Emlak Sözlüğü

İskan, yapı kullanma izni nedir? İskan nasıl alınır?

İskan nedir ve İskan nasıl alınır? soruları emlak, konut alanlarında sıkça yöneltilen sorular arasındadır. İşte iskan konusuna dair merak edilenler!Peki hangi durumlarda iskan alınır ve iskan almak için neler yapılmalıdır?İşte iskan konusuna dair merak edilip araştırılan konuların ayrıntıları…

İskan kısaca inşa edilen bir yapı için alınan izne denilmektedir. Peki hangi durumlarda iskan alınır ve iskan almak için neler yapılmalıdır?

İşte iskan konusuna dair merak edilip araştırılan konuların ayrıntıları…

İSKAN NEDİR?

Mesken olarak kullanılan yapıların, başlama sürecinden yani bu aşamasından, inşaat aşamasına ve yapının tamamlanmasından sonra kullanıma hazır hale gelmesi süreçlerinde alınması gereken izinler bulunmaktadır. Bu süreçler için gerekli birimlerden izin belgesi gerekiyor. İnşaat başlangıcı için verilen izin belgelerine yapı ruhsatı deniyor. Tamamlanan inşaatların kullanımına izin veren belgelere de iskan adı verilmektedir.

Peki, İskan diğer adı ile yapı kullanma izni nasıl alınır? İskan, hangi birimlerden alınır ve hangi belgeler ile iskan belgesi alınabilir? İşte tüm detaylar…

İSKAN ALMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

İskan belgeleri, inşa edilen yapıların resmi olarak bittiğini gösteren, gerekli prosedürlere ve başlangıç aşamasında sunulan projeye uygunluğunu gösteren, güvenli olduğu onaylanan belgelerdir. İçinde insan yaşayacak olan yapıların, hem can hem de mal güvenliğini sağladığının kontrol ve tespit edilmesi için yapı kullanım izni gereklidir.

İskan alınması için bazı gerekenler evraklar bulunmaktadır. Gerekli birimlerden alınan gerekli evrakların temini ile iskan izni alınabilir. Burada kontrolör olarak görev alan kişiler, belediyenin teknik personelleridir. Evrakların tamamlanması ve başvuru sürecinin başlamasıyla, ilgili belediyelerin yapı- teknik uzmanları tamamlanan inşaatı kontrol ederler ve güvenli olduğunu, projeye uyduğunu ve gerekli prosedürlerin tamamına uyulduğu zaman ”onay” aşamasına geçilir ve onay  sunduklarında, iskan belgesi verilmektedir.

İskan belgesi için gerekli belgeler yer almaktadır. Onlar da şu şekildedir;

Yapı Kullanım İzni istemiyle yazılan dilekçe

Tapu kaydı bilgileri

Vergi Dairesi’nden ”borcu yoktur” yazısı olmalıdır.

Dış Kanal Belgesi (İZSU)

Telekom Vizesi

Proje Müellifleri Raporu

Yapı Denetim Kuruluşu’ndan alınan belge

Yapının Cephe fotoğrafları çekilmelidir,

Vergi borcu yoktur yazısı Emlak ve Çevre Temizlikten alınmalıdır.

SGK’dan ”Borcu Yoktur” Belgesi alınmalıdır.

Arsa hisse payı nedir? Arsa hisse payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!

İş Bankası emeklilere son kozunu oynadı! Emeklilere promosyon dışında ek ödeme! İşte detaylar!

Emeklilere tarihi zam yapıldı! En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? İşte detaylar!