28 / 04 / 2024

Evde gürültü yapmanın cezası nedir?

Evde gürültü yapmanın cezası nedir?

Konutlardan kaynaklanan gürültü ve titreşimin yönetmeliklerle belirlenen standartlara indirilmesi için faaliyet sahipleri tarafından gerekli tedbirler alınıyor. Gürültü yapanlara ise para cezası uygulanıyor. Peki, evde gürültü yapmanın cezası nedir?



Evde gürültü yapmanın cezası nedir?

2872 Sayılı Çevre Kanunu, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlıyor.


Kanunen kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturulması yasaktır.

             

Ulaşım araçları, şantiye, fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları ve konutlardan kaynaklanan gürültü ve titreşimin yönetmeliklerle belirlenen standartlara  indirilmesi için faaliyet sahipleri tarafından gerekli tedbirler alınıyor. 


Bu kapsamda apartman ortamında evde yapılan gürültü sebebiyle çevrenin rahatsız olması durumunda, gürültü yapan kimselere idari para cezası uygulanıyor.

 

Mevcut düzenlemeye göre; Bu Kanunun 14 üncü maddesine göre çıkarılan yönetmelikle belirlenen önlemleri almayan veya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara, konutlar için 400 Türk Lirası para cezası uygulanıyordu.


Ancak yeni tebliğ ile evde gürültü yapmanın cezası 400 TL'den 770 TL'ye yükseltildi. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren evde gürültü yapanlara 770 TL ceza uygulanacak.



Çevre kanunu idari para cezaları 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön