29 / 04 / 2024

Birden fazla evi olanlara ek vergi mi geliyor?

Birden fazla evi olanlara ek vergi mi geliyor?

Konut sektörüne ilişkin olarak yapılanacak olan yeni düzenlemeler doğrultusunda, birden çok evi olanlar için vergi düzenlemesi olacağı kaydedildi. Bu vergi düzenlemesi ile beraber, ikinci evlerden itibaren daha yüksek oranda vergi ödemesi olarak yapılması planlanıyor. İşte haberin detayları...



Bu değişim ile beraber ev fiyatlarındaki yükselişi dengelemek amacı ile ve piyasadaki dalgalanmaların azaltılması amaçlandığı kaydedildi. Buna göre evin değerine göre uygulanacak olan bu vergi miktarı , özellikle de yüksek fiyatlı konut sahiplerini ilgilendirecektir.

Habertürk yazarı Rahim Ak, konut alımlarında vergi düzenlemelerinin değişeceğini belirtti. İlk konut alımında uygulanan yüzde 4 verginin, ikinci ve üçüncü konut alımlarında artacağını vurguladı.

Ak şu ifadeleri söyledi: "Şu anda konut satın alınırken tapu harcı yüzde 2 satıcıdan yüzde 2 alıcıdan olmak üzere yüzde 4 oranında olduğu kaydedildi. Buna göre, düşünülen düzenleme kapsamında da  vatandaş ilk evini satın alırken harç yüzde dört  olacak. İkinci evi almaya çalıştığınızda bu miktar muhtemelen bir kat yükselecek. Üçüncü, dördüncü belki daha fazla evi almaya çalıştığınızda belki bir kaç kat daha yükseleceği kaydedildi. Bakalım lobi gücünün fazla olduğunu bildiğimiz inşaat müteahhitlerine rağmen bu düzenleme yapılabilecek mi? merak konusu."

BİR EVİN YILLIK VERGİSİ NE KADARDIR?

Öte yandan, konutlardan binde bir , mesken dışı binalardan binde  iki, arazilerden binde bir, arsalardan ise; binde üç oranında emlak vergisi alındığı belirtilmiştir.. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi yüzde 100 artış gösteriyor.

EV VERGİSİNİ KİM ÖDER?

Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler.

VERGİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Buna göre, ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faiz gelmektedir. Ayrıca da vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi durumunda da  mülk sahibinin banka hesabına da bilgi verilmektedir.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖEDEMEZ? 

Yapılan bilgilendirme sonucunda, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararı kapsamında gaziler, emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, şehitler dul ve yetimlere ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken adına emlak vergisi alınmıyor.

Evi, iş yeri, arsası olanlar dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemelerinde son gün bugün!

Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri yarın sonra sona eriyor! 

Emlak vergisi internetten nasıl ödenir? E-Devlet emlak vergisi online ödeme sistemi detayları


Geri Dön