30 / 04 / 2024

Bingöl kentsel dönüşümde konutlar 8 katlı olacak!

Bingöl kentsel dönüşümde konutlar 8 katlı olacak!

Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi: "Yapılacak 2. Etap konutlar yine 8 katlı olacak şekilde imar edilecek. 2. Etapta inşa edilecek konutlar, kentin kültürel dokusu dikkate alınarak yapılacak." dedi.



Bingöl Belediye Başkanı Yücel Yücel Barakazi: "Yapılacak 2. Etap konutlar yine 8 katlı olacak şekilde imar edilecek. 2. Etapta inşa edilecek konutlar, kentin kültürel dokusu dikkate alınarak yapılacak." dedi.


Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi 18 ayını gazetecilere değerlendirdi. Başkan Barakazi Bingöl’de yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ikinci etap ihalesinin  TOKİ  yerine yerel müteahhitlere verilmesi yönünde çalışmalarının olduğunu söyledi. Başkan Barakazi, belediyenin gelir-gider tablosuna da açıklık getirdi.


 Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, kentte görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya gelerek, 18 aylık süresini değerlendirdi.

Bingöl Belediyesi bünyesinde 96 memur, 91 işçi ile 587 şirket personelinin görev yaptığını kaydeden Barakazi, 18 aylık gelirin, İller Bankasından alınan 15 milyonluk kredi ile birlikte toplam 132 milyon 53 bin lira olduğunu söyledi.

1 Nisan 2014 tarihinde belediyeyi 162 milyon 519 bin lira borçla devir aldığını kaydeden Barakazi, bu süreç içerisinde İller Bankasından alınan toplam 32 milyon liralık krediyle birlikte borcun 179 milyon 519 bin liraya çıktığını, yapılan ödemelerle borcun 158 milyon 443 bin liraya düşürüldüğünü kaydetti.


Araç filosu

Konuşmasında araç filosu hakkında bilgi veren Barakazi, “Belediyemize 3 adet sıkıştırmalı çöp toplama aracı, 2 adet Ford Transit Connect,1 adet Fiat Fiorino, 1 adet Renault Kango, 1 Adet Dodge Kamyon, 1 adet vidanjör,1 adet yol süpürme aracı olmak üzere toplam 10 adet aracın Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermek üzere araç filomuza katılımı sağlanmıştır. Önümüzdeki günlerde İnşaallah Belediyeler Birliği’nden bir itfaiye aracı alacağız” dedi.


Semt konağı

Yeni Mahalle girişinde bulunan Semt Konağı’na ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Barakazi, “Semt konağı ile ilgili şu ana kadar çevre düzenlemesi gibi vesaire şeyleri yoluna koyduk. Semt Konağı ile ilgili bir SODES Projemiz var. Proje kapsamında Yeşilyurt, Yeni Mahalle ve Mirzan Mahallelerine hitap edecek kültürel kurslar düzenleyeceğiz İnşaallah. Semt Konağıyla ilgili bir diğer düşüncemizde söz konusu mahallelerde bulunan ve eğitim desteğine ihtiyaç duyan ve özel ders imkânı olmayan öğrencilere yönelik eğitim kursları vermek. Bu düşüncemizi tüm mahallelere de yaymak amacındayız” diye konuştu.


Üstyapı ve altyapı

Konuşmasında üstyapı ve altyapı çalışmaları hakkında da brifing veren Barakazi, şunları söyledi: “Üstyapı çalışmalarımız aralıksız şekilde sürüyor. Yollarımızın yapım çalışmaları sürüyor. Öte yandan üstyapı çalışmaları kapsamında şehrin muhtelif yerlerine yolcu durakları koyduk. Defalarca onarılmasına rağmen aradan geçen kısa bir süre sonra söz konusu durakların tekrardan tahrip edildiğini gördük. Bu konuda da muzdaribiz. Tabi durakların yapımında bizim yaptığımız bir takım yanlışlarda var. Mesela bazı yerlerde kurduğumuz duraklar engelli vatandaşlarımızın kaldırımda yürümesini zorlaştırıyor. Bu konuda yapılan hataların telafisi içinde çalışmalara başladık. Bizim için önemli olan engelli kardeşlerimiz için izli yol yapımına önümüzdeki hafta başlayacağız. Yapacağımız iz yolunu da plastikten değil getirdiğimiz özel sarı taşlarla yapacağız.”

Barakazi, altyapı çalışmaları kapsamında yapılan veya yapılacak çalışmaları şu şekilde sıraladı: “İçme suyu depolarının izolasyonu ve bakımı yapıldı, heyelana maruz kalan 12 Km’lik güzergâh değiştirildi, içme suyu abone bağlantıları, içme suyu sondaj kuyusu çalışmaları, kanalizasyon ve yağmursuyu eksikliklerinin giderilmesi yönünde ki çalışmalarımız devam ediyor ve kısa bir sürede bitirmeyi planlıyoruz. Su Deposu, Mirzan Deresi Warê Gul, Yeni Mahalle Çamlık mevkilerinde İstinad duvarları ördük.”


Kentsel dönüşüm

Konuşmasında kentsel dönüşüm projeleri hakkında da bilgi veren Barakazi, şöyle devam etti: “Bingöl Belediyesi, TOKİ işbirliği ile yapımı devam eden İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında çalışmalarımız hızla devam ediyor. 1376 konutun yapıldığı alanda Cami, Okul, Alışveriş Merkezi, Açık Otoparklar, Yeşil Alanlar, Çocuk Oyun Bahçeleri, Spor Alanları ile Bingöl’ün en modern sitesi ve yaşam merkezi oluşacak. Konutların Ekim ayının 15’ine kadar teslim edilmesi planlanıyor. Yine 2. Etap Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Projesi kapsamında Kültür Mahallesi’nde 151 dönümü (151.000 m2) kapsayan alan üzerinde 893 hak sahibi olmak üzere toplam 1044 adet konut yapılması planlanıyor. , Kültür Mahallesi’nde yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ikinci etap ihalesinin TOKİ yerine yerel müteahhitlere verilmesi yönünde çalışmalarımız var. Bu konuda Bingöllü müteahhitlerimizle önümüzde ki günlerde toplantı yapacağız. Biliyorsunuz daha önceki konutların TOKİ’ye verilmesi hususunda bazı sıkıntılar ortaya çıkmıştı. TOKİ tarafından getirilen firmaların tüm ihtiyaçlarını dışarıdan karşılamasının kentteki esnaf başta olmak üzere bazı kesimlerde sıkıntıya neden olmuştu. Bu sebeple Kültür Mahallesi’nde yapılacak 2. Etap konutların yerel müteahhitlere verilerek kent ekonomisine de katkı sağlanmasını amaçladık. Konuyla ilgili müteahhitlerimizle yaptığımız ön görüşmelerde müteahhitlerimiz yeterli kaynak olmadığı gerekçesiyle biraz soğuk baktılar konuya. Bu nedenle gerekli kaynak sorunlarını çözebilmeleri için müteahhitlerimize zaman tanıdık ve önümüzde ki günlerde tekrar yapacağımız toplantıyla konuyu karara bağlamayı düşünüyoruz. Temennimiz iş için gerekli 50-60 milyon liralık kaynak sorununun çözüme kavuşturulması ve bu işi yerli müteahhitlerimizin yapmasıdır. Yapılacak 2. Etap konutlar yine 8 katlı olacak şekilde imar edilecek. 2. Etapta inşa edilecek konutlar, 1. Etabın aksine kentin kültürel dokusu dikkate alınarak yapılacak.”


Peyzaj-rekreasyon

Yaptıkları peyzaj ve rekreasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Barakazi, “peyzaj ve rekreasyon çalışmalarımızda aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda Üniversite kavşağı, Yurt Kur Önü, Rabia Kavşağı ile çevre yolu üzerinde bulunan refüjlerde peyzaj çalışmaları ve bu noktalara sulama sistemleri yaptık. Parklara ve şehrin muhtelif noktalarına konulmak üzere 120 adet oturma bankı, 60 adet çatılı piknik masası, 150 adet çöp kovası, 60 adet salıncak, 100 adet fitness aleti malzemeleri için ihale yapılmıştır. Öte yandan çoğu mahallelerde karşılaştığımız sorunlardan biride çocukların top oynayabilecekleri alanların olmamasıydı. Bu konuda da yaptığımız girişimler neticesinde Spor Toto Teşkilatı Bakanlığı ile Belediyemiz arasında imzalanan protokol kapsamında 10 mahallemize 10 adet çok amaçlı spor sahası yapılacak.Bununda müjdesini vermek istiyorum. Bu konuda ki çalışmalarımız kısa sürede devam edecektir. Bildiğiniz gibi parklarımızda engelsiz oyun grupları oluşturmak yönünde bir takım çalışmalarımız vardı. Bu çalışmalarımız da %90 oranında tamamlandı.  Çapakçur Vadisi Projesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.


Kent meydanı

Yıllardır tazeliğini koruyan kent meydanı sorunu ile ilgili açıklamalarda da bulunan Barakazi, şunları söyledi: “Biliyorsunuz Maliye, Adliye, defterdarlık gibi çoğu kurum yeni yer yaptı kendine. Diğer kurumlarda bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. Geriye sadece valilik kalacak. Önümüzdeki sezonda valilik adliye kurumundan boşalan binanın yerine sadece valilik birimlerinin olduğu yeni bir yer yapacak. Proje ile ilgili hazırlıklar devam ediyor. Hatta biz yeni hizmet binamız yapılana kadar söz konusu binayı kullanmayı teklif ettik. Ancak valilik tarafından hazırlanan proje sebebiyle vazgeçtik. Valilik tarafından hazırlanan projenin tamamlanmasıyla boşalan yerleri yıkıp daha öncede izah ettiğimiz gibi altta katlı otopark olacak şekilde bir kent meydanı inşa edeceğiz.”


Belediye hizmet binası

Yer sorunu sebebiyle yapılamayan Yeni Belediye Hizmet Binası hakkında da bilgi veren Barakazi, “Belediye hizmet binası için yapılan revizyonla beraber eski sağlık ocağını düşünmüştük. Orayı üzerinde ki lojmanlarla beraber aldık. Şu an orası belediye hizmet alanı oldu. Bir de 35 dönümlük askeri alan için bize Nisan ayında bir yazı geldi. Bizde tugay komutanına gidip görüştük bize kolordu üzerinden fiyat çalışmasına ilişkin bir yazı gelecek. 3-4 aylık bir zaman kaybımızda bu şekilde oldu. En son bildiğiniz gibi savunma bakanı meclis başkanı oldu. Öyle olunca bizde Başbakan Yardımcımız Cevdet Yılmaz vasıtasıyla yeni Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e durumu ilettik. Ardından bir general bizi arayıp alanı alıp almayacağımızı sordu. Bizde alacağımızı izah edince bazı işlemlerin ardından kararın imzalanabileceğini söyledi. İşte birkaç güne Ankara’ya gidip gerekli imzaları atıp sorunu çözmüş olarak geri döneceğiz” dedi.


5 milyonluk proje

Belediye olarak hazırladıkları projelerle ilgili de bilgi veren Barakazi, “Belediye olarak Güneş Enerjisi Üniteleri Kurulum Projesi’ni hazırladık. Güneş Enerjisi Projesinin maliyeti 5 milyon Euro ve bu da Dünya Bankası desteği ile yapılması planlanıyor. Projenin Yüzde 80’i hibe, yüzde 20’si ise öz kaynakla gerçekleştirilecek. Öte yandan kentin en büyük eksiği olan doğalgaz dağıtım protokolü sözleşmesi imzalandı. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi Projesi ile Evsel Atıklardan Enerji Üretimi Projesi’ni imzaladık. Türkiye’de bir ilk olan il genelinde çöp toplama projesini hayata geçirmek için çalışıyoruz. Belediye olarak üzerinde çalıştığımız ve kısa sürede nihayete erdirmeyi planladığımız projelerimiz şu şekilde: Çevre Dostu Çöp Konteynerler ( Gömülü ve Yüzeyde), 200 adet çöp kovasını şehrin muhtelif yerlerine konulacak, Ön ödemeli akıllı sayaç Projesi, Canlı Hayvan Pazarı Projesi, Hayvan Barınağı Projesi, Kadın Emek Çarşısı Projesi ve Çalışan Eller Projesi (SODES). Çalışan Eller Projesi kapsamında oluşturulacak olan Mesleki Eğitim Merkezimizde 18-50 yaş arası toplam 100 kişiye Gümüş İşletmeciliği Kursu, Doğalgaz Tesisatçılığı Kursu,  Web Tasarım Kursu ve Bakırcılık Kursları verilecektir. İş kurma ve iş bulma amacına uygun nitelikler arttırılacak. Öte yandan seçim vaatlerim arasında yer alan Tandır Projesi ile ilgili yer tespit çalışmaları da devam ediyor. Önümüzdeki ilkbaharda hayata geçirmeyi planladığımız bu projeyle eski kültürümüzü yaşatmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.


 Kent revizyon imar planı başta olmak üzere daha bir çok konuda da bilgi veren Başkan Barakazi,  halkın desteğiyle halkın menfaatine olan hizmetlerin aralıksız devam edeceğini söyledi.

Toplantı, Başkan Barakazi tarafından yapılan bilgilendirmenin ardından karşılıklı soru cevap şeklinde devam etti.


Bingöl haber


Geri Dön