28 / 12 / 2024

Binalarda mantolama kararı nasıl alınır?

Binalarda mantolama kararı nasıl alınır?

Mantolama uygulaması ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye giremiyor. Mantolama sayesinde tasarruf sağlanmış olunuyor. Peki, binalarda mantolama kararı nasıl alınır?



Binalarda mantolama kararı nasıl alınır?

Binalarda mantolama, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir nevi manto içine alınması, ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması olarak biliniyor.


Özellikle kış aylarında, binanın içerisindeki ısıtılmış havayla, dışarıdaki soğuk hava arasındaki sıcaklık farkı devasa olduğundan, bina içindeki ısı,  pencerelerden, çatıdan ve duvarlardan dışarıya kaçıyor. Kaçan ısı bir türlü ısınamamamıza, dolayısıyla daha çok yakıt tüketmemize sebep oluyor.


Mantolama yapılacak binanın yaşı, malzeme kalitesi ve işçilik kalitesi mantolama tasarruf oranının yüzde 30 ile yüzde 60 değişmesine neden olan faktörler arasında yer alıyor. Mantolama ile  bina içindeki sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık artıyor. Peki, binalarda mantolama kararı nasıl alınır?


Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki (KMK) bu değişikliğe göre, artık yalıtım kararı almak kolaylaşmış oluyor. Çünkü bugüne kadar binaya yalıtım yaptırmak için oybirliği gerekirken artık oyçokluğu ile karar alınabiliyor. 


10 dairenin 6'sı istiyorsa karar geçerli oluyor. Yani 10 daireli bir binada 6 kişinin evet demesi durumunda geriye kalan 4 kişi bu karara uymak zorunda kalıyor. "Ben olumsuz oy verdim, gidere karışmam ya da benim bölümüme yalıtım yapmayın" deme şansı da kalmıyor. Üzerine düşen gidere katılmayanlar, KMK'nın 20. maddesi gereğince yüzde 5 gecikme faizi talepli icra takibi ile karşı karşıya kalıyor.


Dış cephe mantolama yapılması zorunlu mu?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön