Binanız sağlam mı? Risk tespiti nasıl yapılıyor? A'dan Z'ye risk tespiti...
Yaşanılan büyük felaketten sonra yüz binlerce kişi binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek istiyor. Peki bunun içi hangi tespit yöntemi seçilmeli? Binanız sağlam mı? Risk tespiti nasıl yapılıyor? A'dan Z'ye risk tespiti...
KAROT TESTİ NASIL OLUYOR?
Tüm cepheleri açıkta olan en alt kat inceleme katı olarak kabul ediliyor ve zemin katta çalışmalar başlıyor. Yönetmeliğe göre en az 6 karot örneği alınması gerekiyor. Bunun için ekipler bir cihazla 12 kolonda beton dayanımına bakıyor ve en düşük değerdeki 6 kolon tespit ediliyor.
Kolon tespit edildikten sonra ekipler binanın statiğine zarar vermeden yine bir cihazla çalışarak kolonda demir olmayan alan tespit ediliyor. Bu alana işaret konulduktan sonra karot ustası karot çıkarma işlemini yapıyor. 6 farklı yerde bu işlem tekrarlanıyor.
DEMİRLER KONTOL EDİLİYOR!
Karottan testinden sonra sıra demirler incelemeey alınıyor. Bunun için de 3 kolonda ‘derin sıyırma’ işlemi yapılıyor.
3 derin sıyırma dışında binaya tahribat vermeden 3 farklı yerde de röntgen çekilerek demir kullanımına bakılıyor. Ayrı bir ekibin de sismik zemin etüdü yaptığı bilgisi paylaşılıyor. Alan çalışması 10 katı aşmayan bir binada yaklaşık 1.5 ila 2 saat sürüyor.
VE SONUÇ...
Tüm bu işlemlerin ardından alınan numunelerle laboratuvara gidiliyor. Burada önce karotların kesme işlemi yapılıyor. Beton testine girmesi için her iki uç pürüzsüz hale geliyor ve dayanımı ölçülüyor.
Binanın 3 boyutlu modellemesini yapan inşaat mühendisi sahadan gelen verileri ve karot örneklerini bakanlığın belirlediği uygulamaya alıyor.
Yapılan analizin sonucuna gör binada bugün yasak olan, dayanımı en düşük düz demir kullanıldığı ortaya çıktı. (S220)
Güncel yönetmeliklerde az katlı yapılarda dahi C25 beton şartı bulunuyor. Bu yapısına göre C30-35’e kadar çıkıyor. Oysa inceleme yapılan binada beton sınıfı C9 olarak belirleniyor.
|