Binanız sağlam mı? Risk tespiti nasıl yapılıyor? A'dan Z'ye risk tespiti...
Yaşanılan büyük felaketten sonra yüz binlerce kişi binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek istiyor. Peki bunun içi hangi tespit yöntemi seçilmeli? Binanız sağlam mı? Risk tespiti nasıl yapılıyor? A'dan Z'ye risk tespiti...
RİSK TESPİTİ NASIL YAPILIR?
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul’da 55 yaşında bir binada risk tespit işlemi kademe kademe incelendi. Uzmanlarla birlikte karot alındı, demirleri kontrol edildi ve laboratuvara gidildi.
İstanbul Şişli'de 55 yaşında 5 katlı bir binada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı lisansı olan, İSKA Dönüşüm Yapı Laboratuvarı kurucu ortağı Arif Acar ve ekibi inceleme yaptı. Bina sakinleri kentsel dönüşüm kapsamında yapılarını yenilemek için risk tespiti başvurusunda bulunduklarını belirtti. Ekipler binanın riskli yapı statüsünde olup olmadığını anlamak için hemen sürece başlandı.
Ekipler ilk olarak binanın statik projesini istiyor ve projeye uygunluğa bakılıyor. Fakat eski yapılarda bu proje olmadığı için rölöve çiziliyor. Binanın üç boyutlu modellemesi için rölövenin doğru ve detaylı yapılması önemli işartlardan biri.
Binanın rölövesi çizildikten sonra karot için yer seçiliyor...