Sektörel

Bir yerin rayicin altında olup olmadığını nasıl anlarız?

Bir gayrimenkulü ya da malı rayiç bedelinin altında almak yatırımcılar için karlı bir alışveriş olarak ifade ediliyor. Peki bir yerin rayicin altında olup olmadığını nasıl anlarız. Gayrimenkul yatırım uzmanı, ekonomist Tolga Aykut, rayiç bedeli hesaplarken nelere dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

Alınacak veya satılacak ev, arsa, taşıt veya taşınmaz malların güncel piyasadaki alım satım bedeline rayiç bedeli denir. Rayiç bedel yatırımcılar için önemli bir kriter. Bir gayrimenkulü ya da malı rayiç bedelinin altında almak yatırımcılar için karlı bir alışveriş olarak ifade ediliyor. Peki rayiç bedel nasıl belirleniyor?

Gayrimenkul yatırım uzmanı ve ekonomist Tolga Aykut bir takipçisinin rayiç bedelle ilgili sorduğu soruyu  https://x.com/TolgaAykut15  X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle cevapladı.

Bir yerin rayicin altında olup olmadığını en hızlı olarak iki şekilde anlıyoruz. İlki son 1 senede o bölgede benzer özelliklerdeki mülkler kaç llraya satılmış bu bilgiye sahip olmak gerekiyor.

İkincisi aktif satılık ilanlarda yine aynı bölgede benzer mülkler kaça satılıyor onu analiz etmek gerekiyor. Eğer son 1 senede satılmış olanlardan ve aktif satılık ilanlardan yüzde 20-30 daha ucuza bulmuşsanız rayicin altı denilebilir. Bu analiz arsa, tarla, zeytinlik vb arazilerde daha kolay yapılır ama konut, ev, fabrika, otel vb daha çok unsurun değeri etkileyeceği durumlarda değerleme şirketinden destek alınabilir.

Üçüncü bir seçenek daha var. Talep gören bölgelerden, özelliği olan arazileri, değerinin altında bulup alıp, 6 ay 1 sene sonra enflasyon üzeri karla satmak. Hem tarlanın hiç bir zaman imara açılmama riskini de almamış olursunuz.

İmarlı arazilerde ise değer, konut nihai fiyatları ile ilintilidir. Mesela benim elimde satılık bir imarlı arazi var ama öyle bir fiyat istiyorlar ki; üstüne ev yapsan, inşaat maliyeti + arsa maliyeti birleştiğinde inşa edilen evi bölge rayicinin %30-40 üzerinde satman lazım ki yatırımın bir anlamı olsun. E o da mümkün değil. Yani imarlı arazilerde istenen fiyatlar çok yanlış ve inşaat riski de var.

Bence şu an en mantıklı ve risksizi talep gören bölgelerde max 5 milyon bütçeyle, rayicin altında satılan ve özelliği olan, arsa/tarla/zeytinlik alıp, faiz indirimleri başladığında yüzde 50-70 karla satmak. Bu şekilde 2-3 kere döndürdüğünüzde her seferinde daha yüksek paraya ve daha kıymetli araziye ulaşmış olursunuz.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

Milli Emlak'tan iki ilde taksitle arsa ve tarla fırsatı! 

Satılık konutların birçoğunun fiyatı, maliyetinin altında!

Elektrik ve doğalgaz faturalarında yeni dönem! Geliri fazla olan yüksek fatura ödeyecek!

2025'te emekli olacaklara yüzde 30 daha düşük maaş endişesi büyüyor! Emekliler erken dilekçe vermeye hazırlanıyor!

Altın alalım mı, bekleyelim mi? İslam Memiş rakam verdi! Bu seviyede yüzde 70 alım yaparım...

Kira bedellerindeki uyuşmazlık nasıl çözümlenir? Ünlü avukat iki yöntemi açıkladı! Kiracı ve ev sahipleri dikkat