28 / 12 / 2024

Binalarda güçlendirme yaptırırken neye dikkat etmeli? Uzmanı tek tek açıkladı!

Binalarda güçlendirme yaptırırken neye dikkat etmeli? Uzmanı tek tek açıkladı!

Asrın felaketinin vurduğu 11 şehirdeki binalardaki hasar durumu en çok konuşulan konular arasında yer alırken vatandaşlar da binalarda güçlendirme yaparken nelere dikkat edeceğini merak ediyor. İşte bina güçlendirme yaparken dikkat edilecekler...



Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir seneden fazla zaman geçti. Deprem bölgesinde hayat mücadelesi sürerken vatandaşlar da yaşadığı sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor. 

Son dönemlerde en çok konuşulan konulardan bir tanesi de binalardaki hasar durumları. Bina hasarlı mı hasarsız mı? Ağır hasarlı binalar yıkılıyor, orta hasarlı binaların güçlendirilmesi gerekli.

Aydınlık'tan Ekrem Demir imzalı habere göre Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018'de güncellendi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre depreme dayanıklılık açısından binanın bu yönetmeliğe uyumluluğu oldukça önem taşıyor. Eski yönetmeliklerle arada pek çok fark bulunuyor. Orta hasarlı yapılarla beraber  eski yönetmeliklere göre inşa edilen yapılar da güçlendiriliyor. Söz konusu güçlendirmede üç yöntem bulunuyor; Beton, çelik ve karbon fiber. Genel olarak zaman avantajı ve pratik oluşu sebebiyle en çok karbon fiber tercih ediliyor.

GÜÇLENDİRME NASIL YAPILIR?

Güçlendirme nasıl yapılıyor ve güçlendirme yapmak sağlıklı mı sorularının yanıtları pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Malatya’da yapı güçlendirme işi yapan Jeoloji ve İnşaat Mühendisi Mümtaz Kara merak edilen soruların yanıtlarını verdi.

Binalarda güçlendirme yaptırırken neye dikkat etmeli? Uzmanı tek tek açıkladı!

Mümtaz Kara konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Bu yapının karot, sıyırma testi, röntgen ve zemin etüdü sonuçlarını, 2018'deki deprem yönetmeliğine göre hesapladık. Bu bina, kontrollü hasarda kalmış olduğu için kuşatılmış kolon problemleri nedeniyle karbon fiber işlemleri yapıyoruz. Önce yüzeyde bulunan eski sıvayı alıp boşluk bölümlerini yüksek dozlu tamir harçlarıyla kapatarak, ardından silme işlemlerini yapıyoruz. Daha sonra beton yüzeyi ilaçlanıyor ve üzerine karbon fiber sarılıyor arkasından da üst ilaçlaması yapılıyor, son kat ilaçlaması da gerçekleştirildikten sonra kumlama yapılarak işlem tamamlanıyor. 

KARBON FİBER PATLAMA YAPMIYOR

Mümtaz Kara sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu yapıda karbon fiber 3800-4200 megapascala kadar dayanma sağlıyor. Biz 300’lük karbon fiber kullandık, bunun 600’lüğü, 800’lüğü, 1000’liği gibi çeşitleri de bulunuyor fakat hangisinin kullanılacağı hesaplama yöntemi ile belirleniyor. Eğer bu yapıya 600’lük fiber karbon kullanırsak rijit bir yapı haline gelir bunu da yapıda kabul etmiyoruz. Bütünlükle birlikte çalışmasını sağlıyoruz. Yoksa diğer bölgelerde zayıf nokta oluşmasına neden olur, zararlı olur. Karbon fiber basınç kuvvetine karşı patlama yapmıyor.” diye konuştu.


ORTA HASARDA GÜÇLENDİRME ŞART

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada karbon fiberin son senelerde kullanılmaya başlandığını ve depreme dayanıklılığının bilimsel çalışmalarla ispatlandığını dile getiren Mümtaz Kara şunları söyledi: “Güçlendirilmiş yapı şu demektir; şu anki 2018 yılı yönetmeliğine göre hesaplanan bir yapıdır. Kuşatılmış kolon problemleri kolonla kirişin birleşmiş olduğu bölgelere doğru etriyenin sıklaştırılıp sıklaştırılmadığı anlamı taşır. Kirişin ortalarından bağlantı noktasına doğru sıklık 2018 yılındaki yönetmeliğine göre 5 santimetreye 
iner. Eski yönetmeliğe göre inşa edilen yapılarda sıklaştırma bölgelerini daha sağlam duruma getiriyoruz. Çünkü deprem anında bu sıklaştırma bölgelerinde kırılmalar yaşanır.”

Açıklamasında orta hasarlı yapılarda güçlendirmenin şart olduğuna değinen Mümtaz Kara, “Eğer yeni bir bina değilse, 2007 yılındaki yönetmeliğine göre yapılmışsa hele hele 97 yönetmeliğine göre inşa edilmişse mutlaka inceletmek lazım.” dedi.
 

Bakanlık açıkladı! Uygun fiyata 50 ilde arsa satışları başladı!

Araç sahipleri dikkat! Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem yarın resmen başlıyor!

Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan açıkladı! Dolar kuru seçimlerden sonra ne olacak?


Geri Dön