01 / 05 / 2024

Binali Yıldırım: İzmir plan notlarında bir sürü kısıtlamalar var!

Binali Yıldırım: İzmir plan notlarında bir sürü kısıtlamalar var!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2023 hedeflerinin Türkiye'nin ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanında dünyanın ilk ülkeleri arasına girmesini sağlamak olduğunu söyledi.




     Yıldırım, Swiss Otel'de düzenlenen ''5. Büyükelçiler Konferansı''nda yaptığı konuşmada, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

     Türkiye'nin dünyanın ortasında olduğunu belirten Yıldırım, dünyanın küre şeklindeki yapısı nedeniyle her ülkenin aynı iddiada bulunabileceğine dikkati çekerek, Türkiye'nin 1,5 milyar nüfus ve 25 trilyon dolara varan yıllık ticaret hacmiyle iç içe yaşayan bir ülke olduğunu ifade etti. 

     Türkiye'nin ulaşımda, iletişimde yatırım yapmama lüksü bulunmadığını anlatan Yıldırım, yatırımlarla Türkiye'nin coğrafyasında oynadığı rolü ön plana taşıyabileceğine işaret etti. 

     Türkiye'de ulaştırma planlarının çokça yapıldığını ancak siyasi istikrarsızlık nedeniyle uygulamada başarı sağlanamadığını vurgulayan Yıldırım, 2002'ye kadar gelen bakanların ortalama 8 ay görev yaptığını, ''3 ay tebrikleri kabul edip, 3 ay brifing aldığını, kalan 2 ayda da eşyalarını topladığını'' söyledi. 

     

     -Ulaştırma Ana Plan Stratejisi- 

     

     Yıldırım, göreve geldiğinde üniversite hocalarından oluşan 60 kişilik ekibin 18 ay çalışarak Ulaştırma Ana Plan Stratejisi'ni hazırladığını dile getirdi. 

     ''Baktım, planın içinde başlattığımız projelerin bazıları için 'olmaz' diye yazıyor'' diyen Yıldırım, şöyle devam etti: 

     ''3. köprü olmaz' diyor. Boğaza ikinci tüp geçide ''lüzum yok'' diyor. Nasıl olmaz hocam, ne zararı var- Anlattılar, ben de itirazlarımı söyledim. Sonunda ortak bir yol bulduk, teklifimizi kabul ettiler. O bana yetiyor. Millet üzerindeki laflara bakıyor, plan notuna bakan yok. Eğer bakan olsaydı,  İzmir  bu hale gelmezdi. Plan notlarında bir sürü kısıtlamalar var, kimse bakmıyor. Ondan sonra da garabet bir şehir ortaya çıkıyor. 

     Maalesef yüzde 62'si imar planlarına uygun olmayan şekilde yapılmış bir şehirden bahsediyorum.'' 

     2002-2013 döneminde bakanlığın 140 milyar liralık yatırım yaptığını kaydeden Yıldırım, ''2023 hedeflerimiz Türkiye'yi ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanında dünyanın ilk ülkeleri arasına girmesini sağlamaktır'' dedi. 

     Yıldırım, 2003 ile 2012 arasında ulaşım ve iletişim sektörüne yaptıkları yatırımın 119 milyar lirasını kamu bütçesinden, 21 milyar lirasını ise yap-işlet-devret modeliyle karşıladıklarını ifade ederek, özellikle karayollarında son 60 yıla damga vuran yatırımlar yapıldığına dikkati çekti. 

     Demiryolu ve havacılığı geliştirmeyi ilke olarak benimsediklerini anlatan Yıldırım, göreve geldiklerinde yolcu taşımacılığının yüzde 95'i, yük taşımacılığın ise yüzde 92'sinin karayolu ile yapıldığını dile getirdi. 

     

     -''Türk modeli''- 

     

     Yıldırım, bakanlığın projelerinde deneyim kazanan Türk firmalarının 28 ülkede önemli projelere imza attığını, özellikle havacılıkla ilgili ''Türk modelinin'' birçok ülkede benimsenmeye başlandığını vurguladı. 

     2023 hedefleri arasında bilişim altyapısını gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak istediklerini, bilişim sektöründe Türkiye'nin elinde altın bilezik olduğunu anlatan Yıldırım, ''Fatih Projesi, büyük bir dönüşüm, devrim yapacak. Fatih Projesi'ni sadece bir eğitim projesi olarak düşünmeyin. Bu, aynı zamanda bir değişim ve dönüşüm projesidir. Yerli üretimi bununla artıracağız'' şeklinde konuştu. 

     Yıldırım, yatırım yaparken en fazla karşılaştıkları konunun mevzuatla uygulayıcıların uyumlu çalışmaması olduğunu belirterek, ''Mevzuatı ne kadar değiştirseniz de uygulama farklı olunca değişmiyor. Refah Partisi de bu nedenle kapatıldı'' diye konuştu. 

     

     -''EXPO için desteğinize ihtiyacımız var''- 

     

     Bakan Binali Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020 adaylığını başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakından takip ettiğini, hükümetin de yerel yönetimlerden daha fazla önemsediğini kaydederek, büyükelçilerden destek istedi. 

     Yıldırım, İzmir'in 2015 EXPO adaylığını birtakım ''ayak'' oyunlarıyla kaybettiğine işaret ederek, ''Bu defa kazanmak istiyoruz. Burada en büyük etken sizlersiniz. Dışişleri Bakanlığımızın uç beylikleri sizler, bulunduğunuz ülkelerde bu organizasyonun başarıyla sonuçlanması için çok ciddi katkı ve destekleriniz olacak. EXPO için desteğinize ihtiyacımız var. Peşinen teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı. 

     Yıldırım, İzmir'de herşeye karşı çıkan bir grup bulunduğunu, grubun başında da bazı meslek odalarının bulunduğunu anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: 

     ''İzmir'de bir projeyi kabul ettirmek, deveye hendek atlatmaktan daha zor. Bazı müzmin sivil toplum kuruluşları var. Onlar yapıyor. Onlar vaktiyle Sayın Demirel'i ve Sayın Özal'ı odalarından atmışlardı. Sonra da peşinden koşup randevu almak istemişlerdi. Soluğu mahkemede alıyorlar. Buna rağmen durmak yok. 



AA


Geri Dön