28 / 04 / 2024

Binali Yıldırım: Altyapının standartını yükseltmeliyiz!

Binali Yıldırım: Altyapının standartını yükseltmeliyiz!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarında özel sektörün hat işletmeciliği yapmasına imkan sağlamak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Yıldırım, Ancak, bunun için altyapının standartlarını yükseltmemiz gerekiyor. ded



BERLİNde bu yıl ikincisi düzenlenen Türk-Alman İşbirliği ve Yatırım Konferansında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarında özel sektörün de hat işletmeciliği yapmasına imkan sağlamak için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Binali Yıldırım, Ancak, bunun için alt yapının standartlarını yükseltmemiz gerekiyor. Şu anda vagon ve lokomotif kiralama suretiyle taşıyıcı firmalar demiryollarında taşımacılık gerçekleştiriyor. İkinci aşama devreye girdiğinde hat yine devletin olacak. İsteyen ücreti karşılığında hatları kullanabilicek dedi. Demiryolu faaliyetleri hakkında bilgi veren Binali Yıldırım, İstanbul-Ankara Hızlı Tren projesinin 2013 yılında deneme sürüşlerine başlayacağını belirterek, şunları söyledi: İstanbul-Eskişehir arası tamamlandığında İstanbul-Ankara arası 3 saate inecek. Zor bir hat. Tüneller var. Zaman alıyor. Ankara-Konya açıldı. Ankara-Sivas yapılıyor. Ankara-  İzmir  ihaleye açılacak. Mevcut demiryolu hatlarının yüzde 60ı da yenilenecek.

Bakan Yıldırım, Abdülhamit döneminde kurulan, şu an işlemeyen İstanbul-Medine hattının hayata geçirilebileceğini ifade ederek, Suriye-Ürdün ve Suudi Arabistanında katkıları gerekiyor. Ancak, şu andaki durum göz önüne alındığında gerçekçi olmak gerekiyor. Zaman alacak diye konuştu. Yıldırım, Alman Devlet Demiryolları ile yeniden yapılandırma çalışmalarının olduğunu kaydetti.

Köprü için 15 firma yarışıyor

İstanbul Boğazına yapılacak olan üçüncü köprü ihalesinin 10 Ocakta başlayacağını da hatırlatan Bakan Yıldırım, Projeye şu anda 14-15 firma talip. Bunlar arasında uluslararası büyük firmalar da var. Türk ortaklarıyla birlikte ihaleye girmeye hazırlanıyorlar dedi.

Türkiyeye odaklandık

Deutche Telekomun iştiraklerinden T-Systemin İcra Kurulu Başkanı Dietmar Wendt, Yüksek büyüme oranlarına sahip Türkiyeye odaklandık. Özellikle yenilebilir enerjilerin Türkiyede büyük potansiyeli var. Yeni pazarları birlikte keşfetmekte kararlıyız. Gelecek global pazarlarda diye konuştu.

Çarçur harcamayınca krizlerden korkmayın

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) ev sahipliğinde, Doğuş Grubu ve Deutche Telekomun ana sponsorluğunda Berlinde düzenlenen konferansın Bölgesel Fırsatlar başlığını taşıyan oturumunda konuşan Binali Yıldırım, Cari açık 2001de yüzde 7ye çıktığında kriz oldu. Şimdi yüzde 9-10a çıkınca niye hl kriz olmuyor diye krize tutuluyorlar. Ancak, artık Türkiyede kriz olmaz. Çünkü 2001in şartları artık yok. O dönem özel sektörün derinliği yoktu. Temkinli davranıyor. Özel sektör yatırım yaptı, yapmaya da devam ediyor. Çarçur harcamadıysanız korkuya da gerek yok diye konuştu.

Cerrahi müdahale şart

TÜRK-Alman İş Konseyi Başkanı Ferit Şahenk, Hangi işbirliği ve yatırımdan söz ediyorsunuz dersem, hiç kimse yadırgamaz. Hepiniz, kronik bir hastalığa yakalandığınızı biliyorsunuz. Gerekli cerrahi müdahale yerine ağrı kesicilerle idare etmeye çalışıyorsunuz. Avrupada işlerin resmi kanallarla yoluna girmesini beklerseniz, bu 10 yılı bulur. İş başa yani özel sektöre düşüyor dedi.
Hürriyet


Geri Dön