16 / 05 / 2024

Birden fazla dairede hissedar olan Emlak Vergisi öder

Birden fazla dairede hissedar olan Emlak Vergisi öder

Posta Gazetesi'nden Ekrem Sarısu, vatandaşların sorularını yanıtlıyor



Soru: Miras yoluyla kalan 100 metrekarelik iki ayrı daireye yüzde 25'er oranda hissedarım. Hisselerimi toplarsak 100 metrekarelik dairenin yarısına sahibim. Yani yarım dairem var diyebiliriz. Emekliyim.
Çalışmadığımdan dolayı emekli aylığımdan başka gelirim yok. Yarım daire için Emlak Vergisi ödemem gerekiyor mu? 150, 200 metrekare dairesi olan emekli arkadaşlarım vergi ödemiyor. Belediye benim vergi ödememi istiyor. Vergi ödememek için ne yapmam lazım? Murat

Cevap: Belediye haklı. Emlak Vergisi ödemeniz gerekiyor. Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlara Bakanlar Kurulu'nca getirilen sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanarak, Emlak Vergisi ödememek için, tek daireye sahip olunması gerekiyor. Düşük oranla da olsa birden fazla daireye hissedar olduğunuzdan maalesef Emlak Vergisi ödemek zorundasınız. Hissenizin birini eşinize ve çocuğunuza devrederseniz, kalan tek dairedeki hisseniz için Emlak Vergisi ödemezsiniz.
Posta/Ekrem Sarısu

 


Geri Dön