29 / 04 / 2024

Bingöl Turna Gölü'ndeki yüzen adalar koruma altına alındı!

 Bingöl Turna Gölü'ndeki yüzen adalar koruma altına alındı!

İnsanların güzel vakit geçirmesi ve adaları izlemesi için gölün etrafına seyir terasları, orman içinde dağ kulübeleri, piknik ve çocuk oyun alanları yapıldı...




Bingöl'ün Solhan ilçesinde Turna Gölü'ndeki yüzen adaların tahrip olmaması ve doğal mirasın korunması amacıyla ''Turizmin Anahtarı Yüzen Ada Projesi'' hayata geçirildi. 

     Bingöl'ün turizmi doğal güzelliklere dayanıyor. Dört mevsimin doya doya yaşandığı Bingöl'de, merkeze 45 kilometre mesafedeki Turna Gölü üzerinde, rüzgarın yönüne göre veya itilince sal gibi istenilen yöne hareket eden yüzen adaların kış manzarası görenleri hayran bırakıyor. Yaz kış yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan yüzen adalar, Bingöl'ün turizmdeki en önemli potansiyeli arasında gösteriliyor. 

     Bingöl'ün turizm alanında cazibe merkezi olması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce ''Yüzen Adalar Tabiat Anıtı'' olarak koruma altına alınan yüzen adalar için Solhan Kaymakamlığı'nca hazırlanan proje hayata geçirildi. 

     Fırat Kalkınma Ajansı'nca da desteklenen ''Turizmin Anahtarı Yüzen Ada Projesi'' kapsamında yüzen adaların tahrip olmaması ve doğal mirasın korunması amacıyla gölün çevresi tel örgüyle çevrildi. İnsanların güzel vakit geçirmesi ve adaları izlemesi için gölün kenarlarına seyir terasları, orman içinde dağ kulübeleri, piknik ve çocuk oyun alanları yapıldı. 

     Gölün çevre düzenlenmesi yapılarak yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuldu. 

     

     -Yüzen Adalar daha önce bilinmiyordu- 

     

     Yüzen adaların bulunduğu Aksakal mezrasında yaşayan Felemez Akan, adanın daha önce bilinmediğini, gazete ve televizyonların ilgisini çekmesiyle adanın son yıllarda tanınmaya başladığını söyledi. 

     Geçmişte göl çevresinin uzun otlarla kaplı olması nedeniyle adanın görülmediğini belirten Akan, ''Biz Zazaca buraya Gole Kuling (Turna Gölü) diyorduk, Türkçe yüzen ada diyorlar. Eskiden kimse bilmiyordu. Burası komple uzun ottu. Sonra otlar ateşe verildi, yüzen adalar çıktı ortaya. Millet geldi, gazeteye vermiş. Ondan sonra tanınmaya başladı'' diye konuştu. 

     Gölün gerçek derinliğinin bilinmediğini ancak derinliğin 60 metre olduğu yönünde ifadeler olduğunu aktaran Akan, adaların rüzgarın etkisiyle hareket ettiğini, rüzgar olmadığı için adaların yerinde durduğunu belirtti. 

     Mevsimin kış olması nedeniyle de her yerin bataklık olduğunu, bu nedenle de adaların üzerine çıkıp hareket ettirmenin tehlikeli olabileceğini anlatan Akan, ''Türkiye'nin değişik yerlerinden insanlar yüzen adaları görmek için geliyor. Aileler buraya sabahtan geliyor akşama kadar piknik yapıp gidiyor. Yüzen adalar şahane bir yer, dünyada başka bir benzeri yok. İnsanlar sadece yaz aylarında değil, her mevsimde gelebilirler, yolumuz açık, ulaşım rahat. Herkesi buraya bekliyoruz'' dedi. 


AA


Geri Dön