26 / 11 / 2024

Binali Yıldırım: 14 şehir hızlı trenle birbirine bağlanacak!

Binali Yıldırım: 14 şehir hızlı trenle birbirine bağlanacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Nüfusumuzun yüzde 55'inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı trenle birbirine bağlayacağız" dedi.




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Nüfusumuzun yüzde 55'inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı trenle birbirine bağlayacağız" dedi. 


Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, her hizmetin yerini bulacağını söyledi.


AK Parti iktidarında hazırlanan 14 bütçenin 12'sinde bizzat bütçe görüşmelerini gerçekleştirdiğini belirten Yıldırım, bu görüşmelerde ciddi katkılar ve eleştiriler gördüklerini ifade etti. 


Türkiye'nin 13 yılına bakıldığı zaman ulaştırmada gelinen noktayı konuşmacıların anlattığını dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin milli geliri içerisinde istihdam bakımından ve büyüme bakımından ulaşımın, iletişimin büyük bir katkısı olduğunu kaydetti. 


Bakanlığın görev alanlarını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:


"Bir benzetme yaparsak yanlış olmaz. Ulaşım ve iletişim olmazsa dünyada insanların yarısı açlıktan ölür, diğer yarısı da soğuktan ölür. Çünkü ulaşım hayatın her anında bize lazım. Bu bakanlığın bir önemli özelliği var. Vatandaş sabah yola girdiği zaman gideceği yerde eğer trafik tıkanır, uçağı kaçırırsa bize bir selam gönderir. Telefonu çekmiyorsa bizi hatırlar. Vatandaş ile sürekli haşır neşir olan bir bakanlıkta bulunuyoruz." 


Yıldırım, 13 yıl önceki Türkiye'ye bakıldığı zaman sadece 5 ilin bölünmüş yolla bağlandığını, diğer 76 il arasında bir gidiş bir geliş olmak üzere düşük kaliteli yolların olduğunu, sıcak asfalt oranının çok düşük olduğunu söyledi. O dönemde Türkiye'deki toplam motorlu araç sayısının 8 milyondan biraz fazla olduğunu belirten Yıldırım, "Geçen 13 yıl içerisinde araç sayısı 20 milyona dayanmış. Eğer bu yollar bölünmüş hale getirilmeseydi, o zaman oluşacak manzarayı düşünmenizi istiyorum" diye konuştu. 


Yıldırım, iktidarı devraldıklarında 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yola 18 bin 400 kilometre daha ilave ettiklerini kaydetti.  


Türkiye'nin, Avrupa Birliğine son giren ülkelerden daha kaliteli yol ağına sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:


"Bilinen Truman Doktrini ve Marshall planları bizim sanayi hamlemizin gecikmesindeki en büyük etkenlerin başında gelmiştir ancak, demiryollarında yaşanan bu ihmali ortadan kaldırmak için işe koyulduk ve neredeyse 50 yıldır el atılmayan bütün hatları elden geçirdik. 13 yılda 10 bin kilometre demir yolumuzu tamamen yeniledik. Sinyalde maalesef yüzde 5 seviyesindeydik, sinyalleşme seviyesinde yüzde 30'ların üzerine çıktık. Elektrifikasyonda yine yüzde 35'in üzerine çıktık. Böylece bir yandan demir yollarında mevcut altyapıyı yenilerken diğer yandan da Türkiye'nin, milletimizin yarım asırlık özlemi hızlı treni Türkiye'ye getirdik. Türkiye hızlı trende dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ncı ülkedir. İngiltere'de hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var. Amerika'da hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var çünkü milletimiz hızlı treni çok sevdi. Nüfusumuzun yüzde 55'inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı trenle birbirine bağlayacağız."


Yıldırım, Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas hızlı tren çalışmalarının hızla devam ettiğini anlatarak, tamamlandıktan sonra Sivas'tan 2 saate Ankara'ya gelmenin mümkün olacağını bildirdi. Yıldırım, bu senenin sonunda Konya-Karaman hızlı tren projesinde tren çalıştırmayı başlatacaklarını vurguladı. 


- "Artık rayımızı kendimiz yapıyoruz"


Projelerin saymakla bitmeyeceğini dile getiren Yıldırım, demiryolu sanayisini geliştirmek için adımlar attıklarını söyledi. Milli tren projesi çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Yıldırım, "Milli metro tramvay setlerinin tamamen kendi mühendisimizin el emeğiyle göz nuruyla yapılması için TÜBİTAK'la birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Artık rayımızı kendimiz yapıyoruz, artık bağlantı elemanlarımızı kendimiz yapıyoruz, artık birçok parçayı kendimiz yapıyoruz. Yaptığımız lokomotifleri, trenleri İngiltere'ye, Amerika'ya, Pakistan'a, Irak'a, dünyanın birçok yerine ihraç eder hale geldik" dedi. 


Yıldırım, Ankara'da Keçiören metrosunun da bu yılın sonunda hizmete açılacağını söyledi. 


Havacılıkta Türkiye'nin destan yazdığını anlatan Yıldırım, dünyada havacılığın yüzde 5 büyüdüğünü, Türkiye'nin ise üst üstü yüzde 15 büyüdüğünü kaydetti.


Yıldırım, şunları vurguladı:


"Dünya havacılığının toplam büyüklüğü içerisinde Türkiye'nin payı sadece yüzde 0,45 iken yüzde 2'ye erişti. Kaç katı? 4 katı. Havacılıkta önemli bir adım da Türkiye artık havacılığın transit merkezi haline geldi. 2003 yılında sadece 2 milyon 300 bin transit yolcumuz varken şu anda 24 milyona çıktı. Onun için, dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a yapıyoruz. Bu havalimanı bütün gelişmiş havacılıkla uğraşan ülkelerin dikkatini çekiyor, kıskandırıyor ama kıskançlığa lüzum yok, dünyanın gelişimini, zamanı okumak lazım. Zaman artık dünyada zenginliğin batıdan doğuya doğru hareket ettiği bir dönemdir. İşte, bu dönemi en iyi şekilde değerlendirerek İstanbul'u dünyanın buluşma noktası yapmaya karar verdik ve kamunun, genel bütçeden kaynak kullanmadan 10 milyar 250 milyon avro yatırımla dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. İlk etabı 2018'in ilk çeyreğinde açılacak, 90 milyon kapasite.


Unutmayalım, bu yıl İstanbul Avrupa'da 3'üncü oldu. Londra, Paris'ten sonra İstanbul geliyor. Biz göreve başladığımız zaman İstanbul 14'üncüydü. Seneye İstanbul Avrupa'da ikinciliğe geçecek, birkaç sene sonra da Avrupa'nın 1 numarası olacaktır. İstanbul Avrupa'nın 1 numarası olmayı hak ediyor."


- "Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatı"


Denizciliğin Türkiye'nin geleneksel en önemli sektörlerinden birisi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Dünyada yaşanan krizlere rağmen Türkiye dünyanın yükünü taşıyan 30 ülke arasında 13'üncü sırayı yakalamış durumdadır. Türk bayraklı, Türk sahipli filomuz 28 milyon detveyte erişmiştir. Tersane sayımız geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 37'den 77'ye çıkmış, yat bağlama kapasitemiz 8 bin 500'den 19 bine çıkmıştır" dedi. 


Yıldırım, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin her tarafında, sadece havalimanları olan şehirler değil, bütün şehirlerde mutlaka amatör havacılık ve özel uçuşlar için "stoll" tipi küçük bir havalimanının olacağını ve bunu bütün illerde yapacaklarını dile getirdi. 


İletişimde, Türkiye'yi Afrika seviyesinden alarak Avrupa'nın ilk 10 ülkesi arasına soktuklarını vurgulayan Yıldırım, "İletişimde geniş bant kullanımında dünya ortalamasının 20 puan üzerindeyiz, Avrupa ortalamasını yakalamış durumdayız. 1 Nisan'dan itibaren 4,5G ile hizmet vermeye başlayacağız. Ne diyoruz? Trafikte hız felaket, bilişimde hız berekettir" diye konuştu.


Trafik sigortası ve kasko ile ilgili son bir buçuk yılda sorun yaşandığının ortada olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:


"Birtakım yasal boşluklardan yararlanılarak sigorta kapsamındaki hasarların miktarı artırıldı. Sigorta şirketleri de buna dayanarak -tabii bu bir havuz- oradan primlerini artırdılar ama bugünlerde yapacağımız bir düzenlemeyle belki de alternatiflerden bir tanesi, kasko ile trafik sigortasının içeriğini bir arada göz önünde bulundurup tek bir poliçeye dönüştürerek ve bu yasal boşluktan kaynaklanan istismarın da önüne geçerek yeni bir sigorta sistemini devreye sokacağız."


AA


Bu haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri üzerinde Hükümet adına yaptığı  konuşmada, her hizmetin yerini bulacağını söyledi.


Ak Parti iktidarında hazırlanan 14 bütçenin 12'sinde bizzat bütçe  görüşmelerini gerçekleştirdiğini belirten Yıldırım, bu görüşmelerde ciddi  katkılar ve eleştiriler gördüklerini ifade etti.


Türkiye'nin 13 yılına bakıldığı zaman ulaştırmada gelinen noktayı  konuşmacıların anlattığını dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin milli geliri  içerisinde istihdam bakımından ve büyüme bakımından ulaşımın, iletişimin büyük  bir katkısı olduğunu kaydetti.


Bakanlığın görev alanlarını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bir benzetme yaparsak yanlış olmaz. Ulaşım ve iletişim olmazsa  dünyada insanların yarısı açlıktan ölür, diğer yarısı da soğuktan ölür. Çünkü  ulaşım hayatın her anında bize lazım. Bu bakanlığın bir önemli özelliği var.  Vatandaş Sabah yola girdiği zaman gideceği yerde eğer trafik tıkanır, uçağı  kaçırırsa bize bir selam gönderir. Telefonu çekmiyorsa bizi hatırlar. Vatandaş  ile sürekli haşır neşir olan bir bakanlıkta bulunuyoruz."


Yıldırım, 13 yıl önceki Türkiye'ye bakıldığı zaman sadece 5 ilin  bölünmüş yolla bağlandığını, diğer 76 il arasında bir gidiş bir geliş olmak üzere  düşük kaliteli yolların olduğunu, sıcak asfalt oranının çok düşük olduğunu  söyledi. O dönemde Türkiye'deki toplam motorlu araç sayısının 8 milyondan biraz  fazla olduğunu belirten Yıldırım, "Geçen 13 yıl içerisinde araç sayısı 20 milyona  dayanmış. Eğer bu yollar bölünmüş hale getirilmeseydi, o zaman oluşacak manzarayı  düşünmenizi istiyorum" diye konuştu.


Yıldırım, iktidarı devraldıklarında 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş  yola 18 bin 400 kilometre daha ilave ettiklerini kaydetti.


Türkiye'nin, Avrupa Birliğine son giren ülkelerden daha kaliteli yol  ağına sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:


"Bilinen Truman Doktrini ve Marshall planları bizim sanayi hamlemizin  gecikmesindeki en büyük etkenlerin başında gelmiştir ancak, demiryollarında  yaşanan bu ihmali ortadan kaldırmak için işe koyulduk ve neredeyse 50 yıldır el  atılmayan bütün hatları elden geçirdik. 13 yılda 10 bin kilometre demir yolumuzu  tamamen yeniledik. Sinyalde maalesef yüzde 5 seviyesindeydik, sinyalleşme  seviyesinde yüzde 30'ların üzerine çıktık. Elektrifikasyonda yine yüzde 35'in  üzerine çıktık. Böylece bir yandan demir yollarında mevcut altyapıyı yenilerken  diğer yandan da Türkiye'nin, milletimizin yarım asırlık özlemi hızlı treni  Türkiye'ye getirdik. Türkiye hızlı trende dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ncı  ülkedir. İngiltere'de hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var. Amerika'da hızlı  tren yok, Türkiye'de hızlı tren var çünkü milletimiz hızlı treni çok sevdi.  Nüfusumuzun yüzde 55'inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı  trenle birbirine bağlayacağız."

  

Yıldırım, Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas hızlı tren çalışmalarının hızla  devam ettiğini anlatarak, tamamlandıktan sonra Sivas'tan 2 saate Ankara'ya  gelmenin mümkün olacağını bildirdi. Yıldırım, bu senenin sonunda Konya-Karaman  hızlı tren projesinde tren çalıştırmayı başlatacaklarını vurguladı.


"Artık rayımızı kendimiz yapıyoruz"

Projelerin saymakla bitmeyeceğini dile getiren Yıldırım, demiryolu  sanayisini geliştirmek için adımlar attıklarını söyledi. Milli tren projesi  çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Yıldırım, "Milli metro tramvay setlerinin  tamamen kendi mühendisimizin el emeğiyle göz nuruyla yapılması için TÜBİTAK'la  birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Artık rayımızı kendimiz yapıyoruz, artık  bağlantı elemanlarımızı kendimiz yapıyoruz, artık birçok parçayı kendimiz  yapıyoruz. Yaptığımız lokomotifleri, trenleri İngiltere'ye, Amerika'ya,  Pakistan'a, Irak'a, dünyanın birçok yerine ihraç eder hale geldik" dedi.


Yıldırım, Ankara'da Keçiören metrosunun da bu yılın sonunda hizmete  açılacağını söyledi.


Havacılıkta Türkiye'nin destan yazdığını anlatan Yıldırım, dünyada  havacılığın yüzde 5 büyüdüğünü, Türkiye'nin ise üst üstü yüzde 15 büyüdüğünü  kaydetti.


Yıldırım, şunları vurguladı:

"Dünya havacılığının toplam büyüklüğü içerisinde Türkiye'nin payı  sadece yüzde 0,45 iken yüzde 2'ye erişti. Kaç katı? 4 katı. Havacılıkta önemli  bir adım da Türkiye artık havacılığın transit merkezi haline geldi. 2003 yılında  sadece 2 milyon 300 bin transit yolcumuz varken şu anda 24 milyona çıktı. Onun  için, dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a yapıyoruz. Bu havalimanı bütün  gelişmiş havacılıkla uğraşan ülkelerin dikkatini çekiyor, kıskandırıyor ama  kıskançlığa lüzum yok, dünyanın gelişimini, zamanı okumak lazım. Zaman artık  dünyada zenginliğin batıdan doğuya doğru hareket ettiği bir dönemdir. İşte, bu  dönemi en iyi şekilde değerlendirerek İstanbul'u dünyanın buluşma noktası yapmaya  karar verdik ve kamunun, genel bütçeden kaynak kullanmadan 10 milyar 250 milyon  avro yatırımla dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. İlk etabı 2018'in ilk  çeyreğinde açılacak, 90 milyon kapasite.


Unutmayalım, bu yıl İstanbul Avrupa'da 3'üncü oldu. Londra, Paris'ten  sonra İstanbul geliyor. Biz göreve başladığımız zaman İstanbul 14'üncüydü. Seneye  İstanbul Avrupa'da ikinciliğe geçecek, birkaç sene sonra da Avrupa'nın 1 numarası  olacaktır. İstanbul Avrupa'nın 1 numarası olmayı hak ediyor."


"Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatı"

Denizciliğin Türkiye'nin geleneksel en önemli sektörlerinden birisi  olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Dünyada yaşanan krizlere rağmen Türkiye  dünyanın yükünü taşıyan 30 ülke arasında 13'üncü sırayı yakalamış durumdadır.  Türk bayraklı, Türk sahipli filomuz 28 milyon detveyte erişmiştir. Tersane  sayımız geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 37'den 77'ye çıkmış, yat bağlama kapasitemiz  8 bin 500'den 19 bine çıkmıştır" dedi.


Yıldırım, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin her tarafında, sadece  havalimanları olan şehirler değil, bütün şehirlerde mutlaka amatör havacılık ve  özel uçuşlar için "stoll" tipi küçük bir havalimanının olacağını ve bunu bütün  illerde yapacaklarını dile getirdi.


İletişimde, Türkiye'yi Afrika seviyesinden alarak Avrupa'nın ilk 10  ülkesi arasına soktuklarını vurgulayan Yıldırım, "İletişimde geniş bant  kullanımında dünya ortalamasının 20 puan üzerindeyiz, Avrupa ortalamasını  yakalamış durumdayız. 1 Nisan'dan itibaren 4,5G ile hizmet vermeye başlayacağız.  Ne diyoruz? Trafikte hız felaket, bilişimde hız berekettir" diye konuştu.


Trafik sigortası ve kasko ile ilgili son bir buçuk yılda sorun  yaşandığının ortada olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:


"Birtakım yasal boşluklardan yararlanılarak sigorta kapsamındaki  hasarların miktarı artırıldı. Sigorta şirketleri de buna dayanarak -tabii bu bir  havuz- oradan primlerini artırdılar ama bugünlerde yapacağımız bir düzenlemeyle  belki de alternatiflerden bir tanesi, kasko ile trafik sigortasının içeriğini bir  arada göz önünde bulundurup tek bir poliçeye dönüştürerek ve bu yasal boşluktan  kaynaklanan istismarın da önüne geçerek yeni bir sigorta sistemini devreye  sokacağız."



Milliyet



Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "Nüfusumuzun yüzde 55'inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı trenle birbirine bağlayacağız" dedi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada, her hizmetin yerini bulacağını söyledi.


Türkiye'nin 13 yılına bakıldığı zaman ulaştırmada gelinen noktayı konuşmacıların anlattığını dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin milli geliri içerisinde istihdam bakımından ve büyüme bakımından ulaşımın, iletişimin büyük bir katkısı olduğunu kaydetti. 


Türkiye'nin, hızlı trende dünyada 8'inci, Avrupa'da ise 6'ncı ülke olduğuna işaret eden Yıldırım, "İngiltere'de hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var. Amerika'da hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var çünkü milletimiz hızlı treni çok sevdi. Nüfusumuzun yüzde 55'inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı trenle birbirine bağlayacağız" dedi.


'İstanbul Avrupa'nın 1 numarası olmayı hak ediyor'


Dünyada havacılığın yüzde 5 büyüdüğünü, Türkiye'nin ise üst üstü yüzde 15 büyüdüğünü vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:


"Dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a yapıyoruz. Zaman artık dünyada zenginliğin batıdan doğuya doğru hareket ettiği bir dönemdir. İşte, bu dönemi en iyi şekilde değerlendirerek İstanbul'u dünyanın buluşma noktası yapmaya karar verdik ve kamunun, genel bütçeden kaynak kullanmadan 10 milyar 250 milyon avro yatırımla dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. İlk etabı 2018'in ilk çeyreğinde açılacak, 90 milyon kapasite. Unutmayalım, bu yıl İstanbul Avrupa'da 3'üncü oldu. Londra, Paris'ten sonra İstanbul geliyor. Biz göreve başladığımız zaman İstanbul 14'üncüydü. Seneye İstanbul Avrupa'da ikinciliğe geçecek, birkaç sene sonra da Avrupa'nın 1 numarası olacaktır. İstanbul Avrupa'nın 1 numarası olmayı hak ediyor.

Trafik sigortası ve kasko ile ilgili son bir buçuk yılda sorun yaşandığının ortada olduğunu ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


'Birtakım yasal boşluklardan yararlanılarak sigorta kapsamındaki hasarların miktarı artırıldı. Sigorta şirketleri de buna dayanarak -tabii bu bir havuz- oradan primlerini artırdılar ama bugünlerde yapacağımız bir düzenlemeyle belki de alternatiflerden bir tanesi, kasko ile trafik sigortasının içeriğini bir arada göz önünde bulundurup tek bir poliçeye dönüştürerek ve bu yasal boşluktan kaynaklanan istismarın da önüne geçerek yeni bir sigorta sistemini devreye sokacağız.'


Dünya


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;


Türkiye'nin, Avrupa Birliğine son giren ülkelerden daha kaliteli yol  ağına sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım "Bilinen Truman Doktrini ve Marshall planları bizim sanayi hamlemizin  gecikmesindeki en büyük etkenlerin başında gelmiştir ancak, demiryollarında  yaşanan bu ihmali ortadan kaldırmak için işe koyulduk ve neredeyse 50 yıldır el  atılmayan bütün hatları elden geçirdik.13 yılda 10 bin kilometre demir yolumuzu  tamamen yeniledik. Sinyalde maalesef yüzde 5 seviyesindeydik, sinyalleşme  seviyesinde yüzde 30'ların üzerine çıktık. Elektrifikasyonda yine yüzde 35'in üzerine çıktık. Böylece bir yandan demir yollarında mevcut altyapıyı yenilerken diğer yandan da Türkiye'nin, milletimizin yarım asırlık özlemi hızlı treni Türkiye'ye getirdik. Türkiye hızlı trende dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ncı ülkedir. İngiltere'de hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var." dedi.


14 İLE BÜYÜK MÜJDE

"Amerika'da hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var çünkü milletimiz hızlı treni çok sevdi. Nüfusumuzun yüzde 55'inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı  trenle birbirine bağlayacağız."


Yıldırım, Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas hızlı tren çalışmalarının hızla  devam ettiğini anlatarak, tamamlandıktan sonra Sivas'tan 2 saate Ankara'ya  gelmenin mümkün olacağını bildirdi. Yıldırım, bu senenin sonunda Konya-Karaman  hızlı tren projesinde tren çalıştırmayı başlatacaklarını vurguladı.


"ARTIK RAYIMIZI KENDİMİZ YAPIYORUZ"

Projelerin saymakla bitmeyeceğini dile getiren Yıldırım, demiryolu  sanayisini geliştirmek için adımlar attıklarını söyledi. Milli tren projesi  çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Yıldırım, "Milli metro tramvay setlerinin  tamamen kendi mühendisimizin el emeğiyle göz nuruyla yapılması için TÜBİTAK'la  birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Artık rayımızı kendimiz yapıyoruz, artık  bağlantı elemanlarımızı kendimiz yapıyoruz, artık birçok parçayı kendimiz  yapıyoruz. Yaptığımız lokomotifleri, trenleri İngiltere'ye, Amerika'ya, Pakistan'a, Irak'a, dünyanın birçok yerine ihraç eder hale geldik" dedi.


Akşam 



Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


BAKANLIĞININ 2016 bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Bakan Yıldırım, “Nüfusumuzun yüzde 55’inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı trenle birbirine bağlayacağız. İstanbul ise havayolu yolcu sayısında birkaç yıl içinde Avrupa’nın 1 numarası olacak” dedi.


ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda; Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri üzerinde Hükümet adına konuştu. Türkiye nüfusunun yüzde 55’inin yaşadığı 14 şehrin, 2023 yılı geldiğinde hızlı trenle birbirine bağlanmış olacağını söyleyen Bakan Yıldırım, “Dünya havacılığının toplam büyüklüğü içerisinde Türkiye’nin payı da hızla yükseliyor. Bu yıl İstanbul Avrupa’da 3’üncü oldu. Londra, Paris’ten sonra geliyor. Seneye İstanbul Avrupa’da ikinciliğe geçecek, birkaç sene sonra da Avrupa’nın 1 numarası olacak” dedi. Bakanlığın görev alanlarında yapılanları ve hedeflerini anlatan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: “13 yıl önceki Türkiye’ye bakıldığı zaman sadece 5 ilin bölünmüş yolla bağlandığını görürsünüz. 76 il arasında da bir gidiş bir geliş olmak üzere düşük kaliteli yollar vardı. O dönemde Türkiye’deki toplam motorlu araç sayısı 8 milyondan biraz fazlaydı. 13 yıl içerisinde araç sayısı 20 milyona dayandı. Eğer bu yollar bölünmüş hale getirilmeseydi, oluşacak manzarayı düşünmenizi istiyorum. İktidarı devraldığımızda Türkiye’de 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yola 18 bin 400 kilometre daha ilave ettik” dedi.


DEMİRYOLLARINI YENİLEDİK

Yıldırım, şöyle konuştu: “Demiryollarında yaşanan ihmali ortadan kaldırmak için işe koyulduk ve neredeyse 50 yıldır el atılmayan bütün hatları elden geçirdik. 13 yılda 10 bin kilometre demir yolumuzu tamamen yeniledik. Sinyalde yüzde 5 seviyesindeydik, sinyalleşme seviyesinde yüzde 30’ların üzerine çıktık. Elektrifikasyonda yüzde 35’in üzerine çıktık. Milletimizin yarım asırlık özlemi hızlı treni de Türkiye’ye getirdik. Türkiye şu anda hızlı trende dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’ncı ülke. Nüfusumuzun yüzde 55’inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı trenle birbirine bağlayacağız. Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas hızlı tren çalışmaları hızla devam ediyor, tamamlandıktan sonra Sivas’tan 2 saate Ankara’ya gelmek mümkün olacak. Demiryolu sanayisini geliştirmek için de adımlar atıyoruz. Milli tren projesi çalışmalarımız sürüyor. Milli metro tramvay setlerinin tamamen kendi mühendisimizin el emeğiyle göz nuruyla yapılması için TÜBİTAK’la çalışıyoruz. Artık rayımızı, bağlantı elemanlarımızı, birçok parçayı kendimiz yapıyoruz. Yaptığımız lokomotifleri, trenleri İngiltere’ye, Amerika’ya, Pakistan’a, Irak’a ihraç eder hale geldik.”


HAVADA YÜZDE 15 BÜYÜYORUZ

Dünyada havacılığın yüzde 5, Türkiye’de ise yüzde 15 büyüdüğünü kaydeden Yıldırım, “13 yıl önce, dünya havacılığında Türkiye’nin payı yüzde 0.45 iken bugün yüzde 2. 2003’te 2.3 milyon transit yolcumuz varken şu anda 24 milyon. Kamudan kaynak kullanmadan 10 milyar 250 milyon Euro yatırımla dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’a yapıyoruz. İlk etabı 2018’in ilk çeyreğinde açılacak, 90 milyon kişi kapasite. Bu yıl İstanbul Avrupa’da 3’üncü oldu. Londra, Paris’ten sonra geliyor. Biz göreve başladığımız zaman 14’üncüydü. Seneye Avrupa’da ikinci, birkaç sene sonra 1 numara olacak” dedi.


İletişimde Avrupalı olduk

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, iletişimde, Türkiye’yi Afrika seviyesinden alarak Avrupa’nın ilk 10 ülkesi arasına soktuklarını belirterek, “İletişimde geniş bant kullanımında dünya ortalamasının 20 puan üzerindeyiz, Avrupa ortalamasını yakalamış durumdayız. 1 Nisan’dan itibaren 4.5G ile hizmet vermeye başlayacağız. Ne diyoruz? Trafikte hız felaket, bilişimde hız berekettir” dedi.     


Tersane sayısı 10 yılda 37’den 77’ye yükseldi

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, şu bilgileri aktardı: “Dünyada yaşanan krizlere rağmen Türkiye denizcilikte de dünyanın yükünü taşıyan 30 ülke arasında 13’üncü sırayı yakalamış durumda. Türk bayraklı, Türk sahipli filomuz 28 milyon detveyte erişmiştir. Tersane sayımız geçtiğimiz 10 yıl içinde 37’den 77’ye, yat bağlama kapasitemiz 8 bin 500’den 19 bine çıktı.”


Hürriyet 


Geri Dön