26 / 11 / 2024

Bingöl'de 88 milyon tonluk linyit sahası ihaleye çıkıyor!

Bingöl'de 88 milyon tonluk linyit sahası ihaleye çıkıyor!

Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait Bingöl Karlıova'da 88 milyon 662 bin ton görünür linyit kömürü rezervi bulunan 3 bin 167 hektarlık alanın işletme hakkının 30 yıllığına devri için yarın ihale düzenlenecek




 Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğüne ait Bingöl Karlıova'da 88 milyon 662 bin ton görünür linyit kömürü bulunan 3 bin 167 hektarlık alanın işletme hakkının 30 yıllığına devri için yarın ihaleye çıkılacak.


Türkiye enerji talebinin yerli kaynaklarca karşılanma oranının artırılmasına yönelik Bingöl Karlıova'da kömür sahalarındaki rezervin ekonomik bir şekilde üretimi ve elektrik üretiminde değerlendirilmesi amacıyla ihaleye çıkılacak.


İhaleyi alacak şirket, kilovatsaat (kwh) başına rödovans fiyatı (krş/kwh ) karşılığında, bütün masraflar kendisine ait olmak üzere, ulusal ve/veya uluslararası tüzel kişilerce maden işletmeciliği ve asgari 150 megavat gücünde bir elektrik santralı kurarak çıkarılacak kömürden elektrik enerjisi üretimi yapacak. Ayrıca, sahada ekonomik değeri olan başka bir maden bulunması ve işletmecinin talebi halinde kuruma rödovans ödemek suretiyle üretim yapılabilecek.


Sözleşmenin süresi, santralın işletmeye alındığı tarihten itibaren 30 yıl olacak. Süre sonunda sahadaki rezervin tükenmemiş olması durumunda bu süre, işletmecinin istemesi halinde aynı sözleşme şartlarında uzatılabilecek. Uzatma talep edilmemesi halinde, tarafların mutabık kalacağı kira bedeli üzerinden santralı üçüncü şahıslara kiralamaya kurum yetkili olacak.


Sözleşmenin imzalanmasını takibeden ilk 6 yıl yatırım süresi olarak kabul edilecek. Şirket, 7. yıldan itibaren sözleşme süresince en az yıllık 900 milyon kilovatsaat enerji üzerinden rödovans bedeli ödeyecek.


Elektrik üretimine 7. yıldan önce başlanması halinde yatırım dönemindeki rödovans hesabında isteklinin teklif etmiş olduğu (krş/kwh) rödovans bedelinin yüzde 50'si tahakkuk ettirilecek.


Sahada kurulacak elektrik santralından üretilecek elektrik enerjisi için kwh başına teklif edilecek en yüksek rödovans bedeli (krş/kwh) en uygun teklif olarak kabul edilecek.


Kesin teminat, geçici teminat kadar olacak. Ayrıca santral kurma garantisi olarak 7 milyon lira ek teminat verilecek, bu teminatlar her yıl TÜİK tarafından belirlenen TÜFE oranında arttırılacak.


TKİ veya görevlendireceği yetkili temsilcileri, işletmecinin sahadaki çalışmalarını projesine, yürürlükteki Maden Kanunu ve yönetmeliklere göre yapıp yapmadığını kontrol etmeye yetkili olacak.


Sahanın toplam görünür rezervi 88 milyon 662 bin ton olarak hesaplanıyor. Günümüz şartlarına göre yeniden bir değerlendirme yapıldığında açık işletme yöntemi ile üretilebilecek kömür miktarının çok daha fazla olacağı öngörülüyor.


Sahadan üretilecek kömürün tamamı termik santralda değerlendirilebilecek niteliğe sahip. Mevcut kömür potansiyeli asgari 150 megavat gücündeki bir santrali 30 yıl süreyle besleyecek durumda bulunuyor.


Yer altı yöntemi de uygulanarak sahadaki tüm rezervin üretilmesi halinde kurulacak santralin gücünün 300 megavata kadar çıkabileceği belirtiliyor. 


AA


Geri Dön