29 / 04 / 2024

Binada gürültü yapmanın cezası nedir?

Binada gürültü yapmanın cezası nedir?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen '' binada gürültü yapmanın cezası nedir?'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı... 



Evimin altı pastane. Pastanenin de elbette müşterileri var. Müşteri olduğu saatlerde masa sandalye sürtmesi nedeniyle, mesai dışında da imalat sırasında yine aynı şekilde sürtme sesleri nedeniyle neredeyse yirmi dört saat gürültü çekiyoruz. Kendilerine müracaat edip sandalye ayaklarına lastik takmalarını rica ettim aldırış etmediler. Aynı gürültü devam ediyor. Buna karşı yasal önlem var mıdır? ● G.A. 

 


Birinci kural, herkes evinde huzur içinde oturma ve bunu isteme hakkına sahiptir. Birileri her ne sebeple olursa olsun, başkasının huzurunu kaçıramaz. Bunun için yasalarımızda elbette önlemler vardır. Bu önlemleri iki noktada incelemek mümkün. Birincisi kat mülkiyeti mevzuatı dışındaki gayrimenkullerdir.

 

 

Bu mevzuatta ses, duman, gürültü yapılması yasaklanmıştır. Ancak ikinci bir mevzuat kat mülkiyeti mevzuatıdır. Kat mülkiyetine tabi binalarda da birbirini rahatsız edici davranışlar müeyyideye bağlanmıştır. Bu mevzuatta mahkemeye başvurarak rahatsız edici davranışın önlenmesi talep edilebilir.

 

 

Mahkemece inceleme yapılır ve rahatsız edici davranışın önlenmesine karar verilir. Bu karar verilmiş olmasına ve davalıya mahkeme kararını yerine getirmek için verilen sürede gerekli önlemi almamış ise para cezası verilir.

 

 

Bunlara karşın rahatsız edici davranışın bir yıl müddetle devam ettiği tespit olunursa, o gayrimenkulün diğer bağımsız bölümler adına tesciline karar verilebilir. Yani işyeri, malikinin elinden çıkabilir. Okuyucumun da yapacağı şey bu yollara başvurmaktır. Zira evinde huzur içinde oturmak en doğal hakkıdır.


Geri Dön