29 / 04 / 2024

Binali Yıldırım Adnan Menderes Havalimanı'nın yeni iç hatlar terminalini inceledi!

Binali Yıldırım Adnan Menderes Havalimanı'nın yeni iç hatlar terminalini inceledi!

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığı dönemde yatırımının yapılmasını sağladığı Adnan Menderes Havalimanı'nın yeni iç hatlar terminalini inceledi.




AK Parti  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, "İzmir'e en çok yakışacak eserlerden birini daha bitirdik" dedi


AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığı dönemde yatırımının yapılmasını sağladığı Adnan Menderes Havalimanı'nın yeni iç hatlar terminalini inceledi. Yıldırım, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak terminalin hizmete girmesiyle İzmir'in havacılığın merkezi haline geleceğini, kültür, sanat ve turizm şehri olacağını söyledi. Yıldırım, "Havalimanı toplam 30 milyon yolcuya rahatlıkla hizmet verecek, modern, Türkiye'nin en güzel terminallerinden birisi. Güzel İzmir'e en fazla yakışacak eserlerden bir tanesini daha bitirdik" diye konuştu. 


30 milyon yolcu

Yıldırım, yarın saat 11:00'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açması beklenen İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın İç Hatlar Terminali'nde incelemelerde bulunarak, basın mensuplarına tanıttı. Yeni iç hatlar terminalinin 210 bin metrekare kapalı alanı bulunduğunu dile getiren Yıldırım, bu terminalin Türkiye'nin en büyük iç hatlar terminali olduğunu belirtti. Yıldırım, "Bu projenin tamamlanmasıyla Adnan Menderes Havalimanı'nın gelecek 30 yıllık ihtiyacı karşılanacaktır. Bu terminalin tek başına kapasitesi 20 milyon yolcu. Dış hatlar terminali de 110 bin metrekare, 10 milyon yolcu da o var. Toplam 30 milyon yolcuya rahatlıkla hizmet verecek, modern, Türkiye'nin en güzel terminallerinden birisi. Güzel İzmir'e en fazla yakışacak eserlerden bir tanesi" diye konuştu.


1.3 milyar TL yatırım

İç Hatları Terminali'nin 20 ay gibi kısa bir sürede yapıldığını söyleyen Yıldırım, "İki terminalin toplam maliyeti 385 milyon euro. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nin yaptıkları da var, onları da dahil ettiğinizde 1.3 milyar liralık bir yatırım Adnan Menderes Havalimanı'na yapılmış oldu. İZBAN'a ve karayollarına bağlantı var. Alt-üst yollar var, yolcu gidiş, yolcu geliş. VIP, CIP, iç-dış hatlarda toplam 17 köprü var. Adnan Menderes'in 2003 yılındaki yolcu sayısı yaklaşık 2 milyon 300 bindi. Şu anda 10 milyonu aşmış durumda. Uçak trafiği 25 bin civarındaydı, 78-79 bine çıktı. Terminalin hizmete girmesiyle artık İzmir havacılığın merkezi haline gelecek, kültür, sanat, turizm şehri olacak" dedi.

İzmir'in böyle bir esere ihtiyacı olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bunu da '35 İzmir 35 Proje' kapsamında gerçekleştirmiş olduk. Sadece otopark kapasitesi 5 bin 500. Bugüne kadar İzmir'de şehir içinde, ilçelerde yapılan kapalı otoparkların kapasitesinden fazla. İzmir ve ilçelerinde otopark sayısı 5 bin 300. Birçok Avrupa şehrinde buna benzer bir terminal henüz yok" diye konuştu. Yıldırım, vatandaşların önümüzdeki Cumartesi gününden itibaren havalimanını kullanabileceğini dile getirdi.


Genel Özellikler 

Şehir merkezine 18 km uzaklıkta. 

Dış hatlar terminali 110.000 m2'lik ve 10 milyon yolcu/yıl kapasiteli. 

Yeni iç hatlar terminali 200.000 m2'lik ve 20 milyon yolcu/yıl kapasiteli. 

Kargo terminali 21.319 m2'dir. 

Pist 2 adet 3240x45m ebadında. 

37 adet uçak park yeri olan 2 adet apron bulunuyor. 

Teknik donanımlar: 1 adet PSR, 2 adet SSR, 2 adet ILS, 3 adet VOR,6 adet NDB ve 5 adet DME ile sağlanıyor. 

Yeni İç Hatlar Terminali, TAV Ege A.Ş tarafından inşa edildi. Temeli 2012'de atıldı ve yatırım tutarı 250 milyon euro olarak açıklandı.


"İzmirliler rakı içerken burnunu tıkamayacak"

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İzmirlilerin yaşam tarzına karışmayacaklarını ancak, yaşamlarına körfezini temizleyerek, ulaşımını rahatlatarak, engellisini rahat ettirerek katkıda bulunacaklarını söyledi. İzmirlilerin rakısını içip, balığını yerken burnunu tıkamak zorunda kalmaması için 10 yıldır temizlenemeyen körfezini temizleyeceğini belirten Yıldırım, "Kordon'da rakısını içen, balığını yiyen hemşerilerimin kokudan burnunu tutmaması için çalışacak, orayı tertemiz hale getireceğim. Öbür türlü karışmam söz konusu olmaz. Evimin içinde yapmadığım şeyi İzmir'e neden yapayım? İzmir, birlikte yaşama kültürünü en iyi bilen şehir. İzmir'in kadınlarının özgüveni çok yüksek" dedi.



Yeni Asır




Geri Dön