23 / 11 / 2024

Binaların da modası var!

 Binaların da modası var!

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Soyöz, tüketim ve modanın inşaat sektörünü doğrudan etkilediğini dile getirdi.




Türkiye’de her yıl 9 Nisan tarihinde kutlanan Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlar Günü çerçevesinde eski ve yeni mimariyi değerlendiren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Soyöz, öncelikli olarak Mimar Sinan’ın Osmanlı’nın hüküm sürdüğü coğrafyalarda yayılmış bir etkisi olduğunu ve çok önemli bir mimar olduğunu dile getirdi.


Günümüzde bulunan eski mimari eserlerinin korunmamasının en önemli sebebinin hızlı kentleşme olduğuna dikkat çeken Soyöz, aynı zamanda kentleşme ile birlikte gelen nüfus artışının da eski mimariyi koruyamamada çok büyük etken olduğunu vurguladı. Soyöz, günümüz mimarisinin eskiye nazaran daha niteliksiz olduğunu söyleyerek, “Her çağın kendine özgü ihtiyaçları var. Her çağın ekonomik ve üretim koşulları farklı. 19. yüzyıldan sonra endüstrileşme çağını yaşadığımız için günümüzde de her şey çok hızlı gerçekleşiyor. İnşaatlar da aynı şekilde çok hızlı bitiyor.” diye konuştu.

 

“BİNALARIN DA MODASI VAR”

 

Yeni yapılan binaların da dayanıklı olduğunu fakat gerek tüketim kültüründen gerekse modadan dolayı insanların hep yeni binalar istediğine değinen Soyöz, “Dayanıklılık olarak da baktığımız zaman yeni yapılan binalar da kalıcı olabilir. İyi kalitede yapılan betonarme binalar uzun yıllar kendini koruyabilir mesela. Ama tabi eskiden kullanılan taş kadar dayanıklı değil betonarmeler. Çünkü hava koşullarından çok fazla etkilenen yapılar. Fakat binaların günümüzde kalmamasının sebebi kalitesizlikten çok her şeyin bir moda akımına katılması ve tüketim kültürünün etkisiyle çok çabuk değişmesi. O modalar ve tüketim kültürü mimariyi ve kullanım şeklini de etkiliyor” ifadelerini kullandı.

 

Milli Gazete 


Geri Dön