28 / 04 / 2024

Binaların tahliye edilmeden güçlendirilmesine imkan sağlayan yerli deprem sönümleyici geliştirildi!

Binaların tahliye edilmeden güçlendirilmesine imkan sağlayan yerli deprem sönümleyici geliştirildi!

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) akademisyenleri mevcut binaların hızlı, ekonomik ve güvenli şekilde güçlendirilmesine imkan verecek yerli sismik sönümleyici geliştirdi. 



Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) akademisyenleri mevcut binaların hızlı, ekonomik ve güvenli şekilde güçlendirilmesine imkan verecek yerli sismik sönümleyici geliştirdi. 

Yüksek maliyetleri nedeniyle kısıtlı kullanılabilen mevcut sismik izolasyon ve sönümleyici sistemlerine alternatif olarak geliştirilmiş olan yerli üretim TnT sismik sönümleyici, ABD ve ülkemizdeki testlerden başarıyla geçti.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, patenti alınmış olan yerli sönümleyici, depreme dayanıklı duruma getirilmesi için karar verilmiş olan evlerin tahliye edilmeden hızlı, ekonomik ve güvenli olarak güçlendirilmesini sağlayacak.

"Etkin bir şekilde kullanılacağını düşünüyoruz"

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akbaş, söz konusu projede Amerikalı bilim insanlarıyla çalıştıklarını, elde edilen bu sonuçların "Engineering Structures" ve "Journal of Constructional Steel Research" dergilerinde de yayımlandığını dile getirdi.

Binaların tahliye edilmeden güçlendirilmesine imkan sağlayan yerli deprem sönümleyici geliştirildi!

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akbaş yaptığı açıklamada ülkemizde güçlendirmelerin çoğunlukla mevcut binaya yeni taşıyıcı elemanların eklenmesiyle sağlandığını dile getirdi.

Yaptığı açıklamada geleneksel güçlendirme çalışmalarında söz konusu yapıların tahliye edilmesi gerektiğine değinen Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akbaş Akbaş maliyetlerin yüksek olduğunu söyledi.

Bunun yerine bu tür sönümleyicilerle vatandaların konutlarını boşaltmalarını gerektirmeyen bir güçlendirme yöntemi geliştirdiklerini dile getiren Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akbaş bunun etkin bir şekilde kullanılacağını düşündüklerini söyledi.

Açıklamasında deprem esnasında binaya giren bir enerji olduğunu ve söz konusu bu enerjinin bir bölümünün binada kendisini hasar olarak gösterdiğini söyleyen, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akbaş "(Deprem sönümleyici) Deprem enerjisi binaya birden bire geldiğinde, bütün enerjiyi kendine çekiyor ve sönümlüyor. Böylelikle de binanın çoğu zaman hasar görmeden ayakta kalmasını da sağlıyor." dedi.  Prof. Dr. Bülent Akbaş ayrıca açıklamasında dünyada bunun literatürdeki teknik adının da burkulması önlenmiş çapraz eleman olduğuna değinerek, "Bununla ilgili çalışmalar onlarca senedir literatürde var ve devam ediyor. Bunun farkı diğerlerine göre oldukça ekonomik olması, daha fazla enerji yutabilmesi ve hızlı üretime müsaade etmesi." dedi.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akbaş ayrıca açıklamasında söz konusu sönümleyicinin, yapının performansını yükseltebileceğine de değinerek, "Kahramanmaraş depremlerinde, bölgede bulunan sanayi tesisleri ciddi anlamda hasar gördü. Uzun zaman üretime ara vermek zorunda kaldılar. Söz konusu bu deprem sönümleyici cihazı, endüstri binalarında  özellikle çok daha hızlı bir biçimde taşıyıcı sistemlerin güçlendirilmesine izin verecektir." dedi.

Binaların tahliye edilmeden güçlendirilmesine imkan sağlayan yerli deprem sönümleyici geliştirildi!

"Bir an önce hızlı, ekonomik yöntemlerle bina stokunu güçlendirmemiz gerekiyor"

Açıklamasında söz konusu sönümleyicinin Amerika ve ülkemizde yapılan testlerden başarıyla geçtiğine değinen Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akbaş, "Bu deneysel çalışmalarda özellikle Türkiye'deki mevcut yapı stoku dikkate alınarak, beton dayanımı düşük, sismik şekilde iyi detaylandırılmamış, yaşanacak bir depremde ağır hasar alacak bir çerçeve üzerinde bu sönümleyici cihazımız denendi ve oldukça iyi bir performans da gösterdi." diye konuştu.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akbaş yaptığı açıklamada üretim aşamasında olduklarını ve üzerinde çalıştıkları birkaç proje olduğuna de değinerek, "Bir konut sahibinin uygun krediyle ödeyebileceği tutarlarda tutacağız. Şu anda yoğun bir talep var. Şöyle düşünün; riskli bir konutta oturuyorsunuz, elinizde böyle bir imkan var. Biz 'Ciddi bir mühendislik çalışmasıyla o yapıyı olabilecek en kuvvetli depremde ayakta tutabiliriz' diyoruz. Sanayi tesislerimizde bunu zaten çok rahatlıkla kullanabiliriz. Hiçbir sıkıntımız yok ama bina türü binalar önceliğimiz. Bir daha büyük bir depremde bu kadar fazla sayıda yapının yıkılmasına ve can kaybına ülke olarak hiç tahammülümüz yok. Bir an önce bu ve varsa bunun gibi hızlı, ekonomik güçlendirme yöntemleriyle binalarımızı, mevcut yapı stokumu güçlendirmemiz gerekli." diye konuştu.

"Yerel yönetimlerin destek vermesiyle kullanımı yaygınlaşacak"

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ)  İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Şeker de piyasada beton dolgulu pahalı ürünler olduğunu kaydederek, bunların hastane veya gökdelen gibi özel tip yapılara uygulanabildiğini dile getirdi.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ)  İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Şeker konut ve fabrikalarda kullanılmak üzere daha hafif, yüksek performanslı ve düşük maliyetli geliştirdikleri sönümleyicinin kullanımının, yerel yönetimlerin destek vermesiyle yaygınlaşacağını dile getirdi.

Osmaniye'de 4 bin, Adana'da 1682 deprem konutunun inşaat tam gaz!

Depremzede esnafa 4,1 milyar TL'lik kredi kullandırıldı!

SON DAKİKA! Deprem oldu! Acil bakın!


Geri Dön