27 / 04 / 2024

Yabancılara neden konut satamıyoruz? 

Yabancılara neden konut satamıyoruz? 

Sabah gazetesi yazarı Hülya Güler, yazısında yabancıya konut satışını kaleme aldı. Peki yabancıya neden konut satamıyoruz? İşte Hülya Güler'in o yazısı...



Sabah gazetesi yazarı Hülya Güler, yazısında yabancıya konut satışını kaleme aldı. Peki yabancıya neden konut satamıyoruz? 

Hülya Güler'in yazısı şu şekilde:

Bugüne kadar 35 binden fazla konut hayata geçirerek teslim etmiş bir inşaat şirketi düşünün. Söz konusu bu şirketin hiçbir projesinde bir adet bile bodrum kat konut yok. Türkiye'nin ve özellikle mega kent İstanbul'un konut stokunu düşününce 'mümkün mü' diye sormadan edemiyor, insan. Artaş Holding'i kurduğu 1977'den bu yana konut projeleri geliştiren Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya bunu mümkün kılmış. Zira 1962'de geldiği İstanbul'un Fatih semtinde ilk oturduğu bodrum kat daireyi hiç unutmamış. Artaş Holding'in imza projeleri arasında yer alan Vadi İstanbul'daki iftar buluşmamızda Süleyman Çetinsaya, bodrum kat evdeki günlerini anımsadı ve "45-46 senedir gayrimenkul projeleri geliştiriyoruz, konut yapıp satıyoruz. Fakat projelerimizde bodrum kata hiç ev yapmıyorum. O bodrum kat daireyi unutmuş değilim. Yokluğu bilen biriyim. Varlığın içinde olsak da hiçbir zaman savuran biri olmadım" diye konuştu. Daha sonra "Keşke ekonomik olarak daha iyi sevilerde olsaydık" diyerek sözü Türkiye ekonomisine getirdi. İnşaat ve gayrimenkul sektöründeki durgunluğa değindi. Sektöre yönelik olarak yaptığı değerlendirmelerde bankaların konut kredisinde frene bastıklarını da anımsatan Süleyman Çetinsaya her ne kadar "2024 yılından ümitli değilim" dese de ümitsiz konuşmadı. Bugünlerin geçeceğini 2025 yılının sektör açısından daha iyi olacağını belirtti. Çetinsaya, "İstanbul'da 600 bin konutun değişmesi gerektiğini belirterek, "Kentsel dönüşüm çok zor bir iş fakat her ne olursa olsun bir yerden mutlaka başlanacak. Bu da işlerin illaki belli bir seviyeye gelmesi demek. O yüzden biz inşaatçıların sabırlı olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yabancılara neden konut satamıyoruz? 

Sektörde 50 seneye yakın deneyimi olan Süleyman Çetinsaya'nın yabancıya konut satışlarıyla ilgili sözleri de dikkate değerdi. Ülkemizde bir şekilde yabancıya konut satışının çok yüksek olduğu yönünde bir algı oluşturulmuş durumda. TÜİK'in veya GYODER'in bunun tam aksini gösteren rakamları düzenli ve şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşmasına rağmen bu algı nedense bazı çevrelerce sürekli olarak gündemde tutuluyor. Yeri gelmişken paylaşalım, geçen sene ülkemizde yapılan toplam konut satışının içerisindeki yabancı payının bir önceki yıla göre yarı yarıya azalarak, yüzde 2.9'a düştüğünü anımsatalım. Dubai'nin yalnızca 2023'te yabancıya 6-7 milyar dolarlık konut satışı yaptığını kaydeden Süleyman Çetinsaya'nın şu sözleri önemli: "Söz konusu bu rakam Amerika'da 70-80 milyar dolar. Biz bu satışları neden yapamıyoruz? Yabancılar konut fiyatlarını yükseltiyor diyorlar. Toplam satış içerisindeki payları o kadar az ki fiyatları nasıl etkileyecek. Onların ilgilendiği konutların fiyatları zaten belli bir seviyelerde.

'Biz yabancılara neden konut satamıyoruz' sorusuna verilecek çok yanıt var aslında. Belli çevrelerde giderek yükseldiğini gözlemlemiş olduğum (ve çok tehlikeli bulduğum), belli coğrafyalardan gelenlere yönelik yabancı düşmanlığı bir neden mesela. Suudi Arabistan'da 'Türkiye'ye gitmeyin' denilen videoları anımsayın. Bu konuda akla gelmeyecek bir teamülle bitireyim. İngiltere'de petro-dolar zenginlerinin yaşamını kolaylaştıran yazılı olmayan bazı kurallardan söz edilir. O kadar ki bizde 'Araplar' diye ayrıştırılan kesime İngiltere'de trafik cezası bile kesilmediği zaman zaman gündeme gelir. Söyleyeceklerim bu kadar!

 

1938'de Kalamış'a turistik bir otel projesi! Belediye otel inşaatı için etrafındaki arazileri istimlak etmiş!

A101 28 Mart 2024 indirimli ürünler kataloğu paylaşıldı! A101'de cep telefonundan, televizyona indirim fırsatı!

1938'de Eminönü'ne Ekonomi Saray'ı inşa edilecekmiş!


Geri Dön