27 / 04 / 2024

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde maaş dönemi başlıyor! Dikkat! İki emekli maaşı...

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde maaş dönemi başlıyor! Dikkat! İki emekli maaşı...

Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcılarına sevindirici haber geldi. Maaş ödemesi dönemi başlıyor, tarih verildi. İki emekli maaşı...



Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)katılımcılarına sevindirici haber geldi. Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılanlar SGK tarafından ödenen emekli aylığı gibi maaş alabilecek. Çalışmalar başladı, 2022 yılı bitmeden bu hususta somut adımlar atılacak. 

Vatan'ın yaptığı habere göre, yaşam pahalılığı hızla artarken, tüm dünyada devam eden Covid-19 sağlık risklerini artırırken, iklimsel değişiklikler ise pek çok riski beraberinde getiriyor. Tüm bunlara karşı alınması gereken en önemli tedbir ise sigorta. Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Atilla Benli, ülkemizde ve dünyada bundan sonra da sel, deprem ve yangın gibi birçok doğal afetin hep yaşanacağına vurgu yaparak, şu cümleleri kurdu:
"Bunlar istatistiki gerçek. Türkiye'ye özgü değil, bütün dünyada böyle. İstatistiki verileri ve bilimsel analizleri kullanılarak hazırlık yapmamız gerekiyor. Riski dağıtmazsak bu riskler başımıza geldiğinde hem ülke ekonomisine hem de vatandaşın bireysel, finansal yeterliliğine çok büyük darbe vurur" 

Riskin havuzları büyüterek ve poliçeleşmeyi arttırarak azaltılacağına dikkat çeken Atilla Benli, 
şunları söyedi:
"Böylece ekonomiye olan olumsuz etki de azalacak. Vatandaşlarımız felaket sonrasında hayata kaldığı yerden devam edebileceğini bilecek. Sektör de buranın verdiği ivmeyle büyümesine hızla devam ederek gelişmiş ülkelerdeki rakamlara, OECD ortalamalarına erişmek için fırsat yakalamış olacak"

IKLIM DEĞIŞIKLIĞI ARTIK YAŞAMIN GERÇEĞI

İklim değişikliğinin artık yaşamın bir gerçeği olduğunu açıklayan Atilla Benli, sigortalılık oranını arttırılmasının kamunun üzerindeki riski almak adına oldukça olumlu olduğuna dikkat çekti. Benli, halkın kimseye muhtaç olmadan kaldığı yerden hayatına devam ettirebilmesi için çok önemli bir çözüm alanı olduklarına anlatarak,  "Aynı zamanda sektörün gücünü ve teknik altyapısını ispat edebileceğimiz günlerdeyiz. Bunun ilk sınavını pandemide başarıyla verdik. Vatandaşlarımızın da bu konuda bilincinin arttığını görüyoruz ama daha fazla artarak poliçe almaları gerekiyor. Poliçeler ve prim anlamında zaman zaman eleştiriler oluyor ama karşıladığı risk ve teminatla orantılı baktığınızda çok yüksek fiyatlar değil." dedi.

Bireysel Emeklilik Sistemi nde maaş dönemi başlıyor! Dikkat! İki emekli maaşı...

ÇOK GEÇMEDEN ÖNLEM ALINMALI

Atilla Benli, küresel iklim değişikliğinin oluşturduğu riskleri vurgulayarak, çok geçmeden tedbir alınması gerektiğini açıkladı. Benli, riskli bölgelerde olanlara, tarımla ilgili riskleri bulunanlara ve Doğu Karadeniz'de yaşayan vatandaşlara yaz ayları gelmeden tedbir almalarını tavsiye etti. Vatandaşların şimdiden poliçe almaları ve doğru poliçe yaptırmaları gerektiğine dikkat çeken Atilla Benli, "Bunu da işi bilen sigortacılardan yaptırmaları gerekiyor, bunlar da acentelerimiz ve ilgili şirketlerimiz”ifadelerini kullandı.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE İKİNCİ EMEKLİ MAAŞI

Yeni ekonomik modelde sigorta sektörünün kamuya, halka, sektöre ve kendisine katma ve yan değeriyle oldukça iyi yönde etkisi olacağına değinen Benli, "Banka dışı finans alanının büyümesindeki lokomotif sektör sigorta sektörü. Burada artık bayrağı çok daha üstlere taşıyacak güce, donanıma ve kamu desteğine sahip. Bu çerçevede 2022, bireysel emeklilik ve hayat sigortaları açısından şampiyon başlayıp şampiyon bitireceğimiz rakipsiz bir yer." dedi. 

Benli, sektörün 2023 senesinde ve sonrasında  emeklilik hakkı elde eden katılımcıların sistemden ayrılmamalarını sağlamak ve birikimli hayat sigortalarıyla, bireysel emeklilikle bağlantılı hale getirecek ürünlerle çalışmadıkları dönemlerde ikinci bir emekli maaşı almalarını sağlayacak çözümler üretmesi gerektiğini anlatarak, şu ifadelerde bulundu:  "Buna ilişkin çalışmalar sürüyor. Mevzuat anlamında beklediklerimiz ve kamudan taleplerimiz var. İlgili bakanlığımız ve SEDDK bu konuda, her konuda olduğu gibi, siz yeter ki hedeflere ulaşın biz ne yapılması gerekiyorsa yapacağız, sözünü verdi. BES'ten SGK gibi maaş alacak döneme geçişin ilk adımı 2022’de atılacak.”

Bireysel Emeklilik Sistemi nde maaş dönemi başlıyor! Dikkat! İki emekli maaşı...

BİREYSEL EMEKLİLİK NEDİR?

Çalışanların, çalışma hayatları boyunca yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde standartlarını da koruyarak bir gelir sağlamalarına olanak sağlayan özel emeklilik sistemidir. Çalışanlar bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sistemini tarafından oluşturulan emeklilik gelirine ek bir gelir oluşturur.

BES NE İŞE YARAR?

Bireysel Emeklilik sistemi olan BES, koşullara uygun iş yerlerinde işçilere otomatik olarak yapılıyor. Tercihen sistemden çıkabilmek mümkün. Sistem, çalışanları tasarrufa yönlendiriyor, birikime ek olarak devlet katkı payı bulunuyor. BES içinde yer alan fonlar vergilendirmeden muaf tutulmaktadır. Ekonomiye istihdamı arttırmak ve uzun vadeli kaynak yaratmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi nde maaş dönemi başlıyor! Dikkat! İki emekli maaşı...

BES'TE AVANS DÖNEMİ BAŞLADI

Yeni model yasalaştığında, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) belirleyeceği durumlarda, sistemden ayrılmadan devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç birikimin yüzde 50'sine kadar kısmen ödeme yapılabilecek. Kısmen yapılan ödemenin yüzde 25'ini aşmamak şartıyla devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme yapılabilecek. Avans alan BES katılımcıları, belirli bir süre için sistemden ayrılamayacak.

Bu konu hakkında bir örnekle verilecek olursa; BES hesabında ödediği anapara ve nema tutarı 70 bin Türk Lirası olan bir katılımcı, bu paranın 35 bin Türk Liralık kısmını avans olarak alabilecek. Devlet katkısı hesabından da avans olarak çektiği tutarın yüzde 25'i oranında, yani 8 bin 750 Türk Lirası tutarında ödeme yapılacak. Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ayrılmadan avans çekme hakkı, eğitim, evlilik, iş kurma, konut alımı, bedelli askerlik gibi özellik arz eden ihtiyaçlar için tanınacak. Düzenlenecek yeni modelle ayrıca yüzde 25 olan devlet katkısı yüzde 30'luk bir orana çıkacak. BES'teki toplam fon şu anda 213.1 milyar Türk Lirası seviyesinde.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN NASIL ÇIKILIR?

Bireysel emeklilik iptal etme işlemleri sigorta şirketleri ya da bankalar aracılığı ile oluyor. Eğer bir sigorta şirketi aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katıldıysanız o sigorta şirketinin emeklilik departmanı ile görüşüp iptal işlemlerini başlatabilirsiniz. Aynı sistem bankalar içinde geçerlidir.

Emekli maaşlarında artış olacak! Hesaplarınızı kontrol edin...

3600 ek gösterge kesinleşiyor! Emekli maaşlarına büyük etki!

Erken emeklilik için SGK'dan yeni formül açıklandı! İşte ayrıntılar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön