11 / 05 / 2024

Bir evin tapu masrafı ne kadar?

Bir evin tapu masrafı ne kadar?

Tapu masrafı pek çok kişinin kafasını karıştıran bir konudur. Bir ev aldıktan sonra tapu masrafı ne kadar olur? Tapu harcını kim öder? Bu sorular sık sık sorulmaktadır. İşte tapu masrafına ve diğer konulara dair merak edilen detaylar!



BİR EVİN TAPU MASRAFI NE KADAR?

Tapu harcını hesaplamak için alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul yani ev, arsa ya da yazlık olabilir bunların alış ve satış fiyatları üzerinden işlem yapmak gerekir. Hesaplama bağlamında da hem alıcı hem de satıcı, alış ve satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının yüzde 2'si kadar toplamda yüzde 4 olacak şekilde yani her bir taraf yüzde 2 olacak şekilde harç ödemektedir.

AİLE İÇİ TAPU DEVRİ NEREDE YAPILIR?

Aile içi tapu devri nerede ve nasıl yapılır? Bu sorular da vatandaşların araştırdığı sorular arasında yer almaktadır. Hibe şeklinde olan harçlar satışa göre kıyaslandığında yüksek olduğu için, gayrimenkul devrinde sık sık kullanılan yöntem satıştır. Herhangi bir yabancıya yapılan satıştan farksız olarak aile içi gayrimenkul devri yapılacağı zaman belediyelerin tapu dairelerinde gerçekleşir.

TAPU HARCINI KİM ÖDER?

Tapu harcının kim tarafından ödeneceği konusuna açıklık getirirsek, tapu harcı hem satıcının hem de alıcının ödediği bir tutardır. Bu nedenle gayrimenkulü devralan da devreden kişi de tapu harcı ödemek zorundadır.

TAPUYA EVRAKLARI VERDİKTEN SONRA NE OLUR?

Tapuda istenilen evrakların eksiksiz olması durumunda tapu devir süreci hızlı bir şekilde başlar. Bu sürece ilk önce tapu harcının ödenmesi ile başlanır. Tapu harcı ödendikten sonra tapu harç dekontları ilgili memura veriliyor. Hemen sonra ise Akit Odası'nda tapu kayıtları imzalanır.

Halkbank 2022 promosyon ne kadar veriyor?

Emekliler iyi karar vermeli! Kasım ayında promosyon aldınız aldınız! Kasım promosyonları dengenizi şaşırtacak!

Tapusu olmayan ev satılır mı?


Geri Dön