarar etti? İşte cevabı!

Son zamanlarda Borsa İstanbul'da milyonlarca hesap açıldı. Bunlar arasında çok sayıda altın ve dolar yatırımcıları bulunuyor ve büyük bölümü de kaybetti. Peki ya neden? Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay sosyal medya hesabı X'ten açıkladı.

Mustafa Aksoy hangi bankalarda çalıştı? Kaç dil biliyor? Çalık Enerji’de hangi görevi yürütüyor?

Mustafa Aksoy, kimdir? Kaç yılında ve nerede doğdu? Hangi üniversitede eğitim gördü? Hangi bankalarda görev aldı? Belçika’ya neden gitti? Çalık Enerji’de hangi alanda çalışıyor? İşte Mustafa Aksoy ile ilgili merak edilen her şey...

Osman Saim Dinç hangi üniversiteden doçent unvanı aldı? Çalık Enerji’de hangi alanda görev alıyor?

Osman Saim Dinç kimdir? Kaç yılında ve nerede doğdu? Hangi üniversitede okudu? Amerika’ya neden gitti? Ne zaman doçent oldu? Çalık Enerji’de hangi alanda çalışıyor? İşte Osman Saim Dinç ile ilgili merak edilen tüm ayrıntılar...

İstanbul depremi kapıya dayandı! 90 bin binaya acil müdahale geliyor!

İstanbul'da depremde çökeceği öngörülen yaklaşık olarak 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşların işi nasıl kolaylaştırılacak? İşte tek tek açıklanan o detaylar...

Depremde en çok hangi katlar zarar görür? Depremde binanın ilk neresi çöker? Bir bina depremde neden çöker?

Kahramanmaraş merkezli ve ülkenin yüreğine ateş saçan depremlerden sonra vatandaşlar depremde nerelerin güvenli olduğu ve binada ilk nerelerin çökeceği araştırılmaktadır. İşte detaylar!

Az ve orta hasarlı binalara DASK ne kadar ödeme yapar? Devlet desteği olacak mı? İşte yanıtı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yüz binlerce bina ya yıkıldı ya da orta ve az ölçekli hasar yaşadı. Vatandaşlar devlet desteğinin hangi binaları kapsadığını araştırıyor. Birçok vatandaş DASK ödemeleri ve devlet desteklerinin detaylarını merak ediyor. İşte tüm detaylar...

Altına sert düşüş neden yaşandığı ortaya çıktı, önümüzdeki günler için çok önemli uyarı geldi!

Dün müthiş bir sıçrama yaparak 1.185 lira seviyelerini gören gram altın, akşam saatlerinde gelen haberlerle adeta çakıldı. Peki bu düşüş neden yaşandı, uzmanlar önümüzdeki günler için bu değerli madende nasıl bir seyir bekliyor? İşte yanıtlar…

Tesla’ya bir darbe de Güney Kore’den geldi, 2,2 milyon dolarlık ceza neden kesildi?

Güney Kore, dünyaca ünlü iş insanı Elon Musk’un kurucusu olduğu ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla’ya 2,2 milyon ceza kesti. Peki Tesla’ya bu ceza neden kesildi?

Altın fiyatları bugün herkesi şok etti! Bakan bir daha baktı! Elinde 1 gram bile altını olanlar acil bakın! Son dakika

Altın fiyatlarında son durum yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Doların yükselişi enflasyonist baskılar ve küresel risk iştahının artması altın fiyatları üzerinde baskıya neden oluyor. Peki altın fiyatları bugün ne kadar? İşte 8 Eylül 2022 altın fiyatları...

Emtia fiyatlarında deprem! Emtia fiyatları doların gücüne yenik düştü!

Dolar/TL kurunun yükselişi emtia fiyatları üzerinde baskıya neden oldu. Buğday, plati ve gümüş fiyatları geriledi.

BİM'den ayçiçek yağına 91 liralık indirim açıklaması! O fiyatı duyan mağazada yığılmaya neden oldu

Ayçiçek yağına BİM'de 100 liraya yakın indirim yapıldığı haberi müşterilerin BİM mağazaları önünde yığılma yapmasına neden oldu. '5 litrelik ayçiçek yağında dev indirim 91 lira düştü' şeklinde kulaktan kulağa yayılan haberle ilgili açıklama yapıldı.

Gümüş'ten ters köşe olacak bir hamle! Gümüşün fiyatı düşüyor, peki ya neden?

Gümüş fiyatları, günlük olaylardan etkilenerek değişime uğramaya devam ediyor. Vatandaşlar gümüş fiyatları ile ilgili araştırma yaparken gümüş fiyatlarının düşmeye başladığını gördü. Peki ya neden? Gümüşün fiyatı neden düşüyor?

Bina yaşı neden önemli Haberi

Bina yaşı neden önemli

Bina yaşı önemli mi?

Konut kredisi alırken bankalar konutu ipotek altına aldığından dolayı hiç bir banka sağlam olmayan konuta kredi vermek istemiyor. 


Konut kredisinde bina yaşı bankalar arasında 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösteriyor. Bina yaş sınırlaması bankadan bankaya değiklik gösterebiliyor. 


Kentsel dönüşüm projelerinde bina yaşı ise, eski, sağlam olmayan ve yaş sınırlaması doldurmuş binalar yıkılarak yeniden inşa ediliyor bu yüzden önem taşıyor. 


Satınalma işlemlerinde ise, 50 yaşını doldurmuş binaların satın alınmaması gerekiyor. Çünkü 50 yıllık bir bina eskimiş ve sağlamlığını kaybetmiş oluyor.


Burada dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise binanın Deprem Yönetmeliği'nden önce mi sonra yapıldığı oluyor. 


Satın alacağınız, konut kredisi kullanacağınız ya da binanızın kentsel dönüşüm projeleri kapsamında olup olmadığını merak ediyorsanız taşınmazın bağlı olduğu belediyeye tapu bilgileriniz ile gitmeniz yeterli...