Bursa'da binaların yapı denetimi yetersiz!
Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Ağlan, Bursa'nın depreme hazırlıklı olmadığını, kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılan binaların da yapı denetiminin yetersiz olduğunu belirtti.
Nepal'de binlerce kişinin hayatını kaybettiği 7.8'lik depremin ardından, ABD'li uzmanların, İstanbul'da büyük bir deprem beklendiğini, ancak megakentin buna hazırlıklı olduğunu belirtmesinin ardından açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Ağlan, İstanbul'un ve Bursa'nm depreme kesinlikle hazır olmadığını kaydetti. Nepal'de binlerce kişinin hayatını kaybettiği 7.8'lik depremin ardından ABD merkezli 'GeoHazards International' adlı organizasyonda görevli uzmanlar, İstanbul'da beklenen yıkıcı bir depremin yaklaştığını duyurdu. Organizasyonun başkanı Brian Tucker, Türkiye'nin kuzeyinden geçen fay hattında da son yıllarda çok sayıda deprem yaşandığını, kırılmanın giderek İstanbul'a yaklaştığını söyledi. Tucker, bir sonraki büyük depremin İstanbul merkezinde ya da çevresinde meydana gelmesinin beklendiğini vurgularken, "İstanbul binaların deprem yönetmeliğine en sert şekilde uyularak inşa edildiği bir kent. Bence İstanbullular iyi bir iş çıkarttı" diye konuştu.
JAPONYA BİLE YETERSİZ'
Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Ağlan ise ABD'li uzmanların 'İstanbul hazırlıklı' söyleminin aksine Bursa ve İstanbul'un olası büyük bir depreme karşı hazırlıksız olduğunu belirtti. Teknolojinin henüz depremin ne zaman olacağını bildirebilecek kadar gelişmediğini ifade eden Ağlan şöyle konuştu: "1999 depreminden sonra bilim adamları 2010 yılında deprem beklendiğini söylemişlerdi. Fakat olmadı. Teknolojinin en çok geliştiği ülke olan ve yılda 4-5 deprem yaşayan Japonya bile depremin ne zaman olacağı konusunda yetersiz kalıyor. Onlar bile bilemiyor depremi. Yani hiçbir ülkenin teknolojisi depremin ne zaman yaşanacağını bilebilecek kadar yeterli değil. Marmara'da bir deprem olacağı kesin.
ERKEN UYARI SİSTEMİ...
Bursa'da deprem konusunda en kritik noktaların yetkililer tarafından bilindiğmi ifade eden Ağlan "Depremin ne zaman olacağını bilemeyiz, ama erken uyarı sistemi var. Depremler sonucu çıkan yangın, gaz sızıntısı, patlama gibi olaylar oldukça büyük zarar vermektedir. Deprem anında bu sistem online belirli yerlere sinyal gönderir. Bu sinyal sonucunda ise büyük fabrikalardaki sistemler otomatik olarak kapatılacak, acil çıkışlar açılacak, elektrik ve gaz sistemleri kapanacak, deprem sonrası ikincil zararların minimuma indirilmesi sağlanacak" şeklinde konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ELESTİRİSİ
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yeni binaların da depreme dayanıklı binalar olmadığını ifade eden Ağlan, bu konuda ileri gidemediğimizi belirterek "99 depremini yaşayan binalar kesinlikle yıkılmalı ve sağlam binaların inşa edilmesi şart. Depremin zamanına odaklanmak yerine depremi her an yaşayacakmış gibi hazırlıklı olmalıyız. Bu konuda devlete büyük görev düşüyor. Boğaziçi Üniversitesi dahil deprem konusunda "Şu tarihte deprem olabilir" diyerek zaman veren uzmanlar halkta sadece panik yaratıyor" ifadelerini kullandı.
Yeni Dönem