17 / 06 / 2024

Birçok kiracı kirasını ödeyemeyecek! Kirada yüzde 25 sınırı çıkmaza girdi! 

Birçok kiracı kirasını ödeyemeyecek! Kirada yüzde 25 sınırı çıkmaza girdi! 

Konut kira zammında 1 Temmuz itibarıyla eski TÜFE uygulamasına dönülmesi bekleniyor. Peki kiracılar ne yapacak? Kiralık konut bedelleri ne kadar artacak? İşte hem ev sahiplerini hem kiracıları yakından ilgilendiren o detaylar...



Konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı Haziran 2022'de yürürlüğe alınmıştı. Söz konusu uygulamanın 1 Temmuz 2024 tarihinde sona ermesi bekleniyor. Ancak kiraya yüzde 25 zam sınırının sona erip ermeyeceği ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konu ile ilgili yaptığı son açıklamasında uygulamanın devam etmesi için sebep görmediğine, büyük olasılıkla sona ereceğine dikkat çekti. 

Bakan Şimşek'in bu açıklamasının ardından ev sahipleri ve kiracılar merakla yeni gelişmeleri bekliyor. Kiracılar da ev sahipleri de yüzde 25 zam sınırı sona erdikten sonra, kira bedellerinin nasıl belirleneceğini merak ediyor. 

Birçok kiracı kirasını ödeyemeyecek! Kirada yüzde 25 sınırı çıkmaza girdi! 

Çanakkale Gündem'den Dilan Kaynak'ın haberine göre;  Emlak Danışmanı Miraç Ocak, kiralara yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla ilgili konuştu ve kira ödenmesi konusunda sorun yaşanacağını, kiracıların kira ödeyemeceğini belirtti. 

Miraç Ocak, konuya ilişkin açıklamasında "Haziran 2022 yılında başlayan yüzde 25 kira artış sınırının Temmuz ayında kaldırılacağı söyleniyor. Kesin olmamakla beraber, ‘yüzde 25 sınırlandırılmasının kaldırılma’ düşüncesi, artan kira artışlarının eski kiracı kiracılara yansımamasından kaynaklı, bununla birlikte eski kiracılar, mülk sahipleri ile sorun yaşamaları, enflasyonun altında kalan kiraların geri düzelmemesi sebebiyle ortaya çıktı" ifadelerini kullandı. 

Kamuda da tasarrufa gidildiğinin altını çizen Ocak, "Genel anlamda bir kısıtlama var ama ben kira artışlarının sabit olacağını düşünüyorum, Temmuz’da yüzde 30 sınırlandırırlar ama değişim olursa yüzde 60’lara varan kira artışları yaşanabilir" dedi ve eski kiracının, kira sözleşmesindeki rakama bağlı yüzde 60’a yakın bir yükseliş olacağına, birçok vatandaşın kira ödeme noktasında zorluk yaşayacağına hatta birçoğunun ödeyemeceğine dikkat çekti. 

Birçok kiracı kirasını ödeyemeyecek! Kirada yüzde 25 sınırı çıkmaza girdi! 

Emlak Danışmanı Miraç Ocak, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının kaldırılması ile ilgili düşüncelerini de paylaştı. 

Bu adımı şu an için doğru bulduğunu dile getiren Ocak, "En azından piyasadaki rakamlar dengeye oturmuş olacak, kiralarda dengesiz bir dağılım vardı, en azından piyasadaki rakamlar üç aşağı beş yukarı aynı seviyede olacak" diye konuştu. 

Aslında artışın da yaşanması gerektiğini, ancak doğru orantıda olmasının gerektiğini dile getiren Ocak, konu ile ilgili açıklamasını "Birdenbire yüzde 60’lık bir yükseliş olmasından ziyade yüzde 30 bandında bir artış olmalı" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Doların 4 ay sonra geleceği seviye belli oldu! Ekonomist Evren Devrim Zelyut açıkladı! Büyük patlamaya hazır olun!

Konutlara katlamalı vergi önce satışları sonra üretimi düşürür: Parası olan da ev almaz!

Altın çakıldı! İslam Memiş açıkladı! Bu rakama kadar düşecek! Altın almak için hazır olun!

70 yıllık binalarda bile 2+1 evlerin kirası 15 bin TL:  TOKİ  evleri bitse de kiralık sorunu bitmez! 


Geri Dön