Emsal kira bedeli nedir?
Gayrimenkulünüzü hiçbir kira bedeli almadan bir başkasına mı tahsis ettiniz? Bu durumda emsal kira bedeli uygulamasından haberdar olmanız gerekiyor. İşte emsal kira bedeli nedir? için bilmeniz gerekenler...
Emsal kira bedelinin hangi durumlarda uygulanacağını mı merak ediyorsunuz? Hemen yanıtlayalım.. Emsal kira bedeli ya gayrimenkulünüzü kira ücreti almadan başkasının kullanımına verdiğinizde ya da söz konusu gayrimenkulünuzun kira ücretinin emsal kira bedelinden düşük olması halinde uygulanıyor. Yani emsal kira bedeli, kira ücreti alınmayan veya düşük alınan durumlarda bağlayıcı oluyor. Bu durumda, kira almadan başkasının kullanımına verdiğiniz gayrimenkulün emsal kira bedeli, gayrimenkulün kirası sayılıyor.
Emsal kira bedelinin değeri nedir?
Emsal kira bedeli nedir? sorusu akıllara emsal kira bedelinin değerinin ne olduğunu da getiriyor. Bu değeri iki gruba ayırmamız mümkün. Çünkü bina ve arazilerin emsal kira bedeli değeri ile mal ve hakların emsal kira bedeli farklı oluyor. Örneğin bina ve arazide emsal kira bedeli, Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5'ine denk geliyor. Öte yandan diğer mal ve hakların emsal kira bedeli ise Vergi Usul Kanunu'nun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerin yüzde 10'u kadar oluyor.
Emsal kira bedeli muafiyeti..
Emsal kira bedeli hangi hallerde uygulanmıyor? sorusu da zihninize takılabilir. Emsal kira bedelinin uygulanmadığı haller var. Bu halleri şöyle sıralayabiliriz;
*Boş kalan gayrimenkullerin muhafazaları maksadıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması,
*Binaların mal sahiplerinin usul, furu veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi,
*Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi,
*Bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareler, belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalar.