01 / 05 / 2024

Bir ev satın almada hangi masraflar çıkar?

Bir ev satın almada hangi masraflar çıkar?

Hayalinizdeki konutu buldunuz ve satın almaya karar verdiniz. Bu noktadan sonra atılması gereken adımları ve özellikle ‘Bir ev satın almada hangi masraflar çıkar?’ sorusunun yanıtını arıyorsanız haberimizi inceleyin…



Ev arayışında olupta, dilediği evi bulanların en çok merak ettiği soruların başında ‘Bir ev satın almada hangi masraflar çıkar?’ geliyor. İster oturum ister yatırım amaçlı alınacak olsun, bu masraflar kimi alıcılar için satın alınan ev kadar önem taşıyor. Ev alırken karşılabilecek tüm masrafları işin uzmanına sorduk.


Satın alınacak evin, satış fiyatına dahil olmayacak masrafların çıkabileceğini söyleyen Akademi Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Samim Cereb, bu masrafların neler olabileceğini kategorilere ayırarak şöyle açıkladı; 


Alım satım (Tapu) işlemleri ile ilgili masraflar. Tapu Harcı konutu alanı da satanı da doğrudan etkileyen bir konu. Satışı yapılan konut üzerinden alınan tapu harcı bedeli hem alıcıdan hem satıcıdan eşit oranda alınıyor. 


Konut kredisi ile ilgili masraflar. Eğer ev konut kredisi kullanılarak alınıyorsa, banka masrafları ortaya çıkar. Bu masraflar ise dosya, expertiz, sigorta, komisyon masraflarını içine alır. İstenilen krediye göre de taksitler ödenir. 


Teslimat ile ilgili masraflar ise oturma raporu, cins tashihi, abonmanlık ücretleri oluyor. 


İmalata yönelik masrafların içine de teknik şartname haricinde kalan imalatlar giriyor. 



Konut kredisi vergiden muaf tutuyor 

Tüm bu başlıklar dışında unutulmaması gereken noktalar bulunuyor. Bunlardan biri de satın alınacak ev, konut kredisi ile alınıyorsa, ipotek harcı ve katma değer vergisinden muaf olunması. Ayrıca emekli, ev hanımı ve işsizler faiz, repo, fon, kâr payı ve temettü gibi, menkul sermaye iradı gelirleri hariç başka gelirleri yok ise 200 metrekareyi aşmayan bir konut için emlak vergisinden muaf oluyorlar. 


Yatırım amaçlı alınan evlerde vergi 

Satın alınan evi yatırım amaçlı alanların ise unutmaması gereken nokta da, evin değeri yükseldiğinde elden çıkarılacaksa, ev satışında değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi olunması. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 



Geri Dön