28 / 04 / 2024

Birden fazla takvim yılına yayılan inşaat ve onarma işlerine vergi düzenlemesi!

Birden fazla takvim yılına yayılan inşaat ve onarma işlerine vergi düzenlemesi!

Birden fazla takvim yılına yayılan inşaat ve onarma işleriyle uğraşan mükelleflere, bu işleriyle ilgili olarak gerçekleştirilen hak ediş ödemeleri üzerinden gerçekleştirilen gelir veya kurumlar vergisi kesintisi oranı yüzde 3'ten yüzde 5'e çıktı.



Birden fazla takvim yılına yayılan inşaat ve onarma işleriyle uğraşan mükelleflere, bu işleriyle ilgili olarak gerçekleştirilen hak ediş ödemeleri üzerinden gerçekleştirilen gelir ya da kurumlar vergisi kesintisi oranı yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarıldı. 

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara ödenen istihkak bedellerinden alınacak vergi yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarıldı.

Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleriyle ilgili şekilde gerçekleştirilen hak ediş ödemelerinden de yüzde 5 vergi alınacak. Bu oran da daha önce yüzde 3 şeklinde belirlenmişti.

Birden fazla takvim yılına yayılan inşaat ve onarma işlerine vergi düzenlemesi!

Yeni oran, şubat 2021'in başından itibaren yapılan ödemelere uygulanacak.

Diğer bir yandan, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarının ilgili maddeleri kapsamında gider ve maliyet unsurları toplamının indirimi kabul edilmeyecek kısmının tespitine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı da yayımlandı.

Karara göre, kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmelerde kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kar payı, kur farkı gibi adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının yüzde 10'luk kısmının gider olarak indirilmesi kabul edilmeyecek.

Ayrıca bunlar dışında kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri dışında kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara dair yine aynı adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının yüzde 10'unun kurum kazancının tespitinde indirim yapılmayacak.

Karar, 1 Ocak tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi kazançlarına uygulanmak üzere yürürlüğe girdi.

 

Gelir vergisi tevkifat nispetleri ve kurumlar vergisi kesinti oranlarında değişiklik!


Geri Dön