12 / 05 / 2024

Binlerce kişinin merak ettiği soru! Bağkur'da geçmişe dönük borçlanma var mı?

Binlerce kişinin merak ettiği soru! Bağkur'da geçmişe dönük borçlanma var mı?

EYT düzenlemesinin içeriği halen bilinmiyor. 2023 yılına ötelenen EYT düzenlemesinde geçmişe dönük borçlanma, prim tamamlama imkanı 4A kapsamında çalışanlar için mümkün ancak binlerce Bağkur'lunun geçmişe dönük borçlanma yapması ek bir düzenlemeye bağlı.  



EYT çıkacak beklentisiyle en çok sorulan ve SGK müdürlüklerini kilitleyen konu borçlanma konusu oldu. Askerlik ve doğum, borçlanması en fazla sorulan sorular olurken binlerce Bağ-Kur'lu ise geçmişe dönük borçlanıp borçlanamayacağını çıkacak olası bir EYT'den yararlanıp yararlanamayacağını merak ediyor. Posta Gazetesi Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu'ya okuyucusundan gelen soru konuyu yeniden gündeme getirdi. Geçmişte Bağ-Kur kaydı olmayıp, prim ödemeden kendi hesabına çalışanlar ve şirket ortağı konumunda olanların EYT düzenlemesinden yararlanabilmesi için ayrıca bir düzenleme gerektiğini belirten Sarısu, ancak bu şekilde geçmişte ödenmemiş primlerin ödenerek EYT düzenlemesinden yararlanmanın mümkün olabileceğini ifade etti.

BAĞKUR'DA GERİ DÖNÜK BORÇLANMA VAR MI?

Ekrem Sarısu, Bağkur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğünün 1 Ekim 2008’den itibaren başlatıldığını belirterek, Bağkur'a kayıt olmayan çok sayıda sigortalı olduğunu kaydetti. Bu kişilerin Buğkur'a kayıt hakkı talep ettiğini belirten Sarısu, bir yasa çıkarılarak bu kişilere vergi kaydı, ticaret sicil kaydı, oda kaydına dayanarak geçmişten Buğkur'a kayıt hakkı veren bir yasa çıkarılırsa EYT kapsamına girmenin mümkün olabileceğine işaret etti.

"BUĞKUR'A 15 YILI BORÇLANABİLİR MİYİM?"

Soru: 7 Mart 1980 doğumluyum. 1993’te kurulan şirketin ortağıyım.  2008’den bu yana tarım Bağkur ödüyorum. Aradaki 15 yılı borçlanarak ödeyip EYT’den yararlanma imkanım var mı? Bağkur’da geriye dönük borçlanma var mı?

Cevap: 1993’ten Bağkur kaydı yaptırıp 15 yıl prim ödemeniz mümkün değil. Sizin gibi süresi içinde Bağkur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatıldı. Bu süre içinde Bağkur’a kayıt olmayan çok sayıda sigortalı var. Bunlar geçmişten Bağkur’a kayıt yaptırma hakkı talep ediyor. Vergi kaydı, ticaret sicil kaydı, oda kaydına dayanarak geçmişten Bağkur’a kayıt hakkı veren bir yasa çıkartılırsa, 18 yaşınızı doldurduğunuz tarih itibarıyla Bağkur’a kayıt yaptırabilirsiniz. Ancak normal şartlarda EYT kapsamında değilsiniz. Geçmişten Bağkur’a kayıt hakkı verilirse, EYT kapsamına girmeniz mümkün olabilir.  EYT yasa tasarının TBMM’ye sunulmasını beklemek gerekiyor. Ne getirip ne götüreceği yasa tasarısı açıklanınca belli olacak.

 

SSK, BağKur, Emekli Sandığı yeni yıl zammı ne kadar olacak? Herkes bu rakamı bekliyordu! Peş peşe hesaplandı! 

Emeklilerin gözü kulağı bu haberde! 14 milyon emekliyi bekleyen yeni yıl zammı ne kadar olacak?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön