Emlak Terimleri

Bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Herhangi bir daire ya da dükkan satın almayı düşünüyorsanız, ilgili gayrimenkulün iskan durumunu araştırmanız son derece önem teşkil ediyor. Peki, bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?  İskan kavramı, en basit haliyle inşa edilen yapının prosedürlere uygunluğunun belediye tarafından onaylanması olarak tanımlanabiliyor

Genel olarak iskan olarak da ifade edilen Yapı Kullanma İzin Belgesi, inşası tamamlanmış bir yapının, tamamının veya kısmen kullanılması mümkün bölümleri tamamlandığında bu bölümlerinin kullanılabilmesi için, inşaat ruhsatını veren belediye veya valiliğe bağlı il özel idaresinden alınan izin belgesi olarak ifade ediliyor. 

İskan kavramı, en basit haliyle inşa edilen yapının prosedürlere uygunluğunun belediye tarafından onaylanması olarak tanımlanabiliyor. İskan belgesi ise tapu kaydını, ruhsatla ilgili bilgileri, bağımsız bölümlerin bütün özelliklerini içeren belgedir. 

Gayrimenkulün iskan durumu tapu belgesi üzerinde yer alan bilgilere göre değerlendirilebiliyor. Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretleniyor. Burada kat mülkiyeti ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskan iznine sahip olduğu anlamını taşımaktadır. Peki, Bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?  
 

Kat mülkiyetli tapu sadece iskanı alınmış dairelere veriliyor fakat kat mülkiyeti olmayan tapuların tamamı iskansız demek yanlış olur. Kat irtifakı tapulu bir dairenin iskanı da olabilir kadastro müdürlüğüne cins değişikliği başvurusu yapılmadan maalesef kat mülkiyetine geçiş işlemi yapılamaz. 

Bu doğrultuda bir gayrimenkulün iskanının olup olmadığını öğrenmek için sorgulamak istediğimiz mülkün tapusu ile ilgili belediyenin imar birimine gitmeniz yeterli olacaktır. 

Yapı Kullanma İzin Belgesi 2022 harcı ne kadar?

İskansız eve banka kredisi çıkar mı?

İskansız gayrimenkul alınır mı?

Ev sahibi depozitoyu ne zaman geri ödemelidir?

Ev sahibi en çok ne kadar depozito isteyebilir?

Depozito iade edilmezse ne yapılabilir?

Depozito kira yerine sayılır mı?

Dükkan kira sözleşmesi örneği 2022!

0.99 konut kredisi şartları nedir? 0.99 konut kredisi başvuruları başladı mı?

Tapu kayıt örneği nedir? Tapu kaydı örneği nasıl alınır?

Tapu harcı nasıl ödenir? Tapu harcı online ödenir mi?

Ev alırken tapu masrafı 2022 ne kadar?

Prefabrik ev için imar izni gerekli mi?