Dedemin üzerine kayıtlı taşınmaz olup olmadığını nasıl ve nereden öğrenebilirim?
Pek çok kişi dedesinin üzerine kayıtlı taşınmaz olup olmadığını öğrenmenin yollarını araştırıyor. Peki dedenizin üzerine taşınmaz olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...
Miras, ölen kişinin yakınlarına bıraktığı para ya da servet şeklinde tanımlanıyor. Ayrıca kalıtım yoluyla gelen herhangi bir özellik de miras şeklinde değerlendiriliyor.
Miras ile ilgili detaylar pek çok kişinin gündeminde yer alırken, vatandaşlar da dedesinin üzerine kayıtlı taşınmaz olup olmadığını öğrenmenin yollarını araştırıyor.
Peki dedenizin üzerine taşınmaz olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...
Öncelikle dedenizin adına göre Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminden (Takbis) herhangi bir tapu dairesine başvuru yapıp Türkiye çapında arama yaptırabilirsiniz. Dedeniz ismine halen kayıtlı (yani henüz kimseye devredilmemiş olan) bir yer varsa hemen bilgisayarda çıkacak.
Tabi bu işler için öncelikle vukuatlı nüfus kayıt örneğiniz ile (yani dedenizin gerçekten dedeniz olduğunu ispatlamış olan belge) önce web tapu üzerinden başvuru yapmanız ve randevu almanız gerekli.
DEDEMİN ÜZERİNE KAYITLI TAŞINMAZ VAR MI?
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre kanunî istisnalar dışında, tapu sicilinde hak sahibi olan kişiler bu istemde bulunabiliyor.
Tescilden önce hak sahibi olmuş olanlar da hakkın tescili için gerekli belgeleri ibraz ederek talepte bulunabiliyor.
Bu nedenle dedenizin mirasçısı olduğunuzu gösteren veraset belgesi ile beraber Tapu Müdürlüğüne başvuru yapmanız halinde dedenize ait taşınmaz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
İTİRAZ VE DAVA SÜRECİ
Söz konusu taşınmaz ilgililerinin, olası hak kayıplarının önlenmesi amacıyla kadastro çalışmaları esnasında; ilgilisi oldukları taşınmazlarla ilgili ellerindeki tüm bilgi ve belgeleri (vergi kaydı, eski tapu kaydı, veraset belgesi, harici senet vs.) kadastro müdürlüğüne ya da kadastro teknisyenliğine teslim etmeleri, sınırlandırma, ölçü ve tespit işlemleri esnasında hazır bulunmaları, yapılacak söz konusu işlemleri yakından takip edip eğer konu ile ilgili olarak varsa itirazlarını, kadastro çalışmalarının devamı süresince (ölçülmedik yer kalmadığına dair bitim tutanağı düzenleninceye kadar) kadastro müdürlüğüne ya da kadastro teknisyenliğine yapmaları gerekiyor.
Ayrıca itirazının sonucunu, kadastro sonuçlarının ilan edileceği 30 günlük askı ilanında takip etmeleri ve eğer bu sonuca da varsa itirazlarını 30 günlük askı ilan süresi içinde yetkili kadastro mahkemesinde dava açmak suretiyle yapmaları gerekiyor.
Başvuru yapacak olanların bu süre ile ilgili olarak dikkat etmeleri gereken bir detay da bulunuyor. Eğer söz konusu bu sürenin geçirilmesi halinde ise, kadastro tespitlerinin kesinleşmiş olduğu tarihten itibaren 10 senelik hak düşürücü süresi içinde mahallin hukuk mahkemelerinde genel hükümlere göre dava açmaları gerekiyor.
Aynı binada 3 yıllık kiracı 4 bin 500 TL'ye, üç ay önce taşınan kiracı 20 bin TL'ye oturuyor!
Birleşmiş Milletler'den Avrupa Birliği’ne uyarı: Konut krizini çözün veya aşırı sağa teslim olun!
İnşaat devleri depreme dirençli İstanbul için aynı çatı altında toplanacak!