28 / 04 / 2024

Emsal kira bedeli nereden öğrenilir?

Emsal kira bedeli nereden öğrenilir?

Emsal kira bedeli; kira ücreti alınmayan veya düşük alınan durumlarda bağlayıcı olan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Peki emsal kira bedeli nereden öğrenilir? İşte yanıtı..



Emsal kira bedeli nereden öğrenilir?

Emsal kira bedeli; kira ücreti alınmayan veya düşük alınan durumlarda bağlayıcı olan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu emsal kira bedeli ya gayrimenkulünüzü kira ücreti almadan başkasının kullanımına verdiğinizde ya da söz konusu gayrimenkulünüzün kira ücretinin emsal kira bedelinden düşük olması halinde uygulanıyor. 


Bir diğer ifade ile emsal kira bedeli, kira almadan başkasının kullanımına verdiğiniz gayrimenkulün kirası olarak sayılıyor. 


Emsal kira bedeli ne kadar?

Emsal kira bedeli oranı, bina ve arazilerin emsal kira bedeli değeri ile mal ve hakların emsal kira bedeli olmak üzere iki grupta toplanıyor.


Buna göre bina ve arazinin emsal kira bedeli hesaplamalarına değinmek gerekirse, bina ve arazinin emsal kira bedeli Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5'ine denk geliyor.


Örnek:

Bayan (A), 2013 yılında emlak vergisi değeri 300.000 TL olan bir apartman dairesini bedelsiz olarak arkadaşının kullanımına bırakmıştır.


Bu durumda, mükellefin kira geliri elde etmediği halde, emsal kira bedeli hesaplaması ve bulunacak tutar kadar kira geliri elde etmiş sayılması gerekmektedir.


Emsal Kira Bedeli: 300.000 x %5 = 15.000 TL olacaktır. Bu tutar, beyan edilmesi gereken gelir olarak dikkate alınacaktır.


Emsal kira bedeli hangi hallerde uygulanmaz?


Geri Dön